Отидете към основна версия

1 231 46

Борел: Не може да разчитаме само на САЩ, страните от ЕС трябва да изпратят ПВО системи на Украйна

  • украйна-
  • жозеп борел-
  • сащ-
  • военна помощ-
  • противоракетни системи-
  • европейски съюз

Противовъздушната отбрана на Украйна е ключов въпрос, който министрите обсъждат на срещата в Италия

Снимка: БГНЕС

Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, заяви, че страните от ЕС трябва да изпратят своите противоракетни системи, за да подсилят противовъздушната отбрана на Украйна и предупреди, че Европа не може просто да разчита на помощта на САЩ, цитиран от Ройтерс и News.bg.

Повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия, Украйна е изправена пред сериозен недостиг на боеприпаси, като жизненоважното финансиране от САЩ е блокирано от републиканците в Конгреса в продължение на месеци, а ЕС не успява да достави достатъчно боеприпаси навреме.

"Имаме Пейтриът, имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите резерви и да ги изпратим в Украйна, където бушува войната", заяви Борел пред репортери по време на срещата на външните министри от Групата на седемте (Г-7) на остров Капри.

"В противен случай енергийната инфраструктура на Украйна ще бъде унищожена и никоя страна не може да се бори, без да има електричество у дома, във фабриките, онлайн, за всичко", допълни той.

Противовъздушната отбрана на Украйна е ключов въпрос, който министрите обсъждат на срещата в Италия, след призива на Германия в сряда към Европейския съюз и НАТО да направят повече, за да помогнат на Киев.

"Трябва да го направим бързо", каза Борел и добави, че съжалява, че вътрешната политика в САЩ забавя така необходимия пакет помощ за Украйна на стойност 60,84 милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: