Отидете към основна версия

24 Април, 2024 03:32, обновена 24 Април, 2024 03:32 2 178 104

Задържаха руския заместник-министър на отбраната по подозрение в корупция

  • заместник-министър-
  • русия-
  • министър на отбраната-
  • корупция

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че за задържането на Иванов е докладвано на руския президент Владимир Путин

Снимка: БГНЕС

Руски заместник-министър на отбраната бе задържан по подозрение във взимане на подкуп, заяви днес руският Следствен комитет, цитиран от Ройтерс и БТА.

В кратко изявление на Следствения комитет в комуникационното приложение "Телеграм" се казва, че Тимур Иванов е задържан и че по подозренията в корупция тече разследване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че за задържането на Иванов е докладвано на руския президент Владимир Путин, съобщават руски новинарски агенции. Министърът на отбраната Сергей Шойгу е бил уведомен предварително за ареста, каза още Песков.

Според списание "Форбс" Иванов, който е експерт по въпросите на кибернетиката и ядрената индустрия, е един от най-богатите хора в руските структури в сферата на сигурността.

Закононарушението, за което е заподозрян Иванов, се наказва с голяма глоба или с до над десет години затвор, в зависимост от конкретиката на извършеното деяние.

Срещу Тимур Иванов действат санкции на Европейския съюз в качеството му на високопоставен чиновник на министерството на отбраната, който отговаря за изграждането на военни инсталации.

Фондът за борба с корупцията, създаден от покойния опозиционен лидер Алексей Навални, публикува разследване за Иванов през 2022 г., отбелязва Франс прес. Съгласно това разследване заместник-министърът се е облагодетелствал от строителни проекти в украинския град Мариупол, който бе превзет от руските сили след продължила няколко месеца обсада. Според разследването на организацията, забранена в Русия за "екстремизъм", Иванов се е развел със съпругата си, за да може да заобиколи санкциите на ЕС.

"Днес е хубав ден", заяви в социалните мрежи Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията. Подобна на повечето видни представители на опозицията, Певчих е принудена да живее в изгнание, за да не бъде застигната от репресиите на Кремъл, отбелязва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания