Отидете към основна версия

26 Април, 2024 10:53, обновена 26 Април, 2024 10:53 1 288 49

В Швейцария гласуваха план за подпомагане на Украйна на стойност 5,5 милиарда швейцарски франка

  • швейцария-
  • украйна-
  • план за подпомагане-
  • милиарда

Планът, който все още среща пречки и не може да стане закон, е одобрен с 8 на 5 гласа

Снимка: БГНЕС

Снощи Швейцарска парламентарна комисия гласува план за подпомагане на Украйна на стойност 5,5 милиарда швейцарски франка като част от пакет, целящ да подобри отбранителните способности на Швейцария, предаде Ройтерс и БТА.

Подкрепен от депутати от лявоцентристки и дясноцентристки партии, комисията по сигурността към горната камара на парламента одобри пакет за отделяне на 10,1 милиарда франка допълнителни средства за армията, в които са включени и парите за Украйна.

Планът, който все още среща пречки и не може да стане закон, е одобрен с 8 на 5 гласа, тъй като десните партии се противопоставиха на сделката.

Парламентът каза в изявление, че пакетът на стойност няколко милиарда долара е замислен като допълнителен принос към сигурността на Швейцария и "мира в Европа" заради водената от Русия война срещу Украйна.

Швейцария е под натиска на съюзници от Запада да отдели средства, за да помогне на Украйна,въпреки че десните националисти в парламента настояват страната да остане напълно неутрална. Частта от пакета, предвидена за Украйна, цели да подпомогне възстановяването на инфраструктурата, необходима за живота и оцеляването в страната, заяви парламентът.

Комисията гласува плана по-малко от два месеца преди Швейцария да стане домакин на международна конференция, посветена на връщането на мира в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: