Отидете към основна версия

1 060 52

Блинкън: Офанзива в Рафах би довела до хаос и анархия

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • израел-
  • хамас-
  • рафах

Тя няма да доведе до елиминирането на "Хамас", предупреди държавният секретар на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма офанзива на Израел в Рафах би предизвикала "хаос" и "анархия", но не би елиминирала "Хамас" предупреди американският държавен секретар Антъни Блинкън, засилвайки натиска върху съюзническата страна, която води война, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Планът, който в момента се обмисля от Израел в Рафах, "рискува да причини огромни щети на цивилното население, без да реши проблема", заяви Блинкън по Ен Би Си. Според него израелската намеса в Рафах би рискувала да създаде "хаос" и "анархия" и в крайна сметка - завръщане на "Хамас".

"Видяхме как Хамас се завърна в районите, които Израел освободи на север, дори в Хан Юнис", разрушен град близо до Рафах, посочи държавният секретар.

САЩ заплашиха публично, че ще преустановят доставките на определени категории оръжия за Израел, по-специално артилерийски снаряди, ако Израел започне голяма офанзива в пренаселения град Рафах, в южната част на ивицата Газа, на което се противопоставя президентът Джо Байдън. Тези опасения са били потвърдени от съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по време на среща в неделя с израелския му колега Цахи Ханегби, според прессъобщение на Белия дом. Ханегби е потвърдил, че Израел "взема предвид опасенията на Съединените щати".

"Говорихме с тях за много по-добър начин за постигане на траен резултат", подчерта Блинкън.

Запитан дали Съединените щати смятат, че в Газа са убити повече цивилни, отколкото членове на "Хамас", Антъни Блинкен отговори с "да". Министерството на здравеопазването на назначените от "Хамас" власти на ивицата съобщава за общо 35 034 загинали в ивицата Газа от началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение.

Сегашният конфликт избухна на 7 октомври, когато командоси на Хамас, проникнали от Газа, извършиха безпрецедентно нападение срещу Израел, при което загинаха над 1170 души, повечето от които цивилни, според преброяване на АФП, базиращо се на официални израелски данни.

От своя страна "Хамас" заяви днес, че изявленията на президента на САЩ Джо Байдън относно заложниците от предишния ден са "пречка" за преговорите за примирие в ивицата Газа. По-рано той заяви, че прекратяване на огъня е възможно "утре", ако заложниците, държани в ивицата Газа, откакто палестинското ислямистко движение нападна Израел на 7 октомври, бъдат освободени. Според израелската армия 36 от общо 128 души в плен в Газа вече са мъртви.

"Осъждаме тази позиция на американския президент и я смятаме за отстъпление от резултатите от последния кръг преговори", се казва в изявлението на ислямисткото движение.

На конференция на международни донори, състояла се в Кувейт в неделя, бяха обещани повече от два милиарда долара за подпомагане на ивицата Газа, която е опустошена от продължаващата повече от седем месеца война между Израел и "Хамас". Участниците в конференцията, организирана от Международната ислямска благотворителна организация и Службата на ООН по хуманитарните въпроси, обещаха средствата да бъдат отпуснати за две години, с възможност за удължаване, с цел подпомагане на жизненоважни хуманитарни операции в палестинската територия.

Междувременно Израел отбеляза вчера деня в памет на падналите във войните и жертвите на тероризма, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Тази година денят за възпоменание съвпадна с войната в ивицата Газа след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" в Израел на 7 октомври 2023 г. Близо 1200 души бяха убити в най-смъртоносния ден в историята на страната, създадена през 1948 г.

"Напомням на нас и на целия свят: ние никога не сме искали и не сме избирали тази ужасна война. Нито тази, нито предишните", каза израелският президент Ицхак Херцог на главната церемония на Стената на плача в Йерусалим. Той предупреди, че "докато нашите врагове се опитват да ни унищожат, ние няма да оставим мечовете си."

Яката на ризата му беше скъсана - еврейски символ на траур, отбелязва ДПА.

"Като командващ Израелските отбранителни сили по време на война, аз нося отговорността за неуспеха да защитим нашите цивилни на 7 октомври. Нося тежестта ѝ на своите рамене всеки ден и в сърцето си", каза началникът на генералния щаб Херци Халеви.

Обръщайки се към членовете на семействата на убити израелски войници, той заяви: "Аз съм командирът, който изпрати вашите синове и дъщеря в битката, от която те никога не се върнаха, и на постовете, от които бяха отвлечени" при атаката на 7 октомври.

Роднини на заложници се събраха снощи пред сградата на генералния щаб в Тел Авив. Много от тях носеха запалени свещи, а други държаха плакати с надписа "Не искаме повече гробове".

По официални данни са били убити над 25 хиляди израелски войници и представители на силите за сигурност, а 5100 цивилни са загинали при терористични актове, отбелязва Франс прес.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини