Отидете към основна версия

948 9

Пхенян обвини съюзниците на САЩ в засилено наблюдение на Северна Корея

  • пхенян-
  • сащ-
  • северна корея-
  • съюзници-
  • наблюдение

Пхенян призовава Обединеното кралство, Канада, Германия, Франция, Нова Зеландия и Австралия незабавно да спрат "явната си военна интервенция в Азиатско-тихоокеанския регион"

Снимка: БГНЕС

Днес Пхенян обвини съюзниците на САЩ в засилено наблюдение на Северна Корея, прикрито под формата на мониторинг на нарушенията на въведените от ООН санкции срещу КНДР, предаде Ройтерс и БТА.

Севернокорейската новинарска агенция КЦТА предаде, че Северна Корея ще предприеме необходимите мерки за защита на суверенитета и сигурността си.

Пхенян призовава Обединеното кралство, Канада, Германия, Франция, Нова Зеландия и Австралия незабавно да спрат "явната си военна интервенция в Азиатско-тихоокеанския регион", която прикриват с извинението, че следят за спазването на санкциите на ООН, се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, публикувано от КЦТА.

"Корейската народнодемократична република ще вземе необходимите мерки, за да защити надлежно суверенитета и сигурността си" във връзка с осъществяваното наблюдение, заяви още КЦТА, без да дава допълнителни подробности.

Южна Корея и Обединеното кралство извършиха съвместно военноморско патрулиране на води в близост до Корейския полуостров през април, за да приложат санкционни резолюции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, заяви тогава южнокорейското министерство на отбраната.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети в събота и вчера заводи за производство на оръжия, съобщи днес КЦТА. При инспекцията Ким е бил придружен от висши севернокорейски представители, сред които влиятелната му сестра Ким Йо-чен.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: