Отидете към основна версия

2 408 58

Зеленски не прие идеята на Макрон за мир по време на Олимпиада

  • олимпиада-
  • война-
  • емануел макрон-
  • володимир зеленски-
  • предложение-
  • мир

Зеленски окачестви предложението като "мъртва история"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинският президент Владимир Зеленски отхвърли предложението на френския лидер Еманюел Макрон за примирие по време на Олимпиадата в Париж. Според Зеленски Киев „не вярва“ в идеята за олимпийското примирие и вярва, че „то може да отиде в ръцете на врага“. „Кой гарантира, че Русия няма да се възползва от това, за да изпрати войски на наша територия? - учуди се украинският президент, в интервю за Agence France-Presse.

Преди това Зеленски нарече инициативата на Макрон „мъртва история“.

Идеята на френския президент за олимпийското примирие - спиране на въоръжените конфликти по време на Олимпиадата в Париж - беше обсъдена от лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин по време на посещение на главната руска държава в Китай. Коментирайки по-късно по искане на ТАСС предложението на Макрон, Путин отбеляза,че идеите на олимпийското движение са правилни, но самият Международен олимпийски комитет (МОК) ги нарушава, като не позволява на Русия да се състезава.

Преди това прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че не е имало официални предложения от Париж относно олимпийското примирие, а Киев обикновено използва такива идеи и инициативи, за прегрупиране и превъоръжаване.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: