Отидете към основна версия

3 780 77

Решението за забрана на Алтернатива за Германия е прибързано

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • партия-
  • закриване-
  • ларс клингбайл

Мнението е на съпредседателя на Социалдемократическата партия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Съпредседателят на Социалдемократическата партия на Германия (SPD, част от управляващата коалиция в Германия) Ларс Клингбайл се обяви против прибързаните действия по забраната на дясната партия "Алтернатива за Германия". (AfD).

„Вярвам, че трябва да бъдем малко внимателни, така че желанието за забрана на AfD да не изглежда като политическа стъпка“, каза Клингбейл в интервю за агенцията DPA. „Може да дойде време, когато ще е необходимо да се защитаваме срещу враговете на демокрацията, но за това трябва да има достатъчно материал за разглеждане“, добави той.

Преди това Административният съд на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия потвърди присъдата от 2022 г., според която партия „Алтернатива за Германия“ беше класифициран като "подозрителен" в десен екстремизъм и позволи следенето ѝ да продължи. Решението на съда означава, че Федералната служба за защита на конституцията има право да продължи да следи членовете на партията и да използва за това средства за техническо разузнаване. Германските власти одобриха присъдата на съда. Съпредседателите на AfD Тино Хрупала и Алис Вайдел нарекоха решението на съда политически мотивирано и обявиха намерението си да го обжалват.

Коментирайки съдебното решение, лидерът на Социалдемократическата партия отбеляза, че то потвърждава собствената му оценка, че AfD като цяло е крайнодясна партия. Ако има достатъчно материали срещу партията, за да се заведе дело за забрана, трябва да се предприемат следните стъпки, смята политикът. „Засега обаче мисля, че би било правилно да стане ясно, че властите и Федералната служба за защита на конституцията трябва да продължат да работят и да продължат да оценяват“, заключи Клингбейл.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: