Отидете към основна версия

2 678 85

Грузинският президент покани Макрон на протестите в Тбилиси

  • грузия-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • саломе зурабишвили-
  • покана

Зурабишвили: Макрон ми обеща почти от момента, в който бях избран през 2018 г., че ще дойде

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили призова френския си колега Еманюел Макрон да посети Тбилиси преди началото на предизборната кампания за парламентарните избори, които ще се проведат в страната тази есен.

"Нека дойдат тук!" - каза Зурабишвили в интервю за вестник La Tribune de Dimanche, отговаряйки на въпрос на журналист какво очаква от европейските лидери на фона на обсъждането в парламента на закона за чуждестранните агенти и протестите срещу приемането му.

„Еманюел Макрон ми обеща почти от момента, в който бях избран през 2018 г., че ще дойде. Той трябва да направи това преди началото на предизборната кампания през септември. „Писах на президента Макрон и го чакам на Деня на независимостта на Грузия, 26 май“, добави тя. През септември 2023 г. самата Зурабишвили, като част от европейска обиколка, посети Париж, където се срещна с Макрон. По-късно стана известно, че грузинското правителство не е дало съгласието си за това, поради което управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" обвини президента в нарушаване на конституцията и започна процедура по импийчмънт, която не можа да бъде проведена поради недостатъчния брой мандати в парламента, за да може управляващата партия да отстрани президента.

Президентът изрази мнение, че „никой не иска конфронтация с Русия“, като същевременно декларира желанието си да „освободи Кавказ от съветското иго“. и влиянието на Руската федерация. "Това е много важно за бъдещето на Европа, включително нейната сигурност. Това е Черно море, транзитна зона за енергия и комуникации. Фактът, че Франция не присъства тук, е отклонение“, каза тя.

Зурабишвили изрази надежда, че Грузия няма да бъде лишена от статута си на кандидат за членство в ЕС поради приемането от парламента на законопроекта за чуждестранните агенти. Тя призна, че ветото ѝ върху законопроекта не засяга крайната му съдба, тъй като управляващата партия може да го оспори. В тази връзка тя призова съгражданите да прекратят демонстрациите и да „преминат към следващия етап“, като се фокусират върху подготовката за гласуване на парламентарните избори през октомври 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 41 гласа.

Свързани новини