Отидете към основна версия

1 217 17

Жозеп Борел: Молдова сключи споразумение за сигурност и отбрана с ЕС

  • жозеп борел-
  • молдова-
  • споразумение-
  • сигурност-
  • отбрана-
  • европейски съюз

"Молдова е първата държава, която подписва партньорство за сигурност и отбрана с ЕС", написа Борел в "Екс"

Снимкa: БГНЕС

Днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обяви, че Молдова сключи партньорство с Европейския съюз в областта на сигурността и отбраната, като стана първата страна с такова споразумение, цитиран от Ройтерс и БТА.

Начело с проевропейската президентка Мая Санду, Молдова, която се намира между Украйна и страната членка на ЕС и НАТО Румъния, се надява да се присъедини към ЕС до 2030 г. и осъжда руската инвазия в съседна Украйна.

"Молдова е първата държава, която подписва партньорство за сигурност и отбрана с ЕС", написа Борел в "Екс". "Това партньорство ще повиши устойчивостта на страната. Ще ни позволи заедно да се справяме с предизвикателствата в областта на сигурността и да откриваме нови сфери за сътрудничество", добави той.

През март Санду подписа споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Франция, като предупреди, че Русия подновява усилията си за дестабилизиране на Молдова и че ако президентът Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, той ще продължи да действа.

Молдова получава независимост от Съветския съюз през 1991 г. и отношенията ѝ с Москва се влошиха след руската инвазия в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.

Свързани новини