Отидете към основна версия

1 721 49

САЩ въвеждат нови визови ограничения за Грузия

  • сащ-
  • грузия

Вашингтон ще преразгледа сътрудничеството между двете страни заради приетия закон за "чуждото влияние"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ въвеждат нови визови ограничения за Грузия и ще преразгледат сътрудничеството между двете страни във връзка с приетия този месец от грузинския парламент закон "за чуждото влияние", обяви вчера в изявление американският държавен секретар Антъни Блинкън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според изявлението на Блинкън законът ще "задуши упражняването на свободите на събиране и изразяване" и ще възпрепятства работата на независими медийни организации.

Законопроектът предизвика големи протести в Грузия и противниците му го обявиха за авторитарен и вдъхновен от Русия. Но управляващата партия в Грузия твърди, че той е необходим, за да се осигури прозрачност относно чуждестранното финансиране на неправителствените организации и да се защити суверенитета на страната.

Политиката на визови ограничения ще се прилага за лица, които според Блинкън са "отговорни за или подпомагат подкопаването на демокрацията в Грузия", както и за членовете на техните семейства.

"Докато преразглеждаме отношенията между нашите две страни, ще вземем под внимание действията на Грузия при вземането на решение за собствените ни стъпки", добави Блинкън.

По-рано вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини САЩ, че изнудват Грузия във връзка със закона "за чуждото влияние", одобрен от парламента на страната, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.

Свързани новини