Отидете към основна версия

19 851 258

Последно китайско предупреждение

  • руски терористи-
  • последно китайско предупреждение-
  • русия-
  • олександър коваленко-
  • украйна-
  • китай-
  • оръжия-
  • война-
  • путин-
  • кремъл-
  • нато

Руските "червени линии" не са нищо повече от празни приказки. Големият въпрос е кога НАТО ще го разбере.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия начерта поредната си „червена линия“. Но за пореден път не става въпрос за нищо повече от сплашване на гаргите.

Режимът на военнопрестъпника Владимир Путин заплаши с отговор страните, които дадат зелена светлина на украинската армия да атакува цели на руска земя със западни оръжия. Руските „червени линии“ вече дори надминаха по абсурдност и „последното китайско предупреждение“.

Украинският военно-политически анализатор Олександър Коваленко даде пример с този идиом, станал много популярен по време на Студената война. По време на тайванската криза през 60-те години на миналия век, когато отношенията между Пекин и Вашингтон са обтегнати, Китай издава общо 900 „последни предупреждения“, които не носят реални последствия.

Подобна в момента е и реториката на Русия, която през 2022 година започна непредизвикана пълномащабна война срещу Украйна. Руските „червени линии“ включваха изпращането на западни танкове, HIMARS, изтребители на Украйна, и какво ли още не. И какво последва? Абсолютно нищо.

Украйна има право да се защитава, включително и по международното право, атакувайки военни цели на врага на негова земя. Колебанието на НАТО да разреши на Украйна да използва западни оръжия срещу руската армия беше нелогично, но по всичко изглежда, че западните страни са осъзнали своята грешка.

Може би най-убедителният пример за празнословието на Путин и неговите пропагандисти е украинската атака дълбоко на руска територия (град Ковилкино) срещу задхоризонтен радар, който наблюдава въздушното пространство на хиляди километри разстояние. Смята се, че въпросният радар е едно от най-важните военни съоръжения на Русия, защото служи за ранно предупреждение и изваждането му от строя пряко се отразява на работата на руските ядрени сили. Русия отговори на атаката с... мълчание.

Такова мълчание ще има и когато ЗСУ атакуват военни цели на руска земя. Русия заплашва всички със своите „червени линии“, но постоянно чертае нови, защото старите са били преминати и реакция не е последвала.

Русия се превърна в посмешище за света. „Втората армия“, която трябваше да е в Киев за три дни, на практика е беззащитна срещу западните оръжия, много по-модерни от руските „безаналогови“ такива. Армията на Путин не среща проблеми само в избиването на невъоръжени жени и деца.

Коваленко посочва, че пацифизмът, култивиран от десетилетия в Европа и в западната политика като цяло, доказа своята неспособност да оцелее. Време е за смяна на векторите.

В НАТО вече открито се говори за премахване на ограниченията. Закъсняла ли беше тази позиция? Да, определено. Но по-добре късно, отколкото никога.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 325 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: