Отидете към основна версия

1 441 7

Австралия е убедена, че война за Тайван ще промени коренно света

  • австралия-
  • тайван-
  • война

Дали Китай ще предприеме действия, ще зависи от възприятието му за силата на американското възпиране

Снимка: БГНЕС

Глобалните последици от война за Тайван биха били толкова големи, колкото въздействието на Втората световна война. За това предупреди посланикът на Австралия в Съединените щати Кевин Ръд, цитиран от "Ройтерс" и News.bg

По негови думи това би направило света "коренно различно място".

Ако китайският президент Си Дзинпин, който навършва 71 години този месец, иска да постигне "окончателно национално обединение" с Тайван, той вероятно ще действа през следващото десетилетие, преди да навърши 80 години, посочи посланикът.

"Глупаво е да пренебрегваме нарастващата яснота на китайските военни сигнали, включително модела на последните му военни учения", отбеляза Ръд, който беше два пъти министър-председател на Австралия през предходното десетилетие.

Дали Китай ще предприеме действия, ще зависи от възприятието му за силата на американското възпиране, заяви той.

Китай твърди, че демократично управлявания Тайван е негова територия и никога не се е отказвал да използва сила, за да постави острова под свой контрол. Тайван категорично отхвърля териториалните претенции на Китай и твърди, че само народът на острова може да решава бъдещето си.

Съединените щати изразиха загриженост относно китайската военна активност близо до Тайван, включително след президентските избори на острова и встъпването в длъжност на президента Лай Чинг-те миналия месец. Китай предупреди САЩ да не се намесват в делата му с Тайван.

Тайван и САЩ нямат официални дипломатически отношения. Вашингтон официално признава Пекин, но е задължен по закон да предостави на Тайпе средства за отбрана, освен това е най-важният международен поддръжник на острова.

Съединените щати признават, че ако Китай успее да анексира Тайван, това ще повлияе на доверието в САЩ и ще има "дълбок и потенциално необратим ефект върху възприеманата надеждност на съюзите на САЩ по света", посочи Ръд.

Според него САЩ, Китай и Тайван имат общ интерес да избягват открита военна конфронтация за бъдещето на острова.

"Икономическите разходи, вътрешнополитическите въздействия и непредвидимите геостратегически последици, които една такава война би породила, вероятно биха били от порядък, какъвто не сме виждали от Втората световна война", прогнозира той.

"Какъвто и да е резултатът (американска победа, китайска победа или кървава безизходица), светът вероятно ще стане коренно различно място след такава война", категоричен бе Ръд.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.

Свързани новини