Last news in Fakti

7 Юни, 2024 12:38 1 289 7

Австралия е убедена, че война за Тайван ще промени коренно света

  • австралия-
  • тайван-
  • война

Дали Китай ще предприеме действия, ще зависи от възприятието му за силата на американското възпиране

Австралия е убедена, че война за Тайван ще промени коренно света - 1
Снимка: БГНЕС

Глобалните последици от война за Тайван биха били толкова големи, колкото въздействието на Втората световна война. За това предупреди посланикът на Австралия в Съединените щати Кевин Ръд, цитиран от "Ройтерс" и News.bg

По негови думи това би направило света "коренно различно място".

Ако китайският президент Си Дзинпин, който навършва 71 години този месец, иска да постигне "окончателно национално обединение" с Тайван, той вероятно ще действа през следващото десетилетие, преди да навърши 80 години, посочи посланикът.

"Глупаво е да пренебрегваме нарастващата яснота на китайските военни сигнали, включително модела на последните му военни учения", отбеляза Ръд, който беше два пъти министър-председател на Австралия през предходното десетилетие.

Дали Китай ще предприеме действия, ще зависи от възприятието му за силата на американското възпиране, заяви той.

Китай твърди, че демократично управлявания Тайван е негова територия и никога не се е отказвал да използва сила, за да постави острова под свой контрол. Тайван категорично отхвърля териториалните претенции на Китай и твърди, че само народът на острова може да решава бъдещето си.

Съединените щати изразиха загриженост относно китайската военна активност близо до Тайван, включително след президентските избори на острова и встъпването в длъжност на президента Лай Чинг-те миналия месец. Китай предупреди САЩ да не се намесват в делата му с Тайван.

Тайван и САЩ нямат официални дипломатически отношения. Вашингтон официално признава Пекин, но е задължен по закон да предостави на Тайпе средства за отбрана, освен това е най-важният международен поддръжник на острова.

Съединените щати признават, че ако Китай успее да анексира Тайван, това ще повлияе на доверието в САЩ и ще има "дълбок и потенциално необратим ефект върху възприеманата надеждност на съюзите на САЩ по света", посочи Ръд.

Според него САЩ, Китай и Тайван имат общ интерес да избягват открита военна конфронтация за бъдещето на острова.

"Икономическите разходи, вътрешнополитическите въздействия и непредвидимите геостратегически последици, които една такава война би породила, вероятно биха били от порядък, какъвто не сме виждали от Втората световна война", прогнозира той.

"Какъвто и да е резултатът (американска победа, китайска победа или кървава безизходица), светът вероятно ще стане коренно различно място след такава война", категоричен бе Ръд.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    15 3 Отговор
    Действително дали Китай ще предприеме действия зависи от краварника. А ако предприеме такива, няма да бъде война, а пълно ликвидиране на сепаратистите.
  • 2 Оптимист

    8 2 Отговор
    Ще, ще!
  • 3 ТаУмВзе

    18 3 Отговор
    Тайван си е Изконно Китай, отнет е след 2ра Опиумна на британската империя де. Оставям, че е Център за Нехуманни изследвания, стил Менгеле и не само.
  • 4 Света вече

    7 2 Отговор
    Е коренно различен, само, че вие си гледате само от вашата камбанария. Може би ако САЩ престане да се прави на великия вожд и да раздрънква оръжия, света щя се върне към дипломация и по мирен начин ще решава проблемите си. Но войната е бизнес , от нея се печели и се решава въпроса с пресилеността на планетата.
  • 5 дядото

    5 2 Отговор
    всичко в света,което не върви по желанието и амбициите на овчаро-говедарите или не е демократично или ще промени света към по-лошо.пфу.
  • 6 Мухаа ха!

    6 2 Отговор
    Дали Китай ще предприеме действия,ще зависи от възпиращата сила на фаш? Смехотворци! Поднебесната отдавна ви е превзела и вас- кенгуратата.Отвътре и през търговски доставки.Без пушка да пукне.Дори и марулите(чайна зеле) са техни.Те ви хранят,с тяхна кухня- масово.От тениска- до връхни дрехи,от ефтинджос,до най скъпи брандове са техни.Изкупили са цели квартали с недвижими имоти.Дракона ще си прибере своето,без да му мигне клепача! За момента, търпеливо изчаква мечока- и той да прибере своето.Какво ще му направи атрофираната крава- нищо.Имат два варианта: с дебсркиране( пълен абсурд) или с атаки от вода.С ракетни системи ( задължително конвенционални) и самолети.Което означава,да разположат в опасна близост ,авионосни групи.За който дракона има полови изненади- смъртоносни.Времето на самолетоносачите е в миналото.Дракона крие в ръкава си( по азиатски) оръжия ,който дори не предполагаме,че съществуват.Ако възникване изобщо, подобен двустранен сблъсък,едва ли някой от тихоокеански регион,ще се включи.Това означава трета световна.А как ще реагира руснака,корееца,персиеца? Който само това очакват.Не става! Дракона е прекалено голям залък за немощната крава.Ще им превърнат всички авионосни групи в скраб- океанска.Затова гледат " загрижено" към бъдещето.
  • 7 хаха

    1 2 Отговор
    Една от промените ще е обезлюдяването на Австралия поради кратки температурни рекорди от няколко хиляди градуса.