Отидете към основна версия

1 649 1

Ислямисти избиха над 100 християни в Нигерия

  • нигерия-
  • християни-
  • атака

Извършителите вероятно са от екстремистката групировка Боко Харам

Снимка: БТА

Над 100 жители по североизточната граница на Нигерия са били избити при две последователни атаки, предприети от ислямистката групировка "Боко Харам", съобщава Си Ен Ен.

Екстремистите са нападнали християнско фермерско село в щата Борно, преоблечени като военни. Те са открили огън, погубвайки поне 106 души, повечето от които мъже. Атаката била извършена от стрелци, нахлули в селото, превозвани с открит камион, съпровождан от няколко мотоциклета. Те открили огън по мъжкото население, което по това време било събрано на площада. Впоследствие нападателите започнали да претърсват местните къщи, търсейки мъже, успели да се скрият от атаката.

Нападението причини масова паника сред населението в съседния район Мадагали, който е част от щата Адамава. Според местните власти нападателите са част от ислямистката групировка "Боко Харам". Те разграбили заведенията и магазините в селото. Един от оцелелите при атаката потвърди, че по време на инцидента по някаква причина селото не е било охранявано от сили за сигурност.

При друга атака нападатели, вероятно пак част от "Боко Харам", открили огън срещу рибарско село близо до езерото Чад. Местните жители били принудени да се хвърлят във водата в опит да се спасят. Много от се удавили, други били застреляни. След това мародерите разграбили селото, преди да подпалят домовете на неговите жители.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини