Отидете към основна версия

2 342 49

ЕК предупреди Унгария, че няма друг избор, освен да плати глобата, наложена от Съда на ЕС

  • унгария-
  • европейска комисия-
  • глоба-
  • съд-
  • европейски съюз

Европейската комисия ще следи отблизо ситуацията и ще оцени спазването от страна на Унгария на решението на съда от този момент нататък

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия даде да се разбере, че Унгария няма друг избор, освен да плати солидната глоба, наложена от Съда на ЕС. Това наказание идва в резултат на неуспеха на Унгария да се придържа към разпоредбите на ЕС за миграция и убежище. Сега Комисията търси отговор от Будапеща за това как планира да изпълни решението на съда и е готова да вземе решение за по-нататъшни действия въз основа на отговора на Унгария, предава БТА.

Говорителят на Комисията очерта стъпките, които Унгария трябва да предприеме, за да коригира ситуацията. Първоначално Унгария ще получи писмено искане да обясни своя план за действие. След това Европейската комисия ще определи график за изпълнение на задълженията на Унгария, включително плащането на глобата. В случай че Унгария забави плащането си, Комисията има структуриран план за последващи действия.

След първоначалния 45-дневен период на плащане ще бъде издадено напомняне, предоставящо допълнителни 15 дни за плащане. Неспазването дори след това удължаване ще доведе до приспадане от Европейската комисия на дължимата сума директно от средствата на ЕС, отпуснати на Унгария.

От днес започва обратното броене, за да може Унгария да предприеме действия по решението на съда. Говорителят подчерта важността на незабавното плащане на глобата от 200 милиона евро.

Европейската комисия ще следи отблизо ситуацията и ще оцени спазването от страна на Унгария на решението на съда от този момент нататък.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: