Отидете към основна версия

2 159 28

Партията на Льо Пен ще изпревари Макрон

  • франция-
  • мари льо пен-
  • емануел макрон-
  • избори-
  • анкета-
  • резултати

33% са готови да гласуват за Национално обединение

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Дясната партия Национално обединение (RN) ще изпревари коалицията на президента Еманюел Макрон на предсрочните парламентарни избори с повече от 13%, според проучване, проведено от службата за социологически проучвания Opinionway за Echos.

33% от анкетираните са готови да гласуват за RN. На второ място е Националният фронт, новосформиран от партиите на левицата, социалисти и еколози, подкрепен от 25% от избирателите. Президентската коалиция е едва на трето място с 20% от гласовете.

В същото време други 7% са готови да гласуват за републиканците, с които RN сключи споразумение и раздели избирателните райони, като в 70 от тях партиите няма да поставят кандидати една срещу друга.

По този начин RN може да спечели до 245 места в парламента, давайки на тази дясна партия относително мнозинство.

Проучването е проведено онлайн на 12 и 13 юни и в него са участвали 1011 души.

На изборите за Европейски парламент във Франция на 9 юни дясната партия Национално обединение изпревари над два пъти коалицията от привърженици на президента Еманюел Макрон, като спечели 31,36% от гласовете. Впоследствие Макрон обяви разпускането на Националното събрание, долната камара на френския парламент, и провеждането на предсрочни парламентарни избори в два тура - на 30 юни и 7 юли.

Долната камара на френския парламент има 577 депутати. Преди разпускането на парламента на RN той беше представен от 88 депутати, коалицията на левите LFI-Nupes - 75 парламентаристи. След парламентарните избори през юни 2022 г., когато Макрон беше преизбран за президент за втори мандат, неговата коалиция не получи абсолютно мнозинство в парламента. Управляващата коалиция беше представена от 250 депутати, опозицията - 320. Други седем парламентаристи не бяха от нито една политическа партия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: