Отидете към основна версия

2 412 28

Владимир Путин се среща с четиримата лидери на Виетнам

  • виетнам-
  • русия-
  • владимир путин

Руският президент е на поредно посещение в азиатската страна

Руският президент Владимир Путин ще разговаря с четиримата лидери на Виетнам в четвъртък в Ханой и ще се срещне с възпитаници на съветски и руски университети, предаде РИА Новости.

Путин пристигна във Виетнам на 19 юни вечерта московско време след държавно посещение в КНДР. По време на посещение в Северна Корея Путин и председателят на КНДР Ким Чен-ун проведоха руско-корейски преговори и подписаха съвместни документи. Лидерите участваха и в церемонията по полагане на венци на паметника в чест на освобождението на Корея. Освен това Путин посети църквата "Света Животворяща Троица" в Пхенян.

В края на държавното посещение в КНДР Ким Чен-ун, с когото президентът общува общо повече от 11 часа, лично съпроводи руския държавен глава до самолета. В този момент военният оркестър изпълни специална фанфара „Песен на щастието“, композирана специално за основателя на КНДР Ким Ир Сен. Президентът и председателят минаха покрай хиляди хора, които размахваха цветя, знамена и балони за поздрав.

В Ханой представители на Виетнам посрещнаха руския лидер на стълбите на самолета, а на летището дежуреше и рота от почетен караул. Путин поздрави и се насочи към лимузината си Aurus.

Това е петото посещение на Путин във Виетнам; преди това той е посещавал азиатската държава през 2001, 2006, 2013 и 2017 г. Държавният глава има натоварена програма за четвъртък. Руският президент ще се срещне с генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Тронг, президента То Лам, премиера Фам Мин Тин и председателя на Националното събрание Тран Тхан Ман.

По време на преговорите се планира да се обсъди целият кръг от въпроси на руско-виетнамското всестранно стратегическо партньорство.

Първата точка от програмата за четвъртък е церемонията по официалната среща на Путин с президента То Лам, последвана от двустранни преговори и размяна на подписани документи, след което се очаква изявление на двамата президенти за медиите. След това Путин ще проведе разговори с виетнамския премиер Фам Мин Тин под формата на работна закуска, по време на която ще бъдат обсъдени икономически въпроси.

След това се очаква разговор с Нгуен Фу Тронг, след което ще има поднасяне на венец на паметника на загиналите герои и на мавзолея на Хо Ши Мин. След това президентът на Русия ще разговаря с председателя на Народното събрание. Важен момент в програмата на посещението на руския лидер в Ханой ще бъде срещата му с възпитаници на съветски и руски университети.

Денят ще завърши с тържествен прием в чест на държавния глава на Русия.

По време на посещението на Путин в Ханой ще бъде прието двустранно съвместно изявление, което ще потвърди принципите на всестранно стратегическо партньорство между двете страни и ще бъдат подписани редица документи за сътрудничество в различни области, по-специално междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на висшето образование.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Свързани новини