Отидете към основна версия

3 784 77

Украинци бягат от мобилизация дегизирани като жени, властите ги плашат с мечки по границата

  • украйна-
  • мобилизация-
  • война

Десетки хиляди мъже не желаят да бъдат мобилизирани, страхувайки се за живота си, пише The New York Times

Десетки хиляди украински мъже избягват да бъдат призовани в армията поради нежеланието им да участват в „кървавата позиционна“ война, съобщи вестник The New York Times.

По данни на медиата е трудно да се установи точният брой на мъжете, които се укриват от властите. Но в големи градове като Киев и Лвов броят на участниците в групи в социалните мрежи, където предупреждават за мобилизация, е „десетки хиляди“.

Както отбелязва изданието, украинските мъже изразяват страха си от смърт по време на конфликта. Киев изпраща военни на фронта "без достатъчна подготовка" за компенсиране на бойните загуби, се посочва в публикацията.

Военни анализатори също подчертават, че поради липсата на подходяща подготовка въоръжените сили на Украйна не могат да задържат позициите си.

От февруари 2022 г. общата мобилизация е обявена и многократно удължавана в Украйна. Властите правят всичко възможно, за да попречат на украинските военнослужещи да избягат от служба. В същото време мъже на военна възраст се опитват да напуснат страната по всякакъв начин, често рискувайки живота си. Те все по-често се опитват да преминат границата с плуване или през планината. Граничарите задържаха и дегизирани като жени, властите плашат с мечки мераклиите да избягат от размирната страна..

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: