Отидете към основна версия

3 978 14

Говорителят на Орбан подчерта ангажимента на Унгария за прекратяване на огъня в Украйна

  • унгария-
  • говорител-
  • виктор орбан-
  • прекратяване на огъня-
  • украйна

Според Ковач значително мнозинство от унгарците, около 85%, са за мир и са против доставките на оръжия за Киев

Снимка: БГНЕС

Золтан Ковач, говорителят на унгарския премиер Виктор Орбан, подчерта ангажимента на Унгария за постигане на прекратяване на огъня и започване на преговори относно ситуацията в Украйна. Ковач подчерта, че Унгария последователно поддържа позиция, която се отклонява от общата европейска перспектива, като се застъпва за мирно разрешаване и преговори за справяне с очевидното нарушение на международното право. Той посочи острата необходимост от спиране на конфликта, който доведе до стотици хиляди жертви, предава БТА.

Според Ковач значително мнозинство от унгарците, около 85%, са за мир и са против доставките на оръжия за Киев. Той твърди, че предоставянето на оръжие служи само за удължаване на продължителността на конфликта. Освен това Ковач не отхвърли възможността премиерът Орбан да участва в дискусии с руския президент Владимир Путин без подкрепата на мандат от ЕС.

Ковач разкритикува Европейския съюз, че се опитва да заобиколи унгарската опозиция за въоръжаване на Украйна, като определи усилията на Европейската комисия при президента Урсула фон дер Лайен като неефективни. Той отдаде отсъствието на еврокомисари при откриването на Унгарското председателство на Съвета на ЕС на организационни причини и липса на достатъчно и подходящо време, като отхвърли идеята за политически разногласия.

Отстоявайки мнението на Унгария, Ковач заяви, че страната няма да промени позицията си въпреки ролята си в Съвета на ЕС. Той категорично отхвърли всякаква форма на принуда от страна на европейските институции, като подчерта суверенитета на Унгария и значението на единодушието при вземането на решения в ЕС.

Ковач уверено заяви, че Унгария може да се справи и без еврофондове, като подчерта устойчивостта на страната и отдадеността ѝ на принципите.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: