Отидете към основна версия

1 179 11

Израелски танкове навлязоха в квартали на град Газа

  • израел-
  • газа-
  • танкове-
  • навлязоха-
  • квартали

Израелската армия публично декларира, че нейните сили са насочени към това, което те описват като екстремистка инфраструктура в ивицата Газа

Снимка: БГНЕС

Тази сутрин израелските танкове навлязоха в град Газа от различни посоки тази сутрин, отбелязвайки една от най-интензивните атаки от 7 октомври насам, съобщава Reuters. Местните жители описват сцената като една от най-ожесточените атаки в последно време, пише БТА.

Гражданските служби за спешна помощ в Газа се подготвят за мрачна реалност, подозирайки, че десетки може да са загинали в източните квартали. Безмилостните сблъсъци в определени райони обаче направиха невъзможно спасителните екипи да достигнат до потенциално блокираните или ранените.

Израелската армия публично декларира, че нейните сили са насочени към това, което те описват като екстремистка инфраструктура в Ивицата Газа. В своите усилия те твърдят, че са неутрализирали над 30 бойци, смятани за заплаха за сигурността на Израел.

Продължителната деветмесечна офанзива на Израел изглежда е оказала значително въздействие върху ивицата Газа, като вероятно е повлияла на Хамас да преразгледа условията си за прекратяване на огъня. Според Асошиейтед прес, която се позовава на източници от Близкия изток и САЩ, има забележимо смекчаване на исканията на Хамас.

През изминалия уикенд групата изненадващо се отказа от настояването си за израелски ангажимент за прекратяване на военните действия като предпоставка за преговори за прекратяване на огъня. Това развитие внесе доза оптимизъм в продължаващите мирни преговори, като израелският премиер Бенямин Нетаняху предположи, че военният натиск е ключов фактор за привличането на Хамас на масата за преговори.

Въпреки тези развития, Хамас остава до голяма степен енигма, като нейните вътрешни действия и процеси на вземане на решения са забулени в тайна. Разгръщащата се ситуация в град Газа бележи критичен момент в конфликта, като международните наблюдатели следят внимателно хуманитарното въздействие и потенциала за дипломатически напредък.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини