8 Юли, 2024 10:29 1 178 11

Израелски танкове навлязоха в квартали на град Газа

  • израел-
  • газа-
  • танкове-
  • навлязоха-
  • квартали

Израелската армия публично декларира, че нейните сили са насочени към това, което те описват като екстремистка инфраструктура в ивицата Газа

Израелски танкове навлязоха в квартали на град Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин израелските танкове навлязоха в град Газа от различни посоки тази сутрин, отбелязвайки една от най-интензивните атаки от 7 октомври насам, съобщава Reuters. Местните жители описват сцената като една от най-ожесточените атаки в последно време, пише БТА.

Гражданските служби за спешна помощ в Газа се подготвят за мрачна реалност, подозирайки, че десетки може да са загинали в източните квартали. Безмилостните сблъсъци в определени райони обаче направиха невъзможно спасителните екипи да достигнат до потенциално блокираните или ранените.

Израелската армия публично декларира, че нейните сили са насочени към това, което те описват като екстремистка инфраструктура в Ивицата Газа. В своите усилия те твърдят, че са неутрализирали над 30 бойци, смятани за заплаха за сигурността на Израел.

Продължителната деветмесечна офанзива на Израел изглежда е оказала значително въздействие върху ивицата Газа, като вероятно е повлияла на Хамас да преразгледа условията си за прекратяване на огъня. Според Асошиейтед прес, която се позовава на източници от Близкия изток и САЩ, има забележимо смекчаване на исканията на Хамас.

През изминалия уикенд групата изненадващо се отказа от настояването си за израелски ангажимент за прекратяване на военните действия като предпоставка за преговори за прекратяване на огъня. Това развитие внесе доза оптимизъм в продължаващите мирни преговори, като израелският премиер Бенямин Нетаняху предположи, че военният натиск е ключов фактор за привличането на Хамас на масата за преговори.

Въпреки тези развития, Хамас остава до голяма степен енигма, като нейните вътрешни действия и процеси на вземане на решения са забулени в тайна. Разгръщащата се ситуация в град Газа бележи критичен момент в конфликта, като международните наблюдатели следят внимателно хуманитарното въздействие и потенциала за дипломатически напредък.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 9 Отговор
    Хазарите ще отговарят пред съда в Хага пред цивилизования свят.
  • 2 Русофилчо

    8 6 Отговор
    Израел явно има окончателно решение за Газа.
  • 3 ОБЕКТИВНО

    8 8 Отговор
    Разследване на израелския вестник Haaretz потвърждава, че по време на атаката на „Хамас“ на 7 октомври миналата година израелската армия е привела в действие спорната директива „Ханибал“, умишлено убивайки израелци, за да предотврати вземането им за заложници от палестинските бойци.
    „Документи и свидетелства, получени от Haaretz, разкриват, че оперативният ред на директивата „Ханибал“, който насочва към използването на сила, за да се предотврати отвеждането на войници в плен, е бил използван в три армейски поделения, инфилтрирани от Хамас, което потенциално застрашава и цивилните“, се казва в статия в неделното издание на израелския вестник.
    „В този момент израелските сили за отбрана не са знаели за степента на отвличания по границата с Газа, но са знаели, че има много хора. По този начин беше напълно ясно какво означава това и каква ще бъде съдбата на някои от отвлечените хора“, пише израелският журналист Янив Кубович.
    Вестникът отбелязва, че точният брой на израелците, убити от стрелбата на израелските отбранителни сили, не е известен. Докладът цитира показания на военнослужещи, включително офицери на средно и висше ниво.

    Коментиран от #9

  • 4 Анани

    8 6 Отговор
    Турбо геноцид. Като пилци ги трепат мюсюлманите. 2024 година сме.
  • 5 ю ка ка

    9 2 Отговор
    Тръмп подкрепя нетяняху и операцията в Газа.

    Коментиран от #6

  • 6 ю ка ка

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "ю ка ка":

    Точно заради това може да изгуби изборите! Просто трябва да го натиснат водещите на следващия дебат да каже ясна позиция и ще се оплете.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ...

    6 1 Отговор
    Ивицата Газа е толкова малка, че ако искаха да правят геноцид щяха да хи остъклят за 3-5 дена само с бомби. Ама гледат да пазят жените и децата докато терористите се крият зад тях.
  • 9 Стефан

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ОБЕКТИВНО":

    Протоколът Ханибал беше отменен през 2016 г. Левичарският Хаарец нищо не доказва, а пише непотвърдени неща. "Показанията на военнослужещи" са били, че е имало заповед да не се позволи нито едно МПС да се върне в Газа, но тя не е изпълнена.
  • 10 ЦАДАЛ

    1 3 Отговор
    окупаторите да си ходят
  • 11 Свети Валентин⁷

    2 0 Отговор
    Разказаха им играта. Съвсем ще клекнат. Израелците са истински сплотени народ.