Отидете към основна версия

1 539 10

Ердоган планира изявления относно конфликта в Украйна и в Газа на срещата на върха на НАТО

  • ердоган-
  • конфликт-
  • газа-
  • украйна-
  • нато

Очаква се дискусиите на Ердоган във Вашингтон да обхванат широк спектър от теми

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се подготвя за пътуване до Съединените щати утре, където ще участва в срещата на върха на НАТО от 9-11 юли. Той планира да направи изявления относно конфликта в Украйна и в ивицата Газа, съобщава CNN-Turk, предава БТА.

Очаква се дискусиите на Ердоган във Вашингтон да обхванат широк спектър от теми. Целта му е да коментира продължаващата криза в ивицата Газа и да потърси решение за руско-украинския конфликт.

Проблемите със сигурността в Черноморския регион и по-широката динамика в Близкия изток също ще бъдат сред темите, които Ердоган смята да обсъди. Нещо повече, турският президент е решен да подчертае глобалната борба срещу тероризма, тема, която той страстно защитава, като подчертава необходимостта от единна позиция на НАТО срещу терористичните групи, особено Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турция, която може да се похвали с втората най-голяма армия в НАТО, отдавна търси подкрепата на алианса в борбата с тероризма. Ердоган изрази гласно разочарованието си от САЩ за подкрепата им за Силите за защита на народа (PDF) в Северна Сирия, които Турция свързва с ПКК. По време на срещата на върха Ердоган се очаква да повтори тези опасения и да настоява за по-голяма солидарност от членовете на НАТО.

Предвидени са многобройни срещи на турския президент с неговите колеги от НАТО във Вашингтон. Очаква се тези дискусии да подкрепят интересите на Турция и да укрепят позицията ѝ в рамките на алианса. Като един от основателите на НАТО, Турция играе централна роля в стратегическата динамика на алианса.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: