Отидете към основна версия

10 Юли, 2024 19:38, обновена 10 Юли, 2024 19:38 8 149 224

Антъни Блинкън обяви, че изтребители Ф-16 пътуват от Дания и Нидерландия за Украйна

  • дания-
  • нидерландия-
  • украйна-
  • антъни блинкън-
  • изтребители f-16

По време на публичния форум на НАТО Блинкен сподели идеи за значителен пакет от помощ, предназначен за Украйна.

Снимкa: БГНЕС

Нидерландия ще предостави на Украйна допълнителни боеприпаси за изтребители Ф-16 на стойност 300 милиона евро, предаде Ройтерс, като се позова на нидерландското правителство. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза по-рано днес, че първите изтребители Ф-16 вече пътуват от Дания и Нидерландия за Украйна и ще летят на украинска територия през лятото, предава БТА.

Новото обещание от страна на Нидерландия допълва боеприпасите на стойност 150 милиона евро, обещани по-рано тази година.

По време на публичния форум на НАТО Блинкен сподели идеи за значителен пакет от помощ, предназначен за Украйна. Този пакет е стъпка към по-тясното вплитане на Украйна в лоното на НАТО, проправяйки пътя към нейното евентуално членство в алианса. Блинкън отново изрази твърдата подкрепа на Съединените щати за нападнатата от Русия Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски в съобщение, разпространено в Telegram и предадено от Ройтерс, изрази надеждите си за по-нататъшни ангажименти за доставка на повече самолети F-16 за укрепване на отбраната на страната.

Подкрепата на международната общност за Украйна продължава като се подчертава стратегическото значение на нейното партньорство с членовете на НАТО.

Публичният форум на НАТО се провежда днес и утре паралелно със срещата на върха на алианса. Целта на събитието, организирано съвместно от правителството на САЩ и няколко мозъчни тръста - Атлантическия съвет, Центъра за нова американска сигурност, Германския фонд "Маршал" на Съединените щати, ГЛОБСЕК и института "Хъдсън", е да повиши обществената осведоменост за решенията на алианса, предава БТА.

Сред другите оратори на Публичния форум на НАТО бяха генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Както и Блинкън, Столтенберг също изрази очакване алиансът да се споразумее за значителен пакет помощ за Украйна, който да послужи като мост към членството ѝ в НАТО.

"Твърде рано е да се каже кога Украйна ще бъде приета за член на НАТО", уточни той, цитиран от Ройтерс.

На Публичния форум на НАТО Столтенберг отново подчерта важността на Организацията на Северноатлантическия договор - 75 години след създаването ѝ, особено в светлината на руската агресия срещу Украйна.

"НАТО е най-успешният, силен и траен военен съюз в историята, защото се приспособява към заплахите и взима трудни решения," обобщи той.

Бившият норвежки премиер, който председателства среща на НАТО за последен път, ще бъде наследен като генерален секретар от доскорошния премиер на Нидерландия Марк Рюте. Това ще стане на 1 октомври - точно 10 години след като Столтенберг зае поста.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 77 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: