Отидете към основна версия

1 452 29

Унгарският министър по европейските въпроси: Страната напълно подкрепя общата позиция на ЕС за войната в Украйна

  • унгария-
  • министър-
  • европейски въпроси-
  • подкрепя-
  • общата позиция-
  • европейски съюз

По неговите думи Унгарското председателство се стреми към напредък по осигуряването на дългосрочна подкрепа за украинската страна в рамката на решенията на Г-7, както и по пътя на Украйна към ЕС.

Снимкa: БГНЕС

Днес унгарският министър по европейските въпроси Янош Бока в изказване пред участниците в заседание на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел заяви, че Унгария напълно подкрепя общата позиция на ЕС за войната в Украйна. На заседанието бяха обсъдени целите на Унгарското председателство на Съвета на ЕС до края на годината, цитирано от БТА.

По неговите думи Унгарското председателство се стреми към напредък по осигуряването на дългосрочна подкрепа за украинската страна в рамката на решенията на Г-7, както и по пътя на Украйна към ЕС. Задачата на председателството е да работи за мир и сигурност в Европа, да сътрудничи искрено с европейските институции, каза Бока.

Унгария изцяло подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и общата европейска позиция, че Русия е нападател, а Украйна е нападнатата страна, добави той. Бока отбеляза, че унгарският премиер Виктор Орбан е предприел първото си пътуване като председател на Съвета на ЕС до Киев. Будапеща и Киев отбелязаха, че това е нова страница в двустранните отношения, добави министърът.

По неговите думи Будапеща работи за напредък към ЕС и на страните от Западните Балкани, съобразно заслугите на всяка от тези държави. Министърът посочи, че друга от целите на председателството е ограничаването на незаконната миграция и увеличаването на броя на върнатите мигранти, пристигнали в нарушение на правилата. По неговите думи Будапеща търси европейски отговори по предизвикателствата пред земеделците и конкурентоспособността, и ще работи за разширяване на европейското военно производство на основата на съвместни обществени поръчки.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: