Отидете към основна версия

2 900 10

Украински олигарх се укрива във Виена

  • генадий боголюбов-
  • украйна-
  • австрия-
  • олигарх

Генадий Боголюбов избяга от родината си в края на юни, за да избегне евентуално съдебно преследване

Генадий Боголюбов, един от най-богатите украинци, избяга от родината си в края на юни, за да избегне евентуално съдебно преследване, и понастоящем живее във Виена, съобщиха украински медии, цитирани от австрийската новинарска агенция АПА.

Украинското държавно бюро за разследване (ДБР) обвини бизнес партньора на олигарха Игор Коломойски, който е в затвора от 2023 г., в незаконно преминаване на границата и го обяви за издирване. Боголюбов отрича обвиненията.

"На 24 юни 2024 г. олигархът е пътувал с влака Киев-Хелм (за Полша), придружен от близък роднина, въпреки че според украинските бази данни не е пресичал границата", се посочва в прессъобщение на ДБР. Боголюбов е използвал невалиден паспорт на украинец, който се е намирал в страната и не е напускал Украйна, посочват властите, като това служи за основание за започване на разследване за незаконно преминаване на границата и конфискуване на въпросния паспорт. Говори се и за ареста на замесен служител на граничната охрана. Последващото влизане на Боголюбов в Полша обаче е било редовно, със собствения му паспорт, съобщи онлайн медията "Украинска правда", като се позова на изтекли документи.

След престой в Обединеното кралство, където 62-годишният предприемач е посетил болната си майка, във вторник, 9 юли, той заминава за Виена, като отрече да е пътувал с фалшив паспорт, но същевременно съобщи, че вече е имал проблеми с напускането на родината си през 2023 г. По време на опит за преминаване на границата паспортът му е бил конфискуван и унищожен по подозрения в подправяне, а друг опит от миналата година се е получил след първоначални проблеми. Според "Украинска правда" началникът на украинската гранична охрана в Киев се е намесил лично в полза на олигарха.

Боголюбов, чието състояние през 2022 г. украинското списание "Форбс" оценява на един милиард долара, е дългогодишен сътрудник на някогашния изключително влиятелен олигарх Игор Коломойски, чийто телевизионен канал "1+1" изигра важна роля за избирането на Володимир Зеленски за президент. През 2019 г. двамата предприемачи бяха заподозрени в корупция и от САЩ, а независимо от това Коломойски е в предварителен арест в Украйна от септември 2023 г. за предполагаеми икономически престъпления. Обвиненията са свързани и с "ПриватБанк", която беше насилствено национализирана през 2016 г., като преди това беше притежавана с по 50 % от Коломойски и Боголюбов.

"Боголюбов планира да публикува информация, в която се споменава отправено към него предложение, че срещу него няма да бъде образувано наказателно производство в Украйна, ако плати 100 млн. долара", написа онлайн медията "Дзеркало Тижня", позовавайки се на анонимни източници. Онлайн медията съобщава и за конфликт с канцеларията на президента Зеленски, който е отказал да издаде на предприемача дипломатически паспорт, в ролята му на съпруг на дипломатката Емине Джапарова.

Бившият заместник-министър на външните работи Джапарова беше назначена от Зеленски за постоянен представител на Украйна в международните организации във Виена през февруари 2024 г., но още преди да заеме този пост, тя обяви оставката си от дипломатическите служби снощи. "Събитията, които се развиха около мен и моето семейство, за съжаление бяха манипулативни и несправедливи", написа във "Фейсбук" Джапарова и добави, че сега трябва да окаже закрила на семейството си, включително тримесечното си дете. Висшата дипломатка, родом кримска татарка, е отговаряла по-специално за събитията, организирани от "Кримската платформа" в Киев, в които неведнъж е участвал и австрийският външен министър Александър Шаленберг.

Остава загадка на какво основание е било забранено на Боголюбов да напуска страната в миналото. Поради възрастта си от над 60 години той не подлежи на никакви ограничения, свързани с войната, и преди настоящия случай не са известни следствени производства или съдебни решения, въз основа на които би могло да му бъде отказано законно влизане. В същото време има паралели с друг случай - няколко дни преди украинският предприемач Виталий Кропачев, който има афинитет към Австрия, да бъде арестуван от ДБР през май за предполагаеми икономически престъпления, планирано пътуване от Киев до Виена се проваля поради "подозрение за фалшифициране" на истинския му паспорт, казва пред АПА близък до него. Той намира основание за разследването срещу Кропачев в конфликт между бизнесмена и влиятелния бюрократ Олег Татаров, който отговаря за разследващите органи, включително ДБР, в кабинета на президента Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: