Отидете към основна версия

994 8

Във Венецуела ще се проведат президентски избори

  • венецуела-
  • избори-
  • президент

Основният конкурент на Мадуро е крайнодесният Едмундо Гонсалес

Президентски избори се провеждат днес във Венецуела, предаде ТАСС. За поста държавен глава се борят 10 политици. Управляващата Обединена социалистическа партия на Венецуела (USPV) номинира настоящия президент Николас Мадуро за свой кандидат. Той беше подкрепен от „Великия демократичен полюс на името на Симон Боливар“, който включва няколко партии и движения, включително ECPV. Националният избирателен съвет (NEC) регистрира Мадуро като кандидат от тази асоциация. Повечето политици, които участват в избори, принадлежат към умерената опозиция.

Основният конкурент на Мадуро е Едмундо Гонсалес, кандидат от крайнодесните партии, които са част от коалицията на Единната платформа. Той беше подкрепен от Мария Корина Мачадо, която спечели първичните избори на опозиционните сили, а преди това беше лишена от политически права и не може да участва в избори.

Според последните проучвания на общественото мнение гражданите предпочитат Мадуро. Според Hinterlaces 54,2% от избирателите са готови да гласуват за настоящия президент, следван от Гонзалес с 21,1% и бизнесмена Бенджамин Расо с 5,8%. Въпреки това няколко агенции, включително Datan Lisis, разпространяват информация за подкрепата на Гонзалес от повече от 50% от гласоподавателите.

Два дни преди изборите високопоставен служител на американската администрация каза, че Съединените щати са „готови да коригират политиката си на санкции в зависимост от събитията, които могат да се развият във Венецуела“. „Следователно, разглеждайки периода след изборите, ние ще оценим и, ако е необходимо, ще актуализираме нашата санкционна политика въз основа на нашите външнополитически цели“, добави той.

САЩ и техните съюзници предприеха 930 едностранни ограничителни мерки срещу Венецуела. Най-големите щети за венецуелската икономика идват от санкциите, наложени през 2019 г. срещу държавната нефтена и газова компания Petr leos de Venezuela (PDVSA), които включват забрана за износ на петрол. 30 милиарда долара, принадлежащи на Венецуела, са блокирани в западни банки.

Ако Гонзалес спечели, той обещава динамично икономическо развитие, основано на свободно предприемачество и приватизация, възстановяване на отношенията със Съединените щати и повишаване на стандарта на живот на венецуелците.

Програмата на Мадуро включва продължаването на Боливарската революция, започната преди 25 години от Уго Чавес (1954-2013), изграждането на социализъм на 21 век, социално ориентирано общество и независима държава. Във външната политика се планира укрепване на стратегическия съюз с Русия, Китай, Иран, участие във формирането на многополюсен свят и присъединяване към БРИКС през октомври на срещата на върха в Казан.

На 30 юни Националният избирателен съвет на Венецуела проведе планирана репетиция на изборите, в която взеха участие голям брой граждани. В избирателните секции те се запознаха с технологията за електронно гласуване. Според заместник-вицепрезидента на NEC Карлос Кинтеро, репетицията демонстрира очакваната висока избирателна активност за изборите.

Според данни на NEC са регистрирани 21 392 284 избиратели. В страната са разгърнати 15 857 избирателни центъра и 28 027 избирателни секции, оборудвани с модерна електронна система за гласуване, която трябва да започне работа в 06:00 местно време и да приключи в 18:00. Ако все още има опашки в избирателните секции, гласуването ще бъде удължено с решение на NEC.

Според официалните данни повече от 600 международни наблюдатели ще дойдат на изборите във Венецуела, включително ръководители и представители на избирателни комисии от 65 страни, Центъра Картър, Африканския съюз и експерти на ООН. Руските наблюдатели ще включват членове на Обществената камара, депутати от Държавната дума, сенатори, представляващи групата за сътрудничество с Националното събрание (парламента) на Венецуела.

Поканата за наблюдатели на Европейския съюз на 30 май беше оттеглена поради отказа му да отмени ограничителните мерки, наложени срещу Венецуела.

Общественият ред и сигурността на изборите ще се осигуряват от над 150 хиляди военнослужещи и полицаи. Общо, според министъра на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес, 360 хиляди души участват в подкрепата на NEC.

Министерствата на отбраната и МВР обявиха допълнителни мерки за сигурност по време на изборния процес. В съвместното решение на двете ведомства се посочва, че от 26 до 28 юли ще бъдат затворени сухопътните граници и ще бъде в сила забрана за продажба на алкохолни напитки и носене на оръжие в цялата страна. През този период са забранени демонстрациите и публичните събрания, движението на тежкотоварни камиони и продажбата на пиротехника.

Очаква се резултатите от президентските избори да бъдат обявени вечерта на 28 юли. На предизборни митинги Мадуро многократно е заявявал, че на 28 юли в 22 часа ще бъде обявено за необратимо неговото преизбиране за още шест години. Той и ръководителят на предизборния му щаб Хорхе Родригес смятат, че крайнодесните партии и западните медии нямат намерение да признаят резултатите от вота и ще се опитат да отприщят насилие в страната.

Гонзалес беше сред двамата претенденти за поста държавен глава, които не подписаха Споразумението за признаване на резултатите от президентските избори през юни.

Възможно е, ако Мадуро спечели, Съединените щати да не признаят резултатите от изборите, какъвто беше случаят през януари 2019 г., когато Вашингтон призна самопровъзгласилия се Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Западното полукълбо Брайън Никълс каза на изслушване в Камарата на представителите на 24 юли, че проучванията на общественото мнение показват явно предимство на опозицията. Венецуелският външен министър Иван Гил Пинто отбеляза, че Никълс трябва да си „гледа работата“ и подчерта, че „всички фашистки планове за игнориране на победата на народа ще се провалят“.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини