Отидете към основна версия

2 498 17

Опозицията обяви Гонсалес за победител на изборите във Венецуела, щабът на Мадуро ги нарече "психично болни"

  • венецуела-
  • избори-
  • президент-
  • николас мадуро-
  • едмундо гонсалес

Очакват се официалните резултати от вота, според хората на настоящия държавен глава победителят ще е "някой, когото познавате"

Резултатите от президентските избори във Венецуела вече са налични и ще бъдат обявени от Националния избирателен съвет. Това заяви ръководителят на предизборната кампания на настоящия президент на републиката Николас Мадуро Хорхе Родригес на живо по телевизионния канал Venezolana de Televisión.

„Не можем да обявим резултатите от изборите и ще изчакаме търпеливо бюлетина на Националния избирателен съвет, но веднага след като бъде публикувана, ви чакаме на място, което познавате, за да се срещнете с някой, когото познавате“, каза Родригес на проведената пресконференция.

По традиция след изборите привържениците на Боливарската революция се срещат с държавния глава в центъра на Каракас край стените на президентския дворец Мирафлорес.

Родригес нарече лидера на крайнодясната опозиция Леополдо Лопес, който обяви опозиционния кандидат Едмундо Гонсалес за победител на изборите с голяма разлика, психично болен.

За поста държавен глава се борят 10 политици. Основният конкурент на настоящия президент на републиката Николас Мадуро е кандидатът на крайнодесните партии Едмундо Гонсалес. Очаква се резултатите от изборите да бъдат обявени скоро.

Междувременно осем латиноамерикански държави заявиха в съвместно изявление, насочено към Каракас, че е "от съществено значение" резултатът от президентските избори във Венецуела да бъде "гарантиран", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Смятаме, че е от съществено значение да има гаранции, че резултатите от изборите напълно зачитат народната воля, изразена от венецуелския народ в урните", заявиха в съвместно изявление външните министерства на Аржентина, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай.

В текста, публикуван от панамското министерство "Екс", се уточнява, че става дума за гаранции за "прозрачно преброяване на гласовете", както и "проверка и контрол" на всички кандидати от "наблюдатели и делегати".

Каракас отказа или блокира в последния момент много международни наблюдатели, включително четирима бивши латиноамерикански президенти, чийто самолет беше задържан в Панама в петък. Поканата към ЕС беше оттеглена през май.

По време на предизборната кампания президентът Николас Мадуро говореше за възможна "кървава баня в братоубийствена гражданска война, провокирана от фашисти", припомня АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини