29 Юли, 2024 06:01 2 495 17

Опозицията обяви Гонсалес за победител на изборите във Венецуела, щабът на Мадуро ги нарече "психично болни"

  • венецуела-
  • избори-
  • президент-
  • николас мадуро-
  • едмундо гонсалес

Очакват се официалните резултати от вота, според хората на настоящия държавен глава победителят ще е "някой, когото познавате"

Резултатите от президентските избори във Венецуела вече са налични и ще бъдат обявени от Националния избирателен съвет. Това заяви ръководителят на предизборната кампания на настоящия президент на републиката Николас Мадуро Хорхе Родригес на живо по телевизионния канал Venezolana de Televisión.

„Не можем да обявим резултатите от изборите и ще изчакаме търпеливо бюлетина на Националния избирателен съвет, но веднага след като бъде публикувана, ви чакаме на място, което познавате, за да се срещнете с някой, когото познавате“, каза Родригес на проведената пресконференция.

По традиция след изборите привържениците на Боливарската революция се срещат с държавния глава в центъра на Каракас край стените на президентския дворец Мирафлорес.

Родригес нарече лидера на крайнодясната опозиция Леополдо Лопес, който обяви опозиционния кандидат Едмундо Гонсалес за победител на изборите с голяма разлика, психично болен.

За поста държавен глава се борят 10 политици. Основният конкурент на настоящия президент на републиката Николас Мадуро е кандидатът на крайнодесните партии Едмундо Гонсалес. Очаква се резултатите от изборите да бъдат обявени скоро.

Междувременно осем латиноамерикански държави заявиха в съвместно изявление, насочено към Каракас, че е "от съществено значение" резултатът от президентските избори във Венецуела да бъде "гарантиран", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Смятаме, че е от съществено значение да има гаранции, че резултатите от изборите напълно зачитат народната воля, изразена от венецуелския народ в урните", заявиха в съвместно изявление външните министерства на Аржентина, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай.

В текста, публикуван от панамското министерство "Екс", се уточнява, че става дума за гаранции за "прозрачно преброяване на гласовете", както и "проверка и контрол" на всички кандидати от "наблюдатели и делегати".

Каракас отказа или блокира в последния момент много международни наблюдатели, включително четирима бивши латиноамерикански президенти, чийто самолет беше задържан в Панама в петък. Поканата към ЕС беше оттеглена през май.

По време на предизборната кампания президентът Николас Мадуро говореше за възможна "кървава баня в братоубийствена гражданска война, провокирана от фашисти", припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    18 1 Отговор
    Хората 100 пъти ви казаха,че понятието "крайно"в политиката не съществува и вие пак
  • 2 Гонсалес

    31 1 Отговор
    Гуайдо, къде си, чакай ме и нека ми напишат чек
  • 3 Нямам срам

    4 10 Отговор
    Президента ще е е задкулисен като в Украйна
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гуусйдо към Гонсалес ..😭😭😭😭

    16 2 Отговор
    Защо тебе избраха нашите приятели нали аз съм бил досега президента....
  • 6 Читател

    30 3 Отговор
    По честен начин американците не могат да свалят венецуелската левица и Мадуро . Въпреки че им наложиха санкции и блокираха търговията на Венецуела . Сега ще пробват с фалшификация на изборите , и ако не стане - Майдански преврат , като в украйна .

    Коментиран от #8

  • 7 Няма никъде да ходи Мадуро

    5 16 Отговор
    Работата му не свършена. Само 7,7 милиона венецуалци са напуснали страна от как е на власт. Докато не станат 20 милиона няма да си отиде.
  • 8 Защо да свалят Мадуро?

    5 12 Отговор

    До коментар #6 от "Читател":

    Разпадането и западането на Венецуела ги устройва идеално. Днес САЩ са нетен износител на петрол и страни като Венецуела са потенциална конкуренция. Колкото повече се сриват под комунистическо управление толкова по-добре за САЩ.

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Чета коментарите на троловете

    7 14 Отговор
    по-долу - и за пореден път се убеждавам, че от pycopoбите по-големи geбuлu НЯМА!!! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 10 Някой

    15 2 Отговор
    Венецуелската опозиция винаги скача като маймуна за банан... И все не я огрява. А съм убеден, че и народа е с Мадуро, а не с наместниците на държавния департамент на САЩ.
  • 11 Някой

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Защо да свалят Мадуро?":

    Хм, не е ясно дали се сриват под комунистическото управление, или под самкциите на САЩ и пуделите им. Една камара с пари са блокирани в Лондон - по заповед на САЩ. Тези пари не могат да се използват от властите на Венецуела. Също така не могат да продават свободно петрол, щото пак санкции...
    Така че, хич не е ясно дали социалистическият режим е проблем за Венецуела. Но е ясно, че САЩ и пуделите им, са.
  • 12 Мдаа

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Защо да свалят Мадуро?":

    Лошо е тогава, когато си приятел със американците-тогава ти вземат и долните гащи! За справка изкупената от тях Украйна но и ние сме като пример-ТЕЦ "Марица Изток" златните находища...е, за радост друго нямаме...
  • 13 Факт

    11 1 Отговор
    До 9 не ги чети И аз не гледам телевизия да слушам как НАТО и ЕС е нашия атлантически път
    Как ще подкрепяме хунтата в Украйна Защо ми набиват 24 часа тази каша Тук говорим за Венецуела Обявена за враг на демокрацията
    От Световния ред на масони илюминати и транссексуалните
  • 14 Интересно

    3 11 Отговор
    Интересно съвпадение в изказванията на Мадуро и Тръмп- ако не спечелят следва кървава баня. Това май е заплаха за гражданска война, организирана предварително от миролюбци- диктатори. Това е техния призив - ако не ми се подчиняваш ,ще умреш. Това е девизът на главния световен диктатор Путин, водача на руския мир. По това ще ги познаете кой какъв е. Заплахата пред света е огромна.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 да да

    6 2 Отговор
    когато опозиция вземе властта ,тогава всички печеливши предприятия ще бъдат приватизирани от сащ..и народа ще гладува, а половината ще тръгнат да търсят прехрана в др.държави..Познато ли ви ? Примерно Златно находище на България е в ръцете на канадци...Говорим за милиарди левове загуба всяко година..Да сте чуле някой да е предприел някакви стъпки да го върнат на държавата..? Всичко е купено, и то неведнъж..
  • 17 Мухаа ха!

    1 0 Отговор
    Батко,а къде е Гуайдо?