Отидете към основна версия

29 Юли, 2024 09:53, обновена 29 Юли, 2024 09:53 2 004 33

Двойна победа във Венецуела: Мадуро и опозицията се обявяват за победители на изборите

  • венецуела-
  • президентски избори-
  • опозиция-
  • николас мадуро-
  • едмундо гонсалес-
  • мария корина мачадо

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо, която бе редом с Гонсалес, заяви, че неговата победа "е смазваща".

Снимка: БГНЕС

Венецуелската опозиция обяви, че тя е спечелила снощните президентски избори в страната, като по този начин влезе в сблъсък с правителството, което по-рано обяви за победител президента Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

"Венецуелците и целият свят знаят какво се случи", заяви Едмундо Гонсалес в първото си изказване след обявяването на резултатите.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо, която бе редом с Гонсалес, заяви, че неговата победа "е смазваща".

Националната изборна служба, която се контролира от лоялни на Мадуро хора, все още не е предоставила резултатите от 30 000 избирателни секции в страната, посочва АП.

Избирателната служба на страната след полунощ местно време обяви, че Мадуро печели трети мандат с 51% от гласовете, въпреки че много социологически проучвания показаха победа за опозицията.

Според властите опозиционният кандидат Гонсалес е получил 44% от гласовете, въпреки че по-рано снощи той каза, че „има повод за празнуване“ и поиска поддръжниците му да наблюдават броенето на бюлетините.

След обявяване на официалните резултати Мадуро излезе пред президентския дворец, за да поздрави привържениците си, като каза, че преизбирането му е „триумф на мира и стабилността“ и повтори твърдението, че избирателната система на Венецуела е „прозрачна“. Той посочи, че още днес ще подпише указ за провеждане на „голям национален диалог“.

Над столицата Каракас проехтяха фойерверки, а дронове очертаха със светлини в небето над президентския дворец лика на Мадуро.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо от своя страна посочи, че Гонсалес е спечелил изборите със 70% от гласовете, а множество независими социологически проучвания и бързо преброяване доказват победата му.

„Венецуела избра нов президент и това е Едмундо Гонсалес. Ние спечелихме и целият свят знае това“, каза тя в съвместно изявление с Гонсалес.

Кандидатът на опозицията посочи, че въпреки официалните резултати, които показват, че е загубил, той няма да призове поддръжниците си да излязат по улиците или да извършват актове на насилие.

Проучване, направено от агенция „Едисън Рисърч“, прогнозира победа за Гонсалес с 65% от гласовете срещу 31% за Мадуро. Местната агенция „Меганалисис“ също отчете, че Гонсалес води с 65%, срещу под 14% за Мадуро.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън каза, че САЩ са „сериозно обезпокоени, че обявените резултати не отразяват желанието или гласовете на венецуелския народ“. Той призова избирателната служба да публикува детайлно преброяване на гласовете.

Около 80% от бюлетините са преброени, съобщи председателят на Националната избирателна служба (НИС) Елвис Аморосо в телевизионно обръщение, като добави, че резултатите са били обявени със закъснение заради „агресивни действия“ срещу системата за пренос на изборни данни.

НИС призовава главния прокурор да разследва „терористичните действия“, каза Аморосо и добави, че избирателната активност е била 59%. Избирателната служба по закон е независим орган, но опозицията твърди, че той действа в полза на правителството.

Високопоставен представител на опозицията твърди, че е искал да присъства на националното броене на бюлетините, но не е бил допуснат. Същото снощи съобщиха и наблюдатели на опозицията по места.

По-рано Мачадо повтори призива си към армията в страната да се противопостави на резултатите, оповестени от властите. Опозицията твърди, че разполага с копия на около 40% от протоколите за гласуване.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.

Свързани новини