Отидете към основна версия

1 061 7

Израел потвърждава ликвидирането на военния командир на Хамас Мохамед Дейф месец по-късно

  • израел-
  • хамас-
  • военен командир-
  • мохамед дейф

Потвърждението за смъртта на Дейф идва ден след смъртта на Исмаил Хания в Иран.

Снимка: БГНЕС

Военният командир на Хамас, Мохамед Дейф, е убит при въздушния удар на 13 юли в района на Хан Юнис. Това съобщи израелската армия, предадоха BBC и "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Тогава израелските военни казаха, че е убит друг командир на Хамас - Рафаа Салеме, но нямаше потвърждение за смъртта на Дейф нито от страна на Израел, нито от страна на Хамас.

"На 13 юли 2024 г. изтребители на Израелските отбранителни сили са нанесли удари в района на Хан Юнис и след оценка на разузнаването може да се потвърди, че Мохамед Дейф е бил елиминиран при удара", информираха военните.

Потвърждението за смъртта на Дейф идва ден след смъртта на Исмаил Хания в Иран.

Хамас не отговори веднага на искането за коментар относно израелското съобщение, което идва в момента, когато хората се събраха в Техеран за погребението на лидера на Хамас Исмаил Хания.

Смята се, че Дейф е бил един от организаторите на атаката на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, която предизвика войната в Газа.

Една от най-доминиращите фигури на Хамас, Дейф се издига в редиците на групировката в продължение на 30 години, развивайки своята мрежа от тунели и своя опит в изработването на бомби.

Ръководителят на бригадите "Езедин ал Касам", въоръженото крило на Хамас, е сред най-издирваните от Израел от близо три десетилетия, а от 2015 г. е в списъка на САЩ с "международни терористи".

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини