1 Август, 2024 12:54 1 060 7

Израел потвърждава ликвидирането на военния командир на Хамас Мохамед Дейф месец по-късно

  • израел-
  • хамас-
  • военен командир-
  • мохамед дейф

Потвърждението за смъртта на Дейф идва ден след смъртта на Исмаил Хания в Иран.

Израел потвърждава ликвидирането на военния командир на Хамас Мохамед Дейф месец по-късно - 1
Снимка: БГНЕС

Военният командир на Хамас, Мохамед Дейф, е убит при въздушния удар на 13 юли в района на Хан Юнис. Това съобщи израелската армия, предадоха BBC и "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Тогава израелските военни казаха, че е убит друг командир на Хамас - Рафаа Салеме, но нямаше потвърждение за смъртта на Дейф нито от страна на Израел, нито от страна на Хамас.

"На 13 юли 2024 г. изтребители на Израелските отбранителни сили са нанесли удари в района на Хан Юнис и след оценка на разузнаването може да се потвърди, че Мохамед Дейф е бил елиминиран при удара", информираха военните.

Потвърждението за смъртта на Дейф идва ден след смъртта на Исмаил Хания в Иран.

Хамас не отговори веднага на искането за коментар относно израелското съобщение, което идва в момента, когато хората се събраха в Техеран за погребението на лидера на Хамас Исмаил Хания.

Смята се, че Дейф е бил един от организаторите на атаката на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, която предизвика войната в Газа.

Една от най-доминиращите фигури на Хамас, Дейф се издига в редиците на групировката в продължение на 30 години, развивайки своята мрежа от тунели и своя опит в изработването на бомби.

Ръководителят на бригадите "Езедин ал Касам", въоръженото крило на Хамас, е сред най-издирваните от Израел от близо три десетилетия, а от 2015 г. е в списъка на САЩ с "международни терористи".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ихтамнет

    5 1 Отговор
    Че те останаха ли терористи да ръководят тия камилари
  • 2 Сириец

    4 5 Отговор
    Требе изгони руски от Сириа щото много сириец доде у Бугариа вече 70 000

    Коментиран от #3

  • 3 Нищо ти няма

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сириец":

    Тук с нас ще гласуваш, умните стигат до Германия, останалите ще карате автобуси, гледай да не сгазиш някой полицай, щото за отпуска, бай Ставри на целия салон ще те раздава
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами сега

    0 3 Отговор
    Според високопоставени служители в Иран по повод загиналите президент на Иран и няколко висши служители с хеликоптер преди няколко месеца е, че тогава Иран имаше съмнение за намесата на Израел, но сега вече са убедени, че Израел е терористична държава, която убива чужди неудобни за тях политици , както и най близките им съюзници, които имат някакъв списък с терористи.
    Не може терорист да прави списък с терористите.
  • 7 Анализатор

    2 1 Отговор
    Този не трябваше да бъде раждан, ама стават природни грешки...