Отидете към основна версия

1 631 13

Камала Харис спечели номинацията на демократите за президент на САЩ

  • камала харис-
  • президент-
  • сащ-
  • номинация

Тя привлече в предизборния си щаб трима бивши служители на Барак Обама

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камала Харис спечели номинацията на демократите за президент на САЩ, след като си осигури нужния брой гласове на партийни делегати, като същевременно стана първата цветнокожа жена, оглавяваща листата на голяма американска партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вицепрезидентката на САЩ се очерта като фаворит за номинацията на Демократическата партия, след като миналия месец президентът Джо Байдън се отказа от участието си в президентските избори.

Партийните делегати тази седмица гласуваха онлайн и достигането на необходимия брой гласове също бе обявен на виртуално събитие, в което Харис се включи чрез видеоконферентна връзка. Тя заяви, че следващата седмица, когато приключи онлайн гласуването, тя официално ще приеме номинацията.

"Щастлива съм, че имаме достатъчно делегати, за да си осигурим номинацията. А по-късно този месец ще се съберем в Чикаго, обединени като една партия, където ще имаме възможност да отпразнуваме този исторически момент заедно", каза още Харис.

За да си осигури официално номинацията, тя трябваше да премине прага от 2 350 гласа на партийни делегати.

Националният комитет на Демократическата партия обеща да излъчи кандидат за президент до 7 август, преди националния партиен конгрес, който ще се проведе от 19 до 22 август в Чикаго. Решението за виртуалното гласуване беше съобразено с тези дати.

Харис привлече в предизборния си щаб за предстоящия вот за Белия дом трима бивши служители на заемалия в два мандата пост на президент на САЩ Барак Обама, предаде Ройтерс.

Това са Дейвид Плъф, Стефани Кътър и Мич Стюарт.

Плъф е политически стратег, ръководил успешната президентска кампания на Обама през 2008 г. и работил като старши съветник в предизборния му щаб при преизбирането му през 2012 г.

Кътър, която е била началник на отдела по комуникации на Белия дом, е работила и като заместник-мениджър на предизборната кампания на Обама. Фирмата ѝ има договор за организирането на националния конгрес на Демократическата партия между 19 и 22 август в Чикаго.

Стюарт също като Плъф е работил за Обама по време и на двете му предизборни кампании. Сега той идва като старши съветник в кампанията в най-оспорваните в надпреварата между демократи и републиканци щати.

Повече правомощия в предизборния щаб на Харис сега получава Дейвид Байндър, който подобно на работата си при Обама ще ръководи екипа по проучване на общественото мнение, като сега ще следи и тенденциите в медиите.

Начело на предизборния щаб на настоящата вицепрезидентка на САЩ е кампанийната ветеранка Джен О'Мали Дилън, която ръководи три успешни кампании - двете на Обача и тази на Байдън, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини