3 Август, 2024 04:41 1 630 13

Камала Харис спечели номинацията на демократите за президент на САЩ

  • камала харис-
  • президент-
  • сащ-
  • номинация

Тя привлече в предизборния си щаб трима бивши служители на Барак Обама

Камала Харис спечели номинацията на демократите за президент на САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камала Харис спечели номинацията на демократите за президент на САЩ, след като си осигури нужния брой гласове на партийни делегати, като същевременно стана първата цветнокожа жена, оглавяваща листата на голяма американска партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вицепрезидентката на САЩ се очерта като фаворит за номинацията на Демократическата партия, след като миналия месец президентът Джо Байдън се отказа от участието си в президентските избори.

Партийните делегати тази седмица гласуваха онлайн и достигането на необходимия брой гласове също бе обявен на виртуално събитие, в което Харис се включи чрез видеоконферентна връзка. Тя заяви, че следващата седмица, когато приключи онлайн гласуването, тя официално ще приеме номинацията.

"Щастлива съм, че имаме достатъчно делегати, за да си осигурим номинацията. А по-късно този месец ще се съберем в Чикаго, обединени като една партия, където ще имаме възможност да отпразнуваме този исторически момент заедно", каза още Харис.

За да си осигури официално номинацията, тя трябваше да премине прага от 2 350 гласа на партийни делегати.

Националният комитет на Демократическата партия обеща да излъчи кандидат за президент до 7 август, преди националния партиен конгрес, който ще се проведе от 19 до 22 август в Чикаго. Решението за виртуалното гласуване беше съобразено с тези дати.

Харис привлече в предизборния си щаб за предстоящия вот за Белия дом трима бивши служители на заемалия в два мандата пост на президент на САЩ Барак Обама, предаде Ройтерс.

Това са Дейвид Плъф, Стефани Кътър и Мич Стюарт.

Плъф е политически стратег, ръководил успешната президентска кампания на Обама през 2008 г. и работил като старши съветник в предизборния му щаб при преизбирането му през 2012 г.

Кътър, която е била началник на отдела по комуникации на Белия дом, е работила и като заместник-мениджър на предизборната кампания на Обама. Фирмата ѝ има договор за организирането на националния конгрес на Демократическата партия между 19 и 22 август в Чикаго.

Стюарт също като Плъф е работил за Обама по време и на двете му предизборни кампании. Сега той идва като старши съветник в кампанията в най-оспорваните в надпреварата между демократи и републиканци щати.

Повече правомощия в предизборния щаб на Харис сега получава Дейвид Байндър, който подобно на работата си при Обама ще ръководи екипа по проучване на общественото мнение, като сега ще следи и тенденциите в медиите.

Начело на предизборния щаб на настоящата вицепрезидентка на САЩ е кампанийната ветеранка Джен О'Мали Дилън, която ръководи три успешни кампании - двете на Обача и тази на Байдън, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУУУУУ

    14 19 Отговор
    ДЯДО ТРЪМП ОТТЕЧЕ....... КАМАЛА ХАРИС ТВЪРДО ВОДИ ПО ВСИЧКИ ЕКЗИТПОЛ В НАДПРЕВАРАТА ЗА БЕЛЛИЯ ДОМ .......ПОЗДРАВЛЕНИЯ ✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 редник

    10 5 Отговор
    Какво впечатляващо шоу за стотици милиони $ са тези избори - има драма, комедия и трагедия, и всичко това под умелото ръководство на супер сценаристи... Холивуд гледа и се учи...
  • 4 Ракета Пейтриът 📡

    7 8 Отговор
    Тази откъде я изровиха? Защо толкова я напъват. Бaй Дън не можа да си изпълни задълженията ли? План сто - 100 военни конфликта за мандат. Тези военпром заводи и рафинерии искат оборот. Кой ще им го осигури ако не г-н Президентът?

    Коментиран от #8

  • 5 един

    7 12 Отговор
    Мошеника Tръмп е в паника,отказа да дебатира с "лудата" Камала Харис!
  • 6 Мерак ми е да спечели

    7 9 Отговор
    За да пламнат щатите. Стига само те да изнасят революция. Да им пламне и на тях къщата, да видят хубаво ли е.
  • 7 Ццц

    3 5 Отговор
    И в СССР така си посочваха заместниците и после си ги гласуваха. Верно, условие беше да умрат, че да ги наследят, но Джаузеф е в мозъчна смърт от 3 години, така че пак е същото.
  • 8 Петър

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ракета Пейтриът 📡":

    Оборотът на военните им заводи наистина го осигури президентът, но този на Русия. Като нищо може да се окаже, че Путин е американски агент.

    Коментиран от #10

  • 9 Уса

    5 7 Отговор
    Спечелила да бъде начело на губещите
  • 10 Аз отдавна казвам че жужето е агент

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    И като такъв сащ си го пазят и играят предварително договорен цирк ...ако не беше така защо саш не позволява на украйна масирани удари по цялата територия на рашата?защо жужето води тази безмислена война като може да удари директно сащ и европа директно сърцето на злото а не да трепе народа си и този на украйна а сащ и европа да са недокоснати от война и да провят трилиони от войната
  • 11 българин 777

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "АУУУУУ":

    на кое и се радваш но тази май-.-„;.му.-;на мисли с тиквата си
  • 12 АКО ТОВА Е НАЙ-ДОБРОТО , ДРУГОТО КАКВО Е

    3 1 Отговор
    АУУУ, ОТ КАК Я ИЗДИГНАХА , НЕ Е СПРЯЛА ПОСТОЯННО ДА СЕ НАХИЛВА КЪДЕТО ТРЯБВА И НЕТРЯБВА , ГОЯМА РАДОСТ ,ГОЛЯМО ЗАДОВОЛСТВО НА ЕДИН ПОСРЕДСТВЕНИК, КОЙТО САМ СЕ ЧУДИ КАК Е ПОПАДНАЛ ЗА ТАКЪВ ПОСТ, КОЙТО НЕ ЗА НЕГО. НО ТУК ИГРАТА Е ДРУГА ,ВЪРЗАНА Е БРОЙКАТА. А ЗА 4 ГОДИНИ С БАЙДАН НИЩО НЕ Е НАПРСАВИЛА , СЛУЖИ ЗА ПАРЛАМА, САМО ДА ПОДЪРЖА БРОЙКАТА.
  • 13 хххх

    3 1 Отговор
    Трансвестити в спорта. Трансвестити в политиката! Стига.