Отидете към основна версия

3 302 97

Путин бил готов да даде оръжие на хутите

  • путин-
  • хутите-
  • хусите-
  • ракети-
  • оръжие-
  • йемен

Кремъл вероятно има за цел да използва подставени лица от Иран, за да се изправи непряко срещу Запада

Кремъл е планирал да прехвърли неуточнен брой ракети и друго военно оборудване на хутите в Йемен, но сделката е била осуетена след дипломатически натиск от страна на САЩ и Саудитска Арабия.

Това пише днес в доклада си за войната в Украйна Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон (ISW).

Разкритият план на Русия говори за нейното все по-засилващо се военно партньорство с Иран срещу Израел. Кремъл вероятно има за цел да използва подставени лица от Иран, за да се изправи непряко срещу Запада.

Целта на това партньорство е да повлияе на свободния свят при взимането на решения.

Според информацията Кремъл е планирал да прехвърли неуточнени ракети и друго военно оборудване на хутите в Йемен, но след дипломатически натиск не го е направил.

Съобщеният план на Русия подчертава нарастващото ѝ военно партньорство с Иран и подсказва, че Русия вероятно цели да използва ирански пълномощници, за да се конфронтира непряко със Запада и да формира западните решения.

На 2 август CNN съобщи, че американски официални лица и други източници, запознати с въпроса, са заявили, че Русия се е готвела да достави неуточнени ракети и друго военно оборудване на хутите в края на юли 2024 г., но се е отказала от плана след дипломатически натиск от страна на САЩ и Саудитска Арабия.

Според съобщенията американски служители са заявили, че не са сигурни дали саудитските протести са били решаващият фактор за прекратяване на планирания трансфер.

Източниците на CNN заявиха, че поне трима руски военни служители са пътували до Йемен в края на юли 2024 г., за да консултират хутите и евентуално да им помогнат с учения с бойни стрелби, които по-късно хутите са отменили.

Според съобщенията американски официални лица са заявили, че Русия е разглеждала въоръжаването и съветването на хутите като ответна мярка за премахването на някои ограничения на САЩ върху използването от Украйна на оръжия, предоставени от САЩ, за удари на територията на Русия.

На 6 юни руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще предостави възможности за удари с голям обсег на неуточнени участници за удари срещу Запада като "симетричен отговор" на отмяната на някои от тези ограничения.

Съобщените планове на Русия да подкрепи хутите, за да се конфронтира индиректно със Запада и да заплаши с по-нататъшна ескалация, са в унисон с няколко руски информационни и хибридни операции, които целят да насърчат Запада да се въздържи от подкрепа за Украйна поради опасения от конфронтация с Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания