Отидете към основна версия

1 460 33

Проучване на YouGov: Харис и Тръмп с равен брой гласове в колебаещите се щати

  • камала харис-
  • доналд тръмп-
  • гласове-
  • сащ-
  • президентски избори

Харис води и сред жените гласоподаватели, които вярват, че тя ще защити интересите им, ако бъде избрана. Много по-малко жени казват това за Тръмп.

Снимка: БГНЕС

"Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис успя да "нулира" президентската надпревара - сега тя и бившият президент Доналд Тръмп имат равен брой гласове в колебаещите се щати. Това показва проучване на YouGov, проведено за телевизионния канал CBS News, цитирано от Фокус.

Резултатите показват, че Харис има еднопроцентна преднина на национално ниво – нещо, което настоящият президент Джо Байдън "никога не е имал". При оттеглянето му от надпреварата той изоставаше с пет процента от Тръмп.

В същото време Тръмп поддържа значителна преднина сред гласоподавателите с аргумента, че те ще бъдат по-добре финансово с него и че политиката му ще намали броя на мигрантите на границата.

Според проучването обаче процентът на демократите, които казват, че "със сигурност ще гласуват", се е повишил до най-високото си ниво тази година. Това намалява "разликата в избирателната активност" на партията, която се наблюдава през цялата кампания.

Освен това сега много повече чернокожи избиратели твърдят, че ще гласуват, в сравнение с юли.

По-общо казано, всичко това предполага, че изборите може да зависят от избирателната активност, особено от пределната избирателна активност – т.е. от тези, които не винаги се явяват до урните.

По-конкретно, сред тези, които обикновено се описват като гласуващи "понякога" или "рядко", но казват, че определено биха гласували сега, Харис в момента печели.

Харис води и сред жените гласоподаватели, които вярват, че тя ще защити интересите им, ако бъде избрана. Много по-малко жени казват това за Тръмп.

Гласоподавателите като цяло вярват, че Тръмп ще помогне повече на интересите на мъжете, отколкото на жените.

В колебаещите се щати, които определят резултата от изборите, кандидатите от Демократическата и Републиканската партия вече имат равен шанс за победа. Проучванията показват, че и двамата кандидати имат по 48% в Мичиган, 50% в Пенсилвания и 49% в Аризона. Тръмп показва леко предимство в Уисконсин (50% за него, 49% за Харис), Джорджия (50% и 47%) и Северна Каролина (50% и 47%). Харис има лека преднина пред Тръмп в Невада (50% срещу 48%)."

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини