Отидете към основна версия

7 319 192

Руснаците в Суджа благодарят на украинската армия и молят за мир

  • украйна-
  • суджа-
  • русия-
  • война-
  • руснаци-
  • инвазия-
  • владимир путин

Украинската армия, за разлика от руската, не напада цивилни и не извършва военни престъпления

Снимка: БГНЕС/ EPA

В контролирания от Украйна руски град Суджа, Курска област, блокираните руснаци се чудят какво да правят по-нататък. Те благодарят на бойците от украинските въоръжени сили за доброто им отношение и молят за „мирно споразумение“, пише The Washington Post.

Отбелязва се, че репортерите на изданието са посетили окупираната територия и не са видели никакви доказателства, че украинските военни са ограбвали или нападали цивилни.

„Начинът, по който украинските войски действат на тази територия и се отнасят към хората, които живеят там, потвърждава официалните изявления, че Украйна гледа на целта на своята офанзива не като завладяване с оглед на дългосрочно анексиране, а по-скоро като тактика на преговори... За силите на място и много хора в Украйна нахлуването се разглежда като жизненоважна тактика за предотвратяване на опитите на Путин да замрази войната в ущърб на Украйна“, се казва в статията.

Руснаци, интервюирани в Суджа, казаха, че са били третирани добре и не знаят за нито един убит жител, но въпреки това искат градът им да бъде върнат под руски контрол. Въпреки войната, която бушува точно до украинската граница, те никога не са предполагали, че ще ги стигне. „Дори не си го и помислихме“, каза един от руснаците. Друг каза, че Путин трябва да се споразумее със Зеленски, тъй като всички искат да се върнат у дома и „всичко да бъде решено по добър начин“. „Ние искаме мир и хармония, не ни трябва нищо друго“, каза друга рускиня.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че изненадващата украинска офанзива в руската Курска област цели създаването на буферна зона там за предотвратяване на по-нататъшни руски атаки през границата. "Сега основната ни задача в отбранителните операции е да намалим колкото е възможно повече военния потенциал на Русия и да предприемем максимални контраофанзивни действия. Това включва създаване на буферна зона на територията на агресора - с нашата операция в Курска област", заяви Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 131 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания