Отидете към основна версия

25 Август, 2024 08:43, обновена 25 Август, 2024 08:43 4 662 25

„Хизбула“: „Първата фаза“ на ударите срещу Израел е приключила с „пълен успех“

  • хизбула-
  • удар-
  • ракети

Поразяването на израелски военни обекти е основен приоритет

Снимка: МО на Израел

„Хизбула“ заяви, че „първата фаза“ на ударите ѝ срещу Израел „е приключила с пълен успех“.

Бойната групировка заяви, че тази фаза е била съсредоточена върху поразяването на израелски военни обекти, което ще попречи на Израел да пресече втория удар от ракети, който е насочен към „желана цел дълбоко във вътрешността на образуванието“, без да уточнява коя е тази цел.

След това „Хизбула“ изброи няколко места, за които твърди, че са били успешно насочени в неделя, като добавия, че е изстреляла 320 ракети към Израел, обобщи Си Ен Ен.

По-рано „Хизбула“ заяви, че ударите са в отговор на убийството на висшия военен командир Фуад Шукр и други лица миналия месец.

Запитани за броя на ударите на „Хизбула“ и за местата, които са били насочени, израелските военни заявиха, че броят им до момента е приблизително 215 ракети, изстреляни от Ливан - но че в момента не могат да кажат къде са попаднали.

В изявление от 30 юли Израел съобщи, че е убил най-високопоставения военен служител на „Хизбула“ - Фуад Шукр, при удар с безпилотен самолет в южните предградия на Бейрут - гъсто населен квартал, който е и крепост на подкрепяната от Иран групировка.

В изявлението си „Хизбула“ допълва, че е „в най-висока степен на готовност и ще застане твърдо и нащрек“ спрямо всяко израелско „прегрешение или агресия“, особено ако пострадат цивилни, „наказанието ще бъде много тежко и сурово“.

Израел заяви, че това е било отмъщение за смъртоносен удар в окупирания от Израел град Маждал Шамс в Голанските възвишения, за който Израел обвини „Хизбула“. Проиранската организация отхвърли твърдението.

"Хизбула" също така заяви, че извършва нападенията в Деня на Арбаин, по време на който мюсюлманите шиити отбелязват края на 40-дневен траур, започващ с Ашура, в който се отбелязва мъченическата смърт на Хюсеин ибн Али.

Той е внук на ислямския пророк Мохамед и трети шиитски имам.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.

Свързани новини