Отидете към основна версия

2 933 109

ISW: Изборите показаха милитаризацията на руското общество

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • украйна

Президентът Владимир Путин стартира програмата "Време на герои" през февруари 2024 г., за да подготви руски ветерани да служат в руското правителство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският външен министър Сергей Лавров присъства на Съвместната министерска среща на Русия и Съвета за сътрудничество в Персийския залив за стратегически диалог в Саудитска Арабия на 9 септември. Това вероятно е част от усилията на Кремъл да ускори създаването на предвидената от него "Евразийска архитектура за сигурност".

Лавров проведе разговори с генералния секретар на ССЗ Джасем Мохамед Ал-Будайуи, саудитския външен министър принц Фейсал бин Фархан и саудитския престолонаследник принц и министър-председател Мохамад бин Салман в кулоарите на стратегическия диалог Русия-ССЗ и подчерта интереса на Русия да засили сътрудничеството със страните от Персийския залив държави.

Лавров и саудитски служители обсъдиха укрепването на търговията, културните отношения и двустранните инвестиции, а Лавров покани бин Салман на срещата на върха на БРИКС в Казан, Русия през октомври 2024 г.

Лавров заяви през юли 2024 г., че Русия и Китайската народна република (КНР) се застъпват за създаването на евразийска архитектура за сигурност и Лавров вероятно е използвал срещите си с лидери на държавите от Персийския залив, за да популяризира тази програма.

Това пишат от Института за изследване на войната (ISW).

ISW по-рано оцени, че предложението на Русия за евразийска архитектура за сигурност е в съответствие с дългосрочната стратегическа цел на Русия за разпускане на западното единство, разпускане на НАТО отвътре и разрушаване на настоящия световен ред.

Представители на Кремъл вероятно се опитват да оформят международните мирни посреднически усилия във войната в Украйна, като същевременно демонстрират нежеланието на Русия да преговаря с Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с бразилския външен министър Мауро Виейра и индийския външен министър Субрахманям Джайшанкар в кулоарите на срещата на Съвета за сътрудничество между Русия и Персийския залив в Саудитска Арабия.

Руското министерство на външните работи (МВнР) твърди, че Лавров е обсъждал войната в Украйна с Виейра и Джайшанкар, но не дава подробности. Бразилия и Китайската народна република (КНР) популяризираха своя мирен план от шест точки "Политическо уреждане на украинската криза" — чиито ключови принципи са в полза на Русия — от май 2024 г.

Индийският премиер Нарендра Моди наскоро потвърди отново подкрепата на Индия за мира в Украйна въз основа на принципите на международното право, като зачитане на териториалната цялост и суверенитета на държавите.

Лавров обаче повтори шаблонните разкази на Кремъл на 9 септември, демонстрирайки нежеланието на Русия да участва в преговори, твърдейки, че формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски - която наистина се основава на принципите на международното право - е "ултиматум" и че Русия никога не е обмисляла сериозно плана.

Украински официални лица открито поканиха руски представител да присъства на втората мирна среща на върха на Украйна по-късно през 2024 г.

Кремъл използва руските регионални избори от 6 до 8 септември, за да интегрира доверени руски военни ветерани от войната в Украйна в руското правителство, вероятно като част от продължаващ опит да се успокоят руските военнослужещи, да се засили вътрешната подкрепа за войната и да се изгради кадър от свързани с Кремъл местни служители. Изпълняващият длъжността секретар на руската управляваща политическа партия "Единна Русия" Владимир Якушев заяви на 9 септември, че 308 от общо 380 руски ветерани (или 81 процента), които са се кандидатирали за различни позиции в регионалните руски избори, са спечелили.

"Единна Русия" обяви през юли 2024 г., че ще номинира над 300 руски ветерани от войната в Украйна, някои от които бяха участници в програмата на Кремъл "Време на героите", за да участват в изборите, а Якушев заяви през август 2024 г., че главният лидер на Единна Русия приоритет беше подкрепата на кандидатите-ветерани по време на изборния цикъл през септември 2024 г.

Руският президент Владимир Путин стартира програмата "Време на герои" през февруари 2024 г., за да подготви руски ветерани да служат в руското правителство, а ISW оцени, че програмата може също така да има за цел да насърчи руснаците да се бият в Украйна, като представя руската военна служба като път към държавна кариера.

Руската Централна избирателна комисия (ЦИК) обяви на 9 септември, че бившият секретар на Обединена Русия Андрей Турчак печели регионалните избори в Република Алтай и официално стана ръководител за следващите пет години.

Съобщава се, че Кремъл първоначално е възложил на Турчак да разшири програмата преди президентските избори в Русия през март 2024 г.

По-късно Путин понижи Турчак до временно изпълняващ длъжността глава на Република Алтай - един от най-икономически депресираните региони в Русия на повече от 4000 километра от Кремъл - вероятно поради възприятието на Путин за нелоялността на Турчак през 2023 г. поради предишната му връзка с групата "Вагнер" и неуспеха на Турчак да интегрирайте ветераните в правителството.

Няколко блогъри, свързани с Кремъл, публично отпразнуваха изборната победа на Турчак и подчертаха усилията му да подкрепи войната.

Изборната победа на Турчак и заобикалящата я медийна кампания, празнуваща неговите постижения по време на войната в Украйна, може да са част от усилията на Кремъл да прокара програмата "Време на герои". Програмата също така показва, че Кремъл все повече милитаризира своето общество и правителство, което може да има дългосрочни последици върху руската вътрешна и външна политика.

Кремъл се въздържа да смени изпълняващия длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов по време на руските регионални избори, вероятно в подкрепа на продължаващите усилия за омаловажаване на обществените последици от нахлуването на Украйна в Курска област. Руската Централна избирателна комисия (ЦИК) обяви на 9 септември, че Смирнов е спечелил изборите за губернатор на Курска област с над 65 процента от гласовете.

Източници, близки до Кремъл, казаха на руския опозиционен вестник Meduza, че Кремъл не обмисля отмяна на губернаторските и местните избори в Курска област, тъй като подобен подход би създал паника в региона и би подкопал усилията на Кремъл да накара руснаците да приемат нахлуването като "ново нормално."

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания