10 Септември, 2024 18:01 4 107 214

9 септември и престъпленията на съветската армия в България

  • русия-
  • съветски съюз-
  • 9 септември 1944 г.-
  • 9 септември

В България монументът на Червената армия окупатор просъществува 35 години след демократичните промени

9 септември и престъпленията на съветската армия в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съветската окупация на България започва през 1944 и продължава три години. Кога ще научим цялата истина за жертвите и издевателствата на съветската армия? Нека на 9 септември си върнем националната памет.

В България монументът на Червената армия окупатор просъществува 35 години след демократичните промени. Същевременно в страната все още няма паметник, нито паметна плоча на българските ѝ жертви - на онези 120 застреляни или прегазени, които са известни. Държавна агенция "Архиви" публикува (непълен) списък на жертвите на съветската окупация на новия си уебсайт "Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)", съставен въз основа на три архивни документа, които съхранява. Датата за пускането му е избрана неслучайно - преди точно 80 години, на 9 септември 1944, на власт идва правителство на Отечествения фронт с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. За тригодишната окупация съветските войници в България, заедно с преминаващите за фронта, са стигнали 600 000 души.

Спотаяване на истината. И промиването на мозъци.

Четвърто десетилетие продължава спотаяването на истината за действията на съветските окупатори, която се процежда благодарение на усилията на отделни историографи и изследователи. Новите проучвания на екипа на държавните архиви е част от дигиталната колекция "Архивите говорят" и, както обясняват от институцията, целта е да бъде запълнена "важна и съществена празнина в познанията на цялото ни общество за близкото минало".

В тази празнина обаче "потънаха" няколко поколения българи. А липсата на ясна публична и институционална комуникация по темата заедно с образователните дефицити за ролята на Русия в българската история задълбочи проблема. След 1989 година историята, която се преподава в училищата, бе трансформирана от "вечна признателност към Съветската армия освободителка" към някои факти, с големи недомлъвки, липса на по-широк контекст, телеграфно представени - и пречупени през личните предубеждения на учителите.

На този хлъзгав терен, пропит от носталгични симпатии към Русия и избледняваща памет за близкото минало, могат да бъдат посети всякакви семена на съмнение в евроатлантическия избор на България и скептицизъм в ЕС. И руската пропаганда сее и жъне шествия с георгиевски лентички, руски знамена, проруски партии и симпатии към руския агресор, представен като спасител.

Проучване на неправителствената организация GLOBSEC, огласено в началото на годината, показа, че почти няма разлика в начина, по който най-младите и най-възрастните българи възприемат Русия, смятана за заплаха от 34% от тези между 18 и 24 години и 27% от хората над 65 години. За 39.4% от младите българи Украйна е виновна за войната. От Института за глобални анализи коментираха тогава, че сред основните причини за тези нагласи е българската образователна система, която затвърждава проруски възгледи - заедно с дезинформация, "липсата на преоценка на миналото, включително по-критично представяне на комунистическия период".

За сметка на "благодарния български народ"

На сайта за съветската окупация са качени оригинални документи, сред които постановление на правителството от 10 ноември 1944, с което се одобрява протокол на БНБ да се оставят "за разположение на съветските военни власти - за сметка на държавата - на 1 500 000 000 лeва и 129 000 000 динари за издръжка". Тези 1.5 милиарда лева и 129 милиона динара са дребна част от сумите, които, по силата на Съглашението за примирие, България трябва да изплаща и да предоставя гориво, храна и др. стоки, необходими на съветското командване.

За сравнение приходите в българския бюджет през 1944 година са били 38.7 милиарда лева, а през същата година България е изнесла стоки за 11.4 милиарда лева. Но още на следващата година "средноевропейските страни бяха заместени във външната ни търговия от съседните държави и главно от СССР. Последният участвува с 80% в стойността на вноса и с 95% - на износа", пише в друг оригинален документ - отчет на ръководството на БНБ за 1945 година (централната банка e публикувала на своя сайт годишните си отчети от 1884 насам, б.а.).

"Червената армия встъпи в България с единствената цел да помогне на българския народ да се освободи от германското иго, завинаги да свърши с германската опасност за свободата и независимостта на българския и всички други славянски народи", гласи позив от командването на Червената армия, показан в сайта на държавните архиви. В действителност армията на СССР "освобождава" България от националния суверенитет, от свободата на словото и партийния плурализъм, от най-ценните държавни архиви, от частната собственост - от всички присъщи за демокрацията ценности.

"Доброволните" лепти за МОЧА

Тя оставя паметници и дружества за българо-съветска дружба, които започват да се роят още през 1946 година. За монумента в Княжеската градина решението е взето през 1949 година от правителство с председател Васил Коларов, но средствата за него "благодарният български народ" започва да събира две години по-рано. На сайта на архивите са публикувани документи, свидетелстващи как са събирани сумите.

Писмо от Министерството на народното просвещение до Чепеларската смесена гимназия "във връзка със снабдяването и внасянето на сумите за фонд "Паметник на Съветската армия" показва например събрани 2047 лева. В друго писмо на Централния кооперативен съюз до неговите сдружения се разяснява за "величавото дело" за паметника и каква разяснителна работа да се свърши сред членовете кооператори, "за да ги подканят да дадат доброволно лептата си за осъществяване на това грандиозно дело". По този… "доброволен" начин, чрез народни комитети, създавани към тези на Отечествения фронт, от хората са прибрани над 20 милиона лева. 37-метровото творение се открива през 1954 година - в края на предишната е смазано горянството, въоръженият български бунт срещу наложения от Москва режим, властта е приключила и с николапетковистите. Червеноармеецът с вдигнат към небето "Шпагин" ознаменува края на съпротивата срещу "народната власт".

"[…] В обект на почитание беше превърнат дори първият съветски танк, прекосил българската граница", посочва в представянето на проекта председателят на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев. Той отбелязва, че до Комисарството по изпълнение на съглашението за примирие достигат само най-скандалните и сериозни случаи за различни грабежи и издевателства на съветските войски в България. "Стотици други остават за сведение само на близки роднини или на местните власти, които изпитват и срам, и неудобство, и страх да съобщават по-нагоре по веригата", обяснява изследователят.

На 9 септември да си върнем националната памет.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 165 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    49 67 Отговор
    братушките са най-хрисимият народ на Земята

    Коментиран от #11, #24

  • 2 МИЛИООООООНИ ИНДИАНЦИ

    117 51 Отговор
    ИЗТРЕПАХА ИНИТЕ А ДОЙЧЕФАШАГИТЕ ИМАТ ОЩЕ КОЛОНИАЛНИ ВОЙСКИ В АФРИКА И СЕГА.......
  • 3 Българин

    83 133 Отговор
    където е минал руски ботуш.........

    Коментиран от #56, #68

  • 4 хехе

    124 51 Отговор
    а окупацията на Германия още си продължава, че и канцлера им одобряват оттатък голЕмата вода..
  • 5 ТаУмВзе

    120 59 Отговор
    Хитлер също е рутил Паметници! Предлагам на нашичките Улави, след рутенето да почнат да горят и Книги де. ХАХАХХА

    Коментиран от #186

  • 6 Ангеларий

    125 67 Отговор
    Това е най светлия ден в новата ни история. Трябва да се състои още един такъв сега.
  • 7 3400 тотема на руският окупатор

    65 96 Отговор
    има в територията.

    Коментиран от #91

  • 8 Зико

    135 59 Отговор
    Бая престъпници са били застигнати от правосъдие тогава.

    Коментиран от #61, #211

  • 9 Град Козлодуй

    15 46 Отговор
    Истината е между Редовете
    Дяволът е в Детайлите

    Коментиран от #26

  • 10 Историк

    72 106 Отговор
    Руския окупатор 45 плюс 35 години се представяше за "асвабадител" и пак не успя да скрие истината.

    Коментиран от #95, #170

  • 11 Престъпления

    115 62 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Престъпление май ще излезе освобождението на България. Много чорбаджии не са исксли да им се разваля рахатлъка. По същия начин , профащисткият режим префи 9 не е искал освобождение.
    За зверствата на царската власт преди 9-ти нвма нужда да се говори. А зверствата на профащитката жандармерия и тайните служби.
  • 12 Руските изроди от червената армия

    76 109 Отговор
    са насилвали яко българките по селата цели 3 години докато са били на наша територия. Изцяло нашите са ги хрантутили, защото американските консерви са свършили и е нямало какво да ядат.

    Коментиран от #18

  • 13 Чърчил ни хвърли на руснаците

    31 70 Отговор
    защото е знаел, че сме цървули.
  • 14 Лут

    23 70 Отговор
    По черноморието всичко е Русия. Всичко
  • 15 Ганчо сега се пули!

    42 48 Отговор
    Чака да види какво ще стане.
    Ако Украйна победи, ще ДОбута МОЧА!
    Ако Русия победи, ще върне МОЧА !

    Коментиран от #157

  • 16 Не се гаси туй що не гасне !

    99 70 Отговор
    Дълбок поклон и вечна признателност пред братята руснаци освободили ни от фашисткия режим в България избил десетки хиляди хора и извършил безброй безчинства!!!!
  • 17 Няма по

    41 49 Отговор
    големи пумита от русначетата!
  • 18 Затова сега има

    65 22 Отговор

    До коментар #12 от "Руските изроди от червената армия":

    толкова много русофили.

    Коментиран от #38

  • 19 Костя

    54 56 Отговор
    Копейки пребирайте се от дунава ,асвабадителите нямало да идват ,нещо се забатачили край Курск

    Коментиран от #22, #67

  • 20 Българин

    61 68 Отговор
    Слава Поклон на СССР

    Коментиран от #142

  • 21 Путин удължи срока за откриване

    43 31 Отговор
    на архивите до 2040г. , защото знае какво има там.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Патриот

    48 59 Отговор
    Във филма "Второто Освобождение" с документи са описани престъпленията на съветските окупатори...

    Коментиран от #41, #48

  • 24 Те даже

    31 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    и на мравчица не са отнели живота !!!
  • 25 реру

    44 60 Отговор
    "Съветската окупация на България започва през 1944 и продължава три години..."


    Така е...

    Коментиран от #89

  • 26 Любопитен

    37 3 Отговор

    До коментар #9 от "Град Козлодуй":

    Защо копираш чужди мисли? Това не е твое, ти нямаш капацитета да го създадеш.

    Коментиран от #49

  • 27 Перо

    48 39 Отговор
    Отново нов прочит на историята от унтерменшите от БГ екипа на DW в СУ!
  • 28 Бай Яни.

    41 54 Отговор
    С най стабилната валута -златният царски лев , след ""братските ""България минава на купона система . Следват няколко години на глад и мизерия. И до 68 година в България има 60 000 руска армия на хранилища на държавата а заплатите им са в долари. Всичко това го зная от Димитър Бабелов от Асеновград-началник комисар на ДС за цяла Южна България до 91 година.

    Коментиран от #36, #70, #208

  • 29 Уса

    56 41 Отговор
    Русия не ни е натискала да и строим паметници нито е имала бази в България.Това е дело на народа от благодарност да бъдат построени 2-3 паметника.Ако е имало престрояване е било заради натегация и подмазване на онези чиито наследници евроатлантици управляват вече 35 години и подготвят и своите наследници.Първо от тая паплач да се отървем
  • 30 Истината

    29 34 Отговор
    9 Септември антифашистки прврар който се случи благодарение на Червената Антифашистка Армия на СССР
  • 31 Бай Дън

    56 36 Отговор
    Американски измишльотини. Вижте какво отпада от учебниците по български език произведения като ,, Хубава си моя горо’’ и ще разберете каква антибългарска пропаганда се води в България.
  • 32 Хахаха хахаха

    53 33 Отговор
    Съюзниците на СССР биманрдираха София, а Червената Армия влзна без един изстрел в България.

    Коментиран от #57

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Реалист

    41 39 Отговор
    16 000 партизани антифашисти са убити за периода 190-1944г
  • 35 Сатана Z

    29 48 Отговор
    Войските от 4ти Украински фронт окупираха България.Украинците ,а не Руснаците извършваха зверства в България
  • 36 Уса

    36 34 Отговор

    До коментар #28 от "Бай Яни.":

    Златния лев е бил унищожен от западните банки,когато България е имала цар

    Коментиран от #51

  • 37 Перо

    62 37 Отговор
    Някой виждал ли е съветски войник в БГ през соца, защото аз не съм? Сега има 4 американски бази и подписан договор, че американските войници не подлежат на наказателно преследване при извършване на престъпление на територията на БГ! За Германия да не говорим за броя на базите! За сведение на унтерменшите от БГ екипа на DW!

    Коментиран от #202

  • 38 Бай Яни.

    40 38 Отговор

    До коментар #18 от "Затова сега има":

    В България по официални дани рускоговорящите са 600 000 . Те това са рософилите-живеят в демократична България а жалят за мизерна русия.

    Коментиран от #72

  • 39 Антифашист

    47 40 Отговор
    Руснаците и социалистите отмъстиха на 9 Септември за 7 деца от село Ястрбино и още 400 други деца убити без присъда от Фашистката хунта на Царя съюзника на Вермахта
  • 40 Варварите са си варвари....

    33 40 Отговор
    Където и да идат, каквото и да направят, след тях остава само, разруха, убийства и грабежи, това е тяхната същност.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Огорчен

    22 20 Отговор
    Незнам какъв трябва да си да симпатизираш на нещо което просто фалира.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Иван

    41 33 Отговор
    При Руско-турската война - англичаните стоят в заплаха спрямо Русия със своята флота.

    Толкова за симпатиите към нас - Западът не ни е приятел, какви промити мозъци, имаме АЕЦ, двама космонавти - това го няма в Турция - доскоро.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Коко

    31 23 Отговор
    Само аФтора като видиш и бЕгаш!
  • 47 Хахаха хахаха

    35 34 Отговор
    България 1879 наслените 3 000 000. България население 1944 г. 4 000 000. НРБ 🇧🇬 1989 10 000 0000
  • 48 Айде,бе

    35 27 Отговор

    До коментар #23 от "Патриот":

    И кво са описали,пътнотранспортни произшествия,дето сега за 3 месеца в статистиката ги правим, най фрапиращият случей е изнасилване след което руския войник е разстрелян от началниците ди без съд,питайте сега по селата лак стоят тези неща с ромите и как са наказани и статистиката вижте.Вув филма са сметнали и колко кренвирши и масло са изяви руснаците,ама не са сметнали колко струват тези кренвирши в земи,соасенинот червената армия за България след 2 та световна война. И не само претенциите за земи на Гърците и намалените репарации ,да не говорим че червената армия неслучайно отива на турската ни граница ,защото там чакат истински окупатори.
  • 49 Град Козлодуй

    3 22 Отговор

    До коментар #26 от "Любопитен":

    Разкрит а Вие имате злоба нямаш Човещина мъртво родена е ВЪВ ВАС ти си психопат

    Коментиран от #54

  • 50 Перо

    27 30 Отговор
    Ново време, нов прочит! Лошото e, че не се пише от хора, научни работници, търсещи истината и не влияещи се от едностранни източници, а от зомбирани унтерменш от БГ екипа на DW за целите на пропагандата!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ И ФЛИНСТОУН

    28 23 Отговор
    ЗА ДА ПРЕДОСТАВЯТ
    СПЕСТЯВАНИЯТА ВИ НА...КРРМЪЛ
  • 53 Слави

    28 28 Отговор
    Само като видях " Дойче веле" и няма смисъл да чета евроатлантическия пасквил
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Град Козлодуй

    32 31 Отговор
    Това което Социализмът
    съгради
    СДС и Иван Костов
    унищожиха
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 реру

    57 11 Отговор

    До коментар #32 от "Хахаха хахаха":

    "... Червената Армия влзна без един изстрел в България."


    Така е, защото на 26.08.1944 год. правителството на Багрянов обявява НЕУТРАЛИТЕТ на
    Царство България във войната между Германия и СССР. В решението на правителството се предвижда
    германските войски да напуснат страната, а тези които отказват да бъдат разоръжени.

    Това е една от причините на българска територия да няма сражения и съответно загинал в сражение червеноармеец след съветската инвазия на 08.09 след като на 05.09 СССР обявява война на неутрална страна.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 az #СВО

    23 33 Отговор
    Нацистите викат "Дръжте крадеца!" ...
    🤣🤣🤣
  • 60 Бай Яни.

    14 32 Отговор
    И защо цял ден няма достоверни новини от факти относно атаката на Киев срещу Москва. Десетки жилищни заради са разрушени и до обяд на едно от литищетата горя колосален пожар. Преди минути по БНТ даваха репортажи от SNN И Заснети от московчани пораженията.

    Коментиран от #188

  • 61 това е зико

    1 17 Отговор

    До коментар #8 от "Зико":

    Зико,гольм мростак си!
  • 62 Иван Грозни

    14 17 Отговор
    И е вярно и е с право защото сме били противници/врагове/. Пита се се как малкият мустак е постъпвал с противиниците си дори и чисти арийци. Много предатели създаде българската демокрация/повече от колкото по турско/. Винаги е имало илюзии за нещо хубаво и сега ги има малко в повече дано да не е за съжаление.
  • 63 Айде...

    17 28 Отговор
    Кажете, защо пишете, поредна статия за нещо, което е било преди 80 години???? Защо не акцентирате върху днешните проблеми на хората, а публикувате нещо отдавна отминало без значение за следния ден. И да, не съм нито русофил, нито комунист!!!!

    Коментиран от #76

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Край

    28 25 Отговор
    Само да питам - Знаете ли къде искаха гърците да е границата с нас след Втората световна война? На 100 км от София. И ги подкрепяше за това ... Англия. СССР съхрани България в границите които имаме сега. Който разбрал - разбрал. Киро знам, че Просто никога няма да разбере.
  • 67 Украинска копейка

    6 19 Отговор

    До коментар #19 от "Костя":

    Така ли, значи НАТО нямало да дойде да ни освободи, язък , значи пак само празни обещания.
    Даже ме трият модераторите, явно положението ни е безнадеждно, а мислехме НАТО за сила.

    Коментиран от #73

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Датата избрана неслучайно

    20 31 Отговор
    Ясно е че датата е избрана неслучайно. Със сигурност и темата. Добре би било настоящите архивари да информират обществото и по други, значително по-значими и слабо "проучени" теми от този период, като:
    1. Как и дали българските историци и архивари от онова време са отразили или не тези грандиозни факти? Те въобще отразявали ли са нещо или в най-добрия случай са си траели?
    2. Има ли поименна информация за близо 4000 софиянци жертви на американските бомбардировки на София или по тази тема няма финансиране от Сорос.
    Без отговор на тези и множество подобни въпроси няма как да си "върнем националната памет" а просто правим примитивна пропаганда, която е очевидно демоде.

    Коментиран от #82

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Аква

    31 27 Отговор
    НИЩО НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ СРЕЩУ РУСИЯ! НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, Я ОБИЧАМЕ БЕЗПЛАТНО!
    И МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕМ, ЧИИ БОМБИ СРИНАХА СОФИЯ В КРАЯ НА ВСВ , УБИХА ТОЛКОВА МНОГО ХОРА И ОПОЖАРИХА СТОЛИЦАТА.
    И ПОМНИМ 1999Г. ЧИЯ БОМБА ПАДНА И СРИНА КЪЩИ В ГОРНА БАНЯ! Северът помни! И помнещите са още живи!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Костя

    18 15 Отговор

    До коментар #67 от "Украинска копейка":

    Пий един боршияк и лягай да спиш ,та асвабадителите ще дойдат ,няма са плашиш ще те асвабадят
  • 74 А50

    17 23 Отговор
    Това е гавра с паметата, немци да пишат срещу Червената Армия
  • 75 Град Козлодуй

    12 23 Отговор
    34 Години погубена Родина България
  • 76 Град Козлодуй

    4 18 Отговор

    До коментар #63 от "Айде...":

    Точно
  • 77 Всичко от московия е лъжа и измама!

    20 21 Отговор
    Паметта на хомосъветикус е набита от съветските букварчета, в тях няма нищо вярно.
  • 78 Така Така

    13 18 Отговор
    Важно е мнението на хората, а нена някакви си вносни мисирки. Извиняеам се но какво разбира ДВ от социализъм!?
  • 79 Град Козлодуй

    3 18 Отговор
    Истината е между редовете
    Дяволът е в детайлите
  • 80 шекер

    24 21 Отговор
    Всичко е абсолютно закономерно:
    - обяваваш война на САЩ и Англия - получаваш бомбардировки на София, хиляди разрушени сгради и хиляди убити.
    - воюваш на страната на Хитлер - те ти окупация.

    И се радвайте, че окупацията е траела само 3 години. Руснаците са напуснали Австрия чак през 1955, а Унгария и ГДР - 45 години след войната.
    Всичко си има последици, стига сте ревали.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 реру

    33 14 Отговор

    До коментар #69 от "Датата избрана неслучайно":

    "... Без отговор на тези и множество подобни въпроси няма как да си "върнем националната памет"..."


    Така е, но нещо си пропуснал подобния въпрос за съветските бомбардировки на Добрич, Русе, Стара Загора, Казанлък и Горна Оряховица... нали трябва да си "върнем националната памет"...
  • 83 факт

    17 26 Отговор
    Има ли статистика колко българи умряха в резултат на политиката, която САЩ води на наша територия? Можем ли да сметнем избитите в никога неразкрити показни убийства, самоубитите от отчаяние и бедност, убитите от дрога, загиналите в неподдържаните пътища, умрелите поради липса на здравна помощ или вредна такава... Истината се познава в сравнението, като говорим за едните жертви, непременно трябва да говорим и за другите. Иначе как ще разберем кое зло е по-голямо и кое по-малко?
  • 84 Двоен ЕвроАтлантически аршин

    19 28 Отговор
    “Същевременно в страната все още няма паметник, нито паметна плоча на българските ѝ жертви - на онези 120 застреляни или прегазени, които са известни. Държавна агенция "Архиви" публикува (непълен) списък на жертвите на съветската окупация на новия си уебсайт "Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)"

    А за над 4000 българи убити от англо-американски бомбардировки над България - никъде не се откриват публикувани списъци с три имена и местоживеене. Защо ли? Те не са ли българи? Тяхната загуба не е ли свидна за "Архивите говорят" ?

    Коментиран от #86

  • 85 Само питам

    17 21 Отговор
    Само 120 ли жандармеристи и главорези са го отнесли ? Много снисходителен тоя съд .

    Коментиран от #90, #205

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ЕвроАтлантическа манипулация

    17 28 Отговор
    “Същевременно в страната все още няма паметник, нито паметна плоча на българските ѝ жертви - на онези 120 застреляни или прегазени, които са известни. Държавна агенция "Архиви" публикува (непълен) списък на жертвите на съветската окупация на новия си уебсайт "Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)"
    ,,
    120 души за 3 г. окупация = 40 души на година =3,33 души на месец, айде сложи го 4 (закръгляме нагоре в името на евроатлантизма) = 1 човек на седмица. Бруталната окупация убива по цял човек на седмица и то при инциденти, уаааау брутал ..

    ся забележи,кво се случва при евроатлантизма -
    ПТП2023 г. - загинали 525 и ранени 9101 участници в движението по пътищата при 6993 тежки
    ПТП2022 г. - загинали 531 и ранени 8422 участници в движението по пътищата при 6609 тежки
    ПТП2021 г. - загинали 561 и ранени 7609 участници в движението по пътищата при 6080 тежки
    ПТП ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО 1947 И 2024 Е СЪПОСТАВИМО
    ЗА КАКВО ТОЧНО СТАВА ВЪПРОС?!!

    Коментиран от #214

  • 88 интересно

    18 25 Отговор
    В кои поделения и колко руска окупаторска армия е имало в България . Защото сега има четири краварски .
  • 89 Демокрацията е лъжа!

    26 27 Отговор

    До коментар #25 от "реру":

    Американската окупация на Германия продължава 80 години и краят и не се вижда!
  • 90 Тия са Жертва на Съветската Армия! На .

    20 1 Отговор

    До коментар #85 от "Само питам":

    Тия са Жертва на Съветската Армия! На Комунистическия Народен съд Жертвите не се Броят! За тези без съд и присъда няма да говорим! За Жертвите на Днешните Правителства и Парламент Също!

    Коментиран от #103

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Дааа

    10 20 Отговор
    Прави ли ви впечатление, че точно сега, след 35 год. някой се е активиран да направи някакви сайтове, да публикува имена, да събужда омраза сред хората. ,,Факти" не пишат нищо за нападението над Москва. Хора, политиците подготвят огромна война. Потърпевшите ще сме ние.
  • 93 12"12

    19 20 Отговор
    По времето на "съветската окупация" България беше на 28 място в Света по класацията на ООН. А,днес е на 87 място. Защо ли ?

    Коментиран от #98

  • 94 я дайте пак

    11 19 Отговор
    България единствена увеличи територията си след Втората световна война.

    През юли на 1946 г. в Париж се свиква конференция за уреждането на следвоенните отношения. В преговорите по съставянето на мирния договор са допуснати да участват и победените страни. Българската делегация се води от министър-председателя Кимон Георгиев .

    Последствията за България от сключването на Парижкия договор, подписан на 10 февруари 1947 г., въпреки тежките моменти, водят до най-съществения положителен факт - че страната ни излиза от положението на война с държавите от Антихитлеристката коалиция. След подписването на договора съветските войски са изведени от България и в страната ни престава да действа Съюзническата контролна комисия.

    В заключение трябва да се каже, че ако правителството на ОФ не бе решило България да участва в заключителната част на Втората световна война срещу Германия, условията в Парижкия мирен договор щяха да бъдат значително по-тежки за нея. Не трябва да се подминва и фактът, че през 1944 и 1945 г. Българската армия включи в летописа си едни от своите най-ярки военни победи.
  • 95 Ма ти си

    8 17 Отговор

    До коментар #10 от "Историк":

    толко историк, колкото байдън е гламав. Ако не беше Сталин нямаше да я има България, а само софийски санджак, 9-ти септември го направи кьсето, превратаджията, а България чичо ти чърч я хариза на на Сънегите.
    Чети момче може и дати влезне пещо у балката...
  • 96 ЕвроАтнатическа манипулация

    18 18 Отговор
    “На сайта за съветската окупация са качени оригинални документи, сред които постановление на правителството от 10 ноември 1944, с което се одобрява протокол на БНБ да се оставят "за разположение на съветските военни власти - за сметка на държавата - на 1 500 000 000 лeва..”

    Само да напомня на манипулаторите, че България бе в пакт с Хитлеристка България и губи войната. Ние сме длъжни да издържаме съветските военни.
    Но има едни 7 милиарда, за които "Архивите говорят" гробно мълчат - Спогодбата "Нойбахер"
    „Втората световна война (1939-1945). Наречена е на името на германския представител, който я подписва. Предвижда Българската народна банка (БНБ) да предостави средства за покриване нуждите на германските войски в България срещу финансовите задължения на България към Германия, а ако такива няма - както е в действителност, покриването да се осъществява чрез заверяване на клиринговата сметка на БНБ при Дойче Феррехнуунгскассе. Клаузите на спогодбата не се спазват от Германия. Вместо предвидените 500 млн. лв. до 1944 г. тя изтегля от БНБ 7,039 млрд. лв.(огромна сума за онова време) Спогодбата престава да действа след преустановяване на официалните отношения между двете страни през септември 1944 г. „
    Сумата не е възстановена и до днес.

    Коментиран от #113

  • 97 Сталин спасява териториялната цялост на

    12 18 Отговор
    България !
    Влизането на съветските войски в България дават необходимата тежест на Сталин, категорично да пресече опитите на САЩ и Великобритания да разпокъсат България.

    Ялтенската конференция е събитие, което включва трите основни държави от Антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война – САЩ, Великобритания и СССР.
    Провежда се от 4 до 11 февруари 1945 г., като заседанията се водят в двореца Ливадия, близо до Ялта (на Кримския полуостров). Именно тогава Сталин забранява на САЩ и Англия да разчленят България на три части под турски контрол.
  • 98 Ти мъ разби

    3 16 Отговор

    До коментар #93 от "12"12":

    как шъ говориш такиз недимократичоа-периятни чища!!!!!
  • 99 дядото

    10 17 Отговор
    не знам какви престъпления е вършела съветската армия в българия,но знам какви са вършели в ссср хитлеристите,на които нашето царство е съюзник,че и военни са се били на източния фронт

    Коментиран от #112

  • 100 Сталин е

    11 18 Отговор
    Единственият, на когото дължим запазването на нашата столица, е той. Чърчил яростно е настоявал София да бъде срината до дупка, да се превърне в "картофена нива". На Рузвелт му е било все тая. Грузинецът обаче е знаел, че ще прецака и Алкохолика, и Инвалида. Така и става. Той гледа на България като на съветска зона. Как тия двама негодници/единият закоравял ренегат, другият морална развалина/ ще му пипат територията. И така... Ако не беше той, сега нямаше да има кой да се дръвчи на Паметника му
  • 101 О,чуден

    3 16 Отговор
    Габрово почнаха па дойчу зеле да казват кой какъв се явява в резултат на 2 световна война ?!!! Отивате да се кланяте на гроба на Горбачов, защото и досега щяхте не да третите ами да треперите ! Ааа, и нямаше да имате 5 милиона миризливи "гости"...
  • 102 Алцхаймер за американските бомбардировки

    13 20 Отговор
    Я проверете колко хиляди цивилни са избити от американците.
    После от англичаните. Румънците, сърбите, гърците.

    После предателчета журналисти вземете и се репчете на руснаците !

    Бесни сте, че всички българи са за Путин, срещу Нато, ЕС, и даже не дадоха да им инжектирате фалшивите ваксини. Беснейте, вий сте радост за очите.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Аква

    10 18 Отговор
    Дойче веле е една огромна манипулация и фалшива пропаганда. Списва се от боклуци с тежко номенклатурно комунистическо минало и неонацистко настояще. НЯМА ТАКИВА АРХИВИ. ТЕ СА СВОБОДНО СЪЧИНЕНИЕ НА БОЛНИ МОЗЪЦИ. И в Германия, и в Европа се събуди чудовището на фашистката идеология. Но това, което Сталин не можа да унищожи, Путин ще го направи.
    Много скоро. Чувате ли ? Руската армия идва...
  • 105 от документите на Сталин за България

    6 17 Отговор
    В документи № 4, 5 и 8 става въпрос за Народния съд в България. Първоначалната идея на трите водещи страни в Антихитлеристката коалиция – СССР, САЩ и Великобритания – съобразно с взетото от тях решение на Техеранската конференция (28 ноември – 2 декември 1943 г.) – е всички военнопрестъпници да бъдат изправени пред международен съд. Но впоследствие това решение се преразглежда и се утвърждава всяка страна сама да съди военнопрестъпниците от своята нация.
  • 106 истината

    7 18 Отговор
    В „Нота относно българските военни престъпници, връчена от посланика на СССР в САЩ А. А. Громико на Държавния секретар на САЩ Е. Стетиниус” от 5 декември 1944 г. (с. 27-28) е отправено следното запитване, засягащо България:

    „Понастоящем, във връзка със започването на съдебния процес срещу военните престъпници в България, българското правителство постави пред съветското правителство въпроса да му бъдат предадени задържаните лица, за да може да бъдат осъдени непосредствено в страната.

    Съветското правителство не възразява на това предложение, направено от българското правителство, но то би желало да узнае и мнението на правителството на Съединените щати по този въпрос”.

    Аналогично запитване СССР отправя и до Великобритания. На 15 декември Лондон, а на 18 декември – Вашингтон, в отговор на съветската нота, съобщават, че дават своето съгласие регентите, министрите и другите подсъдими, провеждали и осъществявали вътрешния и външнополитическия курс на българската държава в периода 1 януари 1941 – 9 септември 1944 г., да бъдат изправени пред народен съд в България. Това е исторически факт, който отхвърля изцяло твърденията за нелегитимния характер на Народния съд в България и дава сериозен повод за размисъл на какво основание присъдите от него постепенно биват отменяни след 1989 г.
  • 107 Роза

    3 16 Отговор
    От моите родители знам,че преди войната хората са давали на германците храни и напитки доброволно,защото сме били в един военен блок с тях,а след девети септември са давали храни и напитки на руснаците,защото политиката се е обърнала.Те не коментираха,само казваха какво са видели с очите си.Какво следва от това?Че народа наистина е стадо и върви накъдето го водят.
  • 108 от документите

    8 19 Отговор
    СССР отказва да се меси в работата на българския народен съд. Оценка за работата на Народния съд, макар и неофициална, обаче е дадена от политическия сътрудник на СКК Розов. Той отбелязва, че съдът е осъдил само върхушката на българския фашизъм, докато основните фашистки кадри са останали почти недокоснати (с. 49).
  • 109 от документите

    7 18 Отговор
    Документ № 7 представлява част от разговора на Й. В. Сталин с ръководителя на делегацията на Югославия А. Хебранг, засягащ териториалните й проблеми и отношенията й с България, от 9 януари 1945 г. (с. 33-35). Един от големите митове за българската външна политика от този период е за това как Сталин, СССР и техният „съветски агент” Г. Димитров са искали да предадат Македония и дори цяла България на Югославия. Документираният разговор на Сталин с А. Хебранг обаче показва една съвсем друга реалност:

    „След това Хебранг каза, че би искал да информира др. Сталин за отношенията с България. По думите на Хебранг нещата вървят извънредно тежко и вина за това имат българите. Югославският проект на договора за федерация (който наистина предвиждал фактическо поглъщане на България – бел. авт.) бил отклонен от българите.
  • 110 Сталин подкрепя България против Югослави

    7 19 Отговор
    Оказва се, че и по този толкова щекотлив въпрос Сталин е отстоявал националната независимост на България. Защото антикомунистическата пропаганда е едно, а документите и фактите са нещо съвсем друго.

    Разговорът с А. Хебранг разкрива и каква роля е играел Г. Димитров в тези преговори. Дали наистина е бил „национален предател”, може да се види от думите на югославския представител:

    Излиза, че не Димитров и Сталин са ратували за поглъщане и асимилация на българския народ, а точно обратното – Г. Димитров и Й. Сталин са с решителен принос да се пресекат национал-шовинистичните титови амбиции спрямо България.
  • 111 за намесата на краварите

    7 19 Отговор
    За да се неутрализира грубото вмешателство от страна на САЩ и Великобритания във вътрешните работи на България (през август 1945 г. тези две велики сили искат ново правителство с участие на представители на опозицията и искат промени в избирателния закон, иначе няма да признаят изборите и няма да сключат мир), съветските представители в СКК изтъкват, че те не могат да се месят във вътрешния живот на страната:

    „Нека народът сам да определи своята съдба
  • 112 реру

    18 12 Отговор

    До коментар #99 от "дядото":

    "... хитлеристите,на които нашето царство е съюзник,че и военни са се били на източния фронт..."


    На Източния фронт български военни не са изпащани и съответно няма как да се бият.
    Съюзяването пък през 1941 год. всички са го искали, агитирали за него, писали позиви и т.н.

  • 113 Браво, Човек

    9 16 Отговор

    До коментар #96 от "ЕвроАтнатическа манипулация":

    Браво на това, което си написал, те са си те, А НИЕ сме си Ние, жалко че имаме 5-та колона, .."...пари, пари шепнеше напореон и искаше да лапне цяла РУСИЯ..."
  • 114 от документите

    8 18 Отговор
    Въпросът с първите следвоенни парламентарни избори в България е окончателно решен (на международно ниво) по време на конференцията в Москва на министрите на външните работи на СССР, САЩ и Великобритания, проведена на 16-25 декември 1945 г. За оповестяване и разясняване решенията на това съвещание, Сталин и Молотов канят на среща българската делегация в състав – министър-председателят Кимон Георгиев, министрите Петко Стайнов и Антон Югов, и посланикът в СССР – Димитър Михалчев .

    С категоричната си позиция СССР успява да осигури признание от страна на Англия и САЩ за първите следвоенни парламентарни избори в България, не допуска вмешателство по отношение на ключовия пост на министър на вътрешните работи и поставя условие пред българската опозиция за определяне на двама свои представители за новото ОФ-правителство, което те не са в състояние да изпълнят, а именно – лоялност.
  • 115 от документите

    7 19 Отговор
    Най-интересното и най-значимото изказване на Сталин обаче е направено по време на вечерята, която той и Молотов дават на българската правителствена делегация след приключването на деловите разговори. Тогава Сталин произнася реч в чест на „това поколение и за тази интелигенция, която извърши поврата в България, откъсна България от хитлеровата политика” (с. 120). Сталин подчертава, че отношенията между двете страни вече могат да се градят на качествено нова, взаимна, приятелска основа, освободена от имперските домогвания на царска Русия и на интересите на империалистическите сили (особено Германия), към които се е прикачвала в миналото България:
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Сталин за България

    6 18 Отговор
    По въпроса за българо-гръцката граница Сталин подкрепя стремежа на България за излаз на Бяло море, но се съмнява, че той може да се извоюва по дипломатически път в този момент. Макар да припомня факта, че СССР и САЩ не приемат за справедлив Ньойския диктат, по който през 1919 г. на България е отнета Беломорска Тракия:
  • 118 намесата на краварите

    5 18 Отговор
    Във връзка с подготовката на изборите за Велико народно събрание (27 октомври 1946 г.) съветските представители в СКК отново трябва да възпират опитите на САЩ да се месят във вътрешните дела на България. С. П. Кирсанов (пълномощен министър на СССР в България) докладва от София (док. 38, с. 143-145), че на 2 октомври 1946 г. американският политически представител М.Барнс е посетил министър-председателя Кимон Георгиев и му е връчил лично писмо от държавния секретар на САЩ Джеймс Бърнс.
  • 119 и едно време като сега

    6 18 Отговор
    През декември 1946 г. възниква нов интересен казус – на 27 декември лидерът на земеделската опозиция Никола Петков излиза с уводна статия във вестника на неговата партия „Народно земеделско знаме”, в която статия опровергава твърдението на Московското радио от 24 декември, че „по време на хитлеристкото господство в България, когато всички прогресивни сили на българския народ се включили в борбата срещу чуждия завоевател, опозиционерите, наричащи сега себе си демократи, са служили на немските агенти – на кобургите – и са помагали България да бъде превърната в немска колония”.
  • 120 Сталин за България и парите

    4 18 Отговор
    Сталин се опитва да разясни на българските ръководители какво означава в действителност борба за национална независимост. За повод той взима оплакването на А. Югов, че България няма собствени машини за печатане на пари и че до 9 септември 1944 г. парите ни се печатат в Австрия и Германия. Сталин му отговаря, че е необходимо България да се сдобие със собствени машини. И изтъква:

    „Във всички основни произведения вие трябва да имате свои. Само тогава вие ще бъдете действително независими.

    Коментиран от #131

  • 121 относно Църквата

    4 18 Отговор
    СССР спасява българското правителство от увлечение. Така е през февруари 1950 г., когато В. Червенков се обръща за съвет дали ще е целесъобразно да се откаже по-нататъшно държавно субсидиране на българската православна църква, като й се препоръча да премине на собствена издръжка. В писмо на А. Вишински до Й. Сталин от 17 февруари 1950 г. (док. 89, с. 312) се съдържа съветската позиция по въпроса:

    Счита такова мероприятие за ненавременно, което може да даде отрицателни политически резултати, тъй като в този момент българската църква не може да си осигури собствени средства .
  • 122 относно армията ни

    6 15 Отговор
    ноември 1949 г., когато, във връзка със започналото разследване на висши военни от Българската народна армия, включително началника на Главния щаб на БНА Иван Кинов (отстранен от заемания пост), от българска страна е предложено Генералния щаб на БНА да бъде оглавен от съветски генерал.

    „На 2 ноември 1949 г. Москва отказала, посочвайки нецелесъобразността на такова назначение” (с. 360).
  • 123 Вълчо от Мечка

    8 17 Отговор
    Интересно защо DW нищо не казват за 80 годишната окупация на Германия.
    Между другото и в Берлин има паметник на Червената армия. Но там никой германец дори не си помисля да вандалства срещу паметника, камоли да тръгне да го събаря.
  • 124 документите са си документи

    5 16 Отговор
    Колкото и да е им изнася на козяците .
  • 125 Хайли лайкли

    7 15 Отговор
    С Русия лягате, с Русия ставате, всички ваши злодеяния преписвате на руснаците и преиначавате цялата световна история.
    Утре очакваме да направите музей на Хитлер и да обявите червената армия за агресор вероломно нападнала демократична и свободна Европа обединена и ръководена от Хитлер.
  • 126 Сталин:

    6 16 Отговор
    Вдигам тост за това поколение и за тази интелигенция, която извърши поврата в България, откъсна България от хитлеровата политика, която в продължение на много години прикачваше страната за колесницата на Германия и в две войни България се намери в лагера на нашите противници.

    Не случайно аз исках да си припомня за българския представител при подписването на Брест-Литовския мир. Тогава България участваше на страната на Германия и Турция при диктуването на мира. На това сега се сложи край.
  • 127 Сталин за България

    3 17 Отговор
    Не е важно дали даден народ е малък или голям. Какъвто и да е, щом като е отделен народ, той представлява нещо особено, една самобитна единица. Нашето славянофилство почива на нова основа, на основата на взаимно зачитане свободата, самобитността на славянските народи.
  • 128 само да попитам

    7 16 Отговор
    а за американските престъпления кога ще четем или за сега още неможете да пишете за тях понеже още сме под тяхно робство…?
  • 129 Пере

    11 17 Отговор
    Колко отрязани глави платите по 50000 лв.Набучихте ги на колове и ги разнасят за сплашване на населението
    23000 евреи от Беломорска Македония ли закарахте и изгорихте в Триблинка.
    Комунизмът не е рязал глави и не е горил живи евреи в пещи.

    Коментиран от #144

  • 130 уйко калеко

    6 18 Отговор
    Интересна статия ,но едностранчива.ДОЙЧЕ ВЕЛЕ УСЛУЖЛИВО ПРОПУСКАТ ФАКТА,ЧЕ ПРЕЗ ВСВ БЪЛГАРИЯ Е СЪЮЗНИК НА ХИТЛАРИСКА ГЕРМАНИЯ.Като такава има 230 000-ден окупационен корпус в ГЪРЦИЯ и КРАЛСТВО ЮГОСЛАВИЯ и това позволява на нацистите да изпратят приблизително толкова и дори повече войници на ИЗТОЧНИЯ ВРОНТ.Освен това цялата тогавашна индустрия на страната е била в услуга на ГЕРМАНИЯ.Нали знаете израза ,че ПОБЕДИТЕЛЯ НЕ ГО СЪДЯТ ,А НА ПОБЕДЕНИЯ Д==Е ДА МУ Е ЯКО..
  • 131 реру

    27 4 Отговор

    До коментар #120 от "Сталин за България и парите":

    "... до 9 септември 1944 г. парите ни се печатат в Австрия и Германия. Сталин му отговаря, че е необходимо България да се сдобие със собствени машини..."


    По тази причина нашите банкноти започват да се печатат в Ленинградския монетен двор...
    Едва през 1998 година печатането на пари започва да се осъществява в „Печатница на БНБ“ АД.

    Коментиран от #135, #138

  • 132 ха ха

    7 17 Отговор
    провала на "демокрацията" в българия е очевиден , щом се налага да разпространяват "скалъпени истини" от преди 80 години
  • 133 ГРУ

    16 5 Отговор
    МОЛОД€Ц ШТИРЛИЦ( р.р.) МОЛОД€Ц! НАШ ЛУЧШИЙ ТРОЙНОЙ АГ€НТ!
    ТАК Д€РЖАТЬ И Д€НЬГИ БУДУТ!
    €$ТЬ "БО ТАШ", €$ТЬ БОЛЬШИ€ Д€НЬГИ!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 нещо се бъркаш

    9 23 Отговор

    До коментар #131 от "реру":

    От 1947 до 1962 година парите са печатани в Държавна печатница София.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Тоя Груев се изживява

    9 17 Отговор
    Като истина от последна инстанция, но това, което изнася, е твърде тенденциозно и далеч от истината, а и историята не е така едностранчива
  • 138 а от 1991 вече демокрация

    11 21 Отговор

    До коментар #131 от "реру":

    Парите ни се печатат в Лайпциг Германия . А половината ни злато го взеха в Англия .
  • 139 Войната си е война

    15 17 Отговор
    И далеч повече са престъпленията на хитлеристкара армия
  • 140 Престъплението на века

    14 21 Отговор
    Знаете ли, че на зловещата дата 9 септември, много по зловеща от 10 ноември, при окупацията на Червената армия, комунисти са изяли крокодилите в зоологическата градина? Затова и днес, при светлата евроатлантическа членка РБ няма крокодили в зоологическата градина!
  • 141 Вижте държавен архив

    12 27 Отговор
    Какви престъпления са извършили руските войници в България. Този архив трябваше да бъде публикуван 1989 г. и нямаше да има толкова русофили тук влюбени в мародерите и убийците от Русия.

    Коментиран от #164

  • 142 Не се пиши българин

    20 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Не си българин
  • 143 Срам!

    12 3 Отговор
    Срам от историческото късогледсво.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 скоро ще втасат

    10 19 Отговор
    Дойче зеле да си чете"Канцлер акта" и да ни остави на мира!

    Коментиран от #148

  • 146 Дрън дрън

    10 17 Отговор
    Жалко за жертяите, но това е войната и второ - освен руснаци, в събитията участват и англичани и американци, за тях нищо ли няма в архива, а може би не знаем и цялата истина за зверствата отпреди 9 септември на старата власт....
  • 147 Хаха

    7 20 Отговор
    Дойче веле поше за съветската армия!
    Дойче веле пишете за националните катастрофи благодарение на съюзника Германия!
    А и за комунетата дето след 9 септември избиха интелигенцията и сега децата и внуците на тези антифашисти вече 30 години ни разкатават играта
  • 148 Точно

    7 16 Отговор

    До коментар #145 от "скоро ще втасат":

    Да го чете и да ни обясни, защо всеки новоизбран Канцлер първо в ФАЩ тича
  • 149 резон медиа

    13 12 Отговор
    Автор на статия е Емилия Милчева. Защо Факти я крият??
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Ехо, пуснете и други мнения

    6 15 Отговор
    Например на това на Христо Георгиев за Червената армуя, има го в поглед.инфо, щото това заиграване с истината с днешна дата е доста инфантилно, не че д нямало и жертви, но кой е причината и защо
  • 153 един

    3 18 Отговор
    Само да добавя, че през руско-турската война сме хрантутили руските пияни и въшливи орди, дошли тук уж , за да ни освобождават. Тв са нанесли повече опустошения, отколкото турците.
  • 154 дойче

    8 12 Отговор
    Говнеле...
    Най-гнусната медия.
    Въобще не разбирам защо се дава гласност на този скапан медиен бъркоч в български сайт, като явно 90% от читателите го ненавиждат!
  • 155 Да би мирно стояло не би чудо видело...

    6 13 Отговор
    Ако нашите еврогейци не беха станале ортаци с Хитлер... Сталин като победител нямаше да ни окупира ... и сега немаше да лаят кат бесни куки...

    Коментиран от #203

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Навсякъде

    3 11 Отговор
    В страните членки на фашистката ос - т.н. Тристранен пакт, съюзническите армии на обединените нации поставят охранителни военни сили за периода от примирията до 1947 след парижката мирна конференция. Навсякъде има контролни комисии.
    Като фашистка държава загубила войната, България не е изключение от тази обща практика на обединените нации.
    Не е ясно защо всичко това трябва да ни впечатли.... Тези факти се знаят от десетилетия и са описани добре в историческите изследвания.

    Коментиран от #167

  • 161 Хаха

    4 14 Отговор
    Още един грантояд плющи глупости за жълти центове! Само да го питам - свидетел ли е бил на "окупацията", че е толкова "убедителен" с глупостите си! За негово сведение в момента има две големи уж "суперсили", окупирани от чужди армии - Германия и Япония!
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 ЕВРОНЮЗ

    3 12 Отговор
    😂 😂 😂 😂 ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ, окупираните ривът че някой били окупирани. аРе у лево.. Първо кажете кой ви гръмна ГЪЗопровода 😂 😂 😂 😂
  • 164 Хаха

    7 15 Отговор

    До коментар #141 от "Вижте държавен архив":

    Няма таъв архив! Ако има е писан на Козят след 90-та година! Но архиви на жертвите на краваро-британските бомби над София и други градове бол! Снимки на разрушения, дори жертви колкото искаш в нета, но днешните атлантически реалности са несъвместими с тези неща и не е удобно да се споменават... Дори много японци днес са "убедени", че Сталин им е хвърлил атомните бомби, а краварите са "превзели" Берлин...

    Коментиран от #183

  • 165 историк

    7 12 Отговор
    след 09.09.44 навласт е Кимон Георгиев а комунистите са само 25%от правитеството Второто което искам да кажа е до 09.09. бяхме аграрна страна но и тези храни бяха много малко и за експорт не се и мисли ! 80%от населението бедно няма кравати! Спи се на един крават до 6 човека .Белото не се пере и става на каиш от кир и не искам да пиша какво сме биле защото ще ме истрият ! а след 25 бяхме най грамотната нация след Израел но бхме с най добрата чиста и здрава храна и бяхме 9 млн а сега едва 5!!!!!
  • 166 Още през

    5 11 Отговор
    1941 се приема декларацията на обединените нации, с която те обявяват война на всички държави от хитлеристката ос. Нито една от тези държави, включително СССР не е можела да сключи сепаративен мир с някоя от тези хитлеристки държави. България е част от тристранния пакт, подписан от Богдан Филов в двореца Белведере в Австрия в началото на 1941 г. Българското правителство взема това решение без допитване до народа. България е съюзник на хитлеристкия блок и претърпява поредното си военно и политическо крушение в тази война след като окупира своите съседи - Сърбия и Гърция.
  • 167 Хаха

    7 12 Отговор

    До коментар #160 от "Навсякъде":

    Какво обясняваш на облъчени мозъци! Те вече са "убедени", че Сталин е "бомбардирал" София, "пуснал" е атомните бомби над Япония, а Ингилизия и Кравария са "освободили" Полша, евреите от Аушвиц и са "превзели" Райхстага!
  • 168 Студопор

    5 10 Отговор
    "В България монументът на Червената армия окупатор просъществува 35 години след демократичните промени" - колко години след ВСВ Аушвиц все още съществува като паметник? Където всеки може да отиде и да види какво сме си причинили?
    Защо трябва да се руши??
  • 169 Естествено

    14 2 Отговор
    Че ще ни бомбандират. Нали сме им обявили война на обединените нации. С перце ли е трябвало да ни галят. На война като на война. И ние отново губим поредната си война. Никой не ни е виновен. Ние българите сме си виновни.

    Коментиран от #173, #178

  • 170 Студопор

    4 11 Отговор

    До коментар #10 от "Историк":

    Чакай... Мислех, че 35 години сме демократи. Или преходници. Какво общо има Русия? Нали сега лапаме англосаксонския?
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 иван

    3 8 Отговор
    до 89 г имаме аналгин по 0 0.13лв сега е около 90 и производството е в два пъти по -малко и печалбата е ща доиче веле а не казната на булгарнистан и е така несам с него ! Всиката печалба от завад или фабрика си оставаше тук и се строеше всичко коеето е сега а нямахме вода в махлите не да в къщи или на улицата а .......
  • 173 Хаха

    3 7 Отговор

    До коментар #169 от "Естествено":

    Естествено, ама после жалиш, че Народния съд е издал смъртни присъди на тези "интелигенти", обявили война на кравари и ингилизи и станали причина за разрушения и смърт на много българи! Та последно - жалиш или оправдаваш обявилите война на крранари и ингилизи избити "интелигени" или не знаеш точно какво искаш да кажеш...

    Коментиран от #177

  • 174 Прочетете

    7 8 Отговор
    Протоколите от парижките мирни преговори през 1947г. и ще ви се отворят очите. Ако не е било застъпничеството на руската и сръбската делегации България е щяла да загуби територии и да бъде наказана много тежко.
    Много леко между капките сме минали за загубила войната държава. Не забравяйте, че тази война остави зад себе си повече от 60 милиона жертви. А ние българите бяхме най-верните съюзници на най-расисткия режим в света тогава - расистка Германия.
    И днес сме пак с тях, но те вече не са расисти.

    Коментиран от #176

  • 175 дядо поп

    4 6 Отговор
    Никакъв СССР , никой не ни е окупирал , просто на срещата на големите , на една салфетка беше поделена Европа. Рузвелт си взема неговото , а оня дебелак с пурата и с любимото си Ханки Банистър , и Сталин се разбраха за баберека на Европа към който все още се числим.

    Коментиран от #179

  • 176 Хаха

    4 4 Отговор

    До коментар #174 от "Прочетете":

    Какви расисти са днес Германия!? Та тя е халифат, окупиран от Кравария...
  • 177 Никаква жал

    6 3 Отговор

    До коментар #173 от "Хаха":

    За тогавашните политически полуграмотни дьомбели начело с националните предатели Богдан Филов. Народният съд е свършил справедливо дело. Все едно сега да ми е мъчно за Бойко, Лиши, Доган и другите подобни крадци и национални предатели.... След време някой обезумял историк навярно и тях ще нарече "цвят на народа".... Хаха
  • 178 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #169 от "Естествено":

    Е, "естесвено"! Думай КОЙ обявява война на Кравария и Ингилизия, които в последтсвие разрушават София и други градове, избиват много цивилни, вкл. деца - комунистите или другата съпротива в България, СССР или Народното събрание по онова време /неизбрано от народа/! Оправдаваш ли тези "народни избранници", осъдени след това от народния съд!? Според теб какво - паметници, като "репресирани" ли да им вдигнем!?
  • 179 Остави

    3 1 Отговор

    До коментар #175 от "дядо поп":

    Тези измишльотини със салфетката. Салфетка е имало, но в международните отношения пиянското бръщолевене не означава нищо

    Коментиран от #181

  • 180 Нормално

    6 1 Отговор
    е още от столетия победените държави във война да бъдат окупирани от победилата армия. То иначе как се разбира, кой е победил във войната. Военната окупация не е нещо осъдително. Тя е нормална явление в края на
    всяка война. България губи втората световна война и е окупирана за времето от прекратяване на военните действия до подписване на мирния договор с България през 1947г. Нищо нередно не е станало. Условията при които България излиза от тази война като губеща страна не са никак тежки и дори благоприятни за нас.
  • 181 Хаха

    6 2 Отговор

    До коментар #179 от "Остави":

    Абе извадили сме як късмет, че ингилизи и кравари са решили да дебаркират в Сицилия, а не в Солун! Съдейки по бомбардировките на София и други градове едва ли щяха да са настроени да ги посрещаме с "хляб и сол", като "освободители"! Щяха да минат през обявилата им война България, като слон през стъкларски магазин, оставяйки хиляди жертви, а не като съветската армия - без разрушения и с изсмукани от пръстите след 90-та година "жертви"! А "интелигенцията", обявила им война едва ли щеше да стигне до народен съд, защото щеше да я сполети съдбата на съратника им Мусолини!

    Коментиран от #184

  • 182 наблюдател

    5 5 Отговор
    Днес Mypзилките работиха извънредно. Всеки има родова памет и знае по нещо. Но това че комунистите са предатели е напълно вярно. И това че са се престаравали също е вярно. А колкото до САЩ, да те са били съюзници с Русия и даже искат да манипулират изборите в Япония така че да спечелят социалистите, но на прага на Корейската война се осъзнават. Четете Freda Attley - американски журналист.

    Коментиран от #185

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Вярно

    6 3 Отговор

    До коментар #181 от "Хаха":

    Добре че не минаха англосаксите от тук. Абсолютно прав си. Една картофена нива щеше само да остане от България.
  • 185 Хаха

    2 1 Отговор

    До коментар #182 от "наблюдател":

    Не разбах - оправдаваш или да "интелигенцията", обявила война на кравари и ингилизи и станала причина за разрушена инфраструктура у нас за милиарди долари по оценки от 40-те години и за жертви в пъти повече от осъдените от народния съд, вкл. деца!?

    Коментиран от #191, #212

  • 186 хан

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    И кои паметници по-точно е рутил Хитлер ? А червените боклуци имат паметници по всеки километър. Какво да стоят ли паметниците на окупаторите, които качиха на власт комунистите. ? Във Виена има един паметник на съветската армия, за построяването на който не се е намерил виенчанин да си плюе на достойнството. И за това руснаците саоми си правят проекта и инженерните им войски сами си го построяват.. Сега си го и поддържат. А, и е в пъти по малък от нашите. Рано или късно и виенчани ще го гътнат. Вече има настроения.

    Коментиран от #189

  • 187 Хапче за памет

    4 5 Отговор
    Цитат:"В действителност армията на СССР "освобождава" България от националния суверенитет, от свободата на словото".
    Извинявайте,но преди комунизма си е бил фашизъм и не е имало свобода на словото.После комунизма се е правил от пребоядисани фашисти и затова не се е получил.По същата причина и сега демокрацията куца.
  • 188 Варяга

    6 6 Отговор

    До коментар #60 от "Бай Яни.":

    Кога руснаците са казвали истината ? Те на времето казваха, че е излетял космически кораб с руснак едва като се върне и то благополучно. винаги са били лъжци, мошеници и мародери. Малко им е това, което украинците се мъчат да им направят. Тепърва ще плюят кръв.
  • 189 Хаха

    4 3 Отговор

    До коментар #186 от "хан":

    Абе "човеколюбец" е бил твоя Хитлер и "нищо" не е рушил, книги не е горил, дори едни такива "общежития" е строил от "грижа" за евреи и славяни! Паметник заслужава да му вдигнеш!
  • 190 Руски провали

    6 6 Отговор
    Представете си да сте похарчили милиарди за исторически лъжи в България и след това за няколко години всички да разберат, че не сте никакви "асвабадители" а окупатори.

    Коментиран от #192, #193

  • 191 Каква

    5 1 Отговор

    До коментар #185 от "Хаха":

    "интелигенция". Същите крадливи полуграмотни и продажни магарета като днешните рози на българската нация. Същите глупави оправдания, че нямало друг начин...ама то така било...защото фюрера така бил казал, обещал...и т.н. простотии които и днес продължаваме да слушаме от новите европейски валии на територията.... "Цветът" на нацията.
  • 192 Абе , баш

    4 6 Отговор

    До коментар #190 от "Руски провали":

    Асвабадители са били за българският народ. Избавили са го от един корумпиран, полуграмотен колониален режим, който го е вкарал в най-кръвопролитната война в историята на човечеството против волята му.
  • 193 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #190 от "Руски провали":

    А ти можеш ли да си представиш колко си облъчен...
  • 194 глас от народа

    4 5 Отговор
    Сега да се разберем. Съюза на СССР със САЩ е антифашистки. За руснаците е изгодно всеки който не им харесва да бъде наречен фашист. По този начин те отправят послание къв Америка че ще се разправят с този неудобен субект без да влизат в конфронтация с Америка.
    Пресен пример със Зеленски който на руски е жид, но за нуждите на войната е фашист.
    Нека това Ви служи като обяснение защо Русия е постоянно заобиколена то фашисти и защо опозицията в Русия е фашистка. Това просто е вълшебна дума с която оправдават злодеянията си.

    Коментиран от #200

  • 195 Българите

    6 4 Отговор
    са нямали какво да ядат по време на войната защото всичко се е изнасяло за изхранване на германската армия, която е извършвала геноцид и масово изтребление, какъвто света не е виждал никога през хилядолетната си история.

    Коментиран от #199

  • 196 Руски провали

    3 5 Отговор
    ПЪРВОТО нещо, когато руската ко чина започне да се разпада е да се отворят ВСИЧКИ архиви.

    Който е против - по бързата процедура за национално предателство.

    Коментиран от #198, #201

  • 197 Влсдо

    3 1 Отговор
    Инджев, тука ли си, аз викам къде се изгуби, а то ей го на нашия хубавец.
  • 198 ти написа ли си некролога

    2 2 Отговор

    До коментар #196 от "Руски провали":

    Да не се бавиш после.
  • 199 Хаха

    3 3 Отговор

    До коментар #195 от "Българите":

    Абсолютно вярно! Дедите са ми разказвали как в продължение на 3 години не са им давали да си прибират цялата реколта от нивите, а направо са я изнасяли за фронта! Хранели са се с царевичен просеник, щото житото е отивало за фронта за Вермахта! А днешните облъчени атлантици се чудят що хората след тоя глад и мизерия, като допълнение бомбите над София и други градове, посрещат Червената армия, като Асвабадители и искат народен съд за политиците и "цвета на нацията", съюзил се с Хитлер...

    Коментиран от #206

  • 200 Българската

    5 2 Отговор

    До коментар #194 от "глас от народа":

    армия мародерства и избива мирни хора в окупираните сръбски и гръцки територии. От трезорите на търговските им банки се присвояват валута, предмети на изкуството, бижута. Ограбват се частни домове. Идете в Драма и вижте паметника на избитите местни от българската армия и ще ви заседне буца на гърлото. Преди да критикуваме е добре да огледаме себе си първо.
    Обединените нации се отнасят снизходително с българската държава след войната. Благодарение на усилията на руската и сръбската делегации не губим никакви територии, задържаме и Южна Добруджа. При такова чутовно военно поражение трябваше да сме най-малкото признателни, че не сме унищожени като държавност.
  • 201 Ехааа

    0 1 Отговор

    До коментар #196 от "Руски провали":

    Зиг хайл....
  • 202 Пепо

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Перо":

    А,не така.Не си виждал,защото не си идвал във Варна.Тук през всичките години имаше постоянно присъствие на военни кораби и поне две подводни лодки.Офицери,старшини и матроси по улиците беше нормална гледка.Водиха ги на концерти,кино,театър.Визирам Варна.Какво е имало на сушата-не знам.
  • 203 Това е истината... съюзници на Хитлер

    3 2 Отговор

    До коментар #155 от "Да би мирно стояло не би чудо видело...":

    "Ако нашите еврогейци не беха станале ортаци с Хитлер... Сталин като победител нямаше да ни окупира ... и сега немаше да лаят кат бесни кучки..."
  • 204 Дядо на 74 лета

    7 0 Отговор
    В края на 1918, когато губим Първата световна война България е ОКУПИРАНА от чужди войски-сръбски, гръцки, френски. Следва Ньойския договор, при който сме брутално унижени, разпокъсани , с репарации. Българите в откъснатите земи биват гонени и избивани, а България губи завинаги шансовете си за национално обединение.

    При съветската окупация (1944) сме пак победена страна-загубили войната, и въпреки пакта ни с Хитлер запазваме страната си цяла.

    Това са фактите, така да се каже и...изобщо не ми пука дали Русия ни мисли доброто, лошото или си гледа имперските интереси, след като тези интереси възраждат България(1878) и запазват България и българската нация(1944).
  • 205 някой

    3 0 Отговор

    До коментар #85 от "Само питам":

    В една малка Белгия , са го отнесли много повече . ама там са окупирали западни съюзници . И не е политкоректно да се споменава .
  • 206 КАТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор

    До коментар #199 от "Хаха":

    Асвабадители за един ден. На другия са им взели завинаги земите нивите животните фабриките и мелниците. Забранили са да пътуват извън държавата. Неща дето не са правени и по турско робство. Това е Сталиновия модел умнико.
  • 207 Мухаа ха!

    0 0 Отговор
    Споко.В календара има още 364 свободни дати.Все някоя от тях ще избере българския народ в бъдеще.Но тогава е била вербалната ера.Днес е дигиталната.Всичко се записва. Няма хък- мък.Няма: аз не съм,друг беше!
  • 208 Мухаа ха!

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бай Яни.":

    От коя стая в отделението за " активно лечение" сте? Познавал лично " Комисаря от ДС",а на войниците плащали в долари!? Я слез от черешата? Поне използвай тогавашната система за военна йерархия - примерно генерал майор,генерал - лейтенант,И пак ти казвам : Слизай от черешата - няма да гледаш ТВ,ако не слушаш!
  • 209 DW Реве от името на Българите и плюе

    1 5 Отговор
    Срещу Съветската Армия!! Товае, DW!! Фабрика за Маниполации и Плюене!!
  • 210 Жмръц

    2 3 Отговор
    Аххаххахазххахахахах ДВ пише за 09.09 :))))))))))))))))))))))Само да вметна,че ако Сталин не се беше застъпил за нас,Благоевградски окръг и още някои области щяха да са в Сев Македония и Сърбия,части от Тракия в Гърция и т.н.Чърчил е преговарял с турците и дже са били готови да ни нападнат.Естествено Сталин стопира всичко,но нашите мисирки са неблагодарни,разбира се.Затова ще си заслужаваме всичките айна,които ни сервират.Никога не си научихме урока.
  • 211 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зико":

    SKOROИ СЕГАШНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ЩЕ ПОЛУЧАТ СЪЩАТА УЧАСТ
  • 212 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    0 1 Отговор

    До коментар #185 от "Хаха":

    СКОРО И НОВАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ БОКО ШИШИ И КИРО ВИНОВНИ ЗА ИЗБИВАНЕТО НА ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ В УКРАЙНА ЩЕ СА ХРАНА НА ПРАСЕТАТА В БЕЛЕНЕ
  • 213 Тъй, тъй!

    1 0 Отговор
    Дуйте в тази посока, че сега за това потупват по рамото.
    Загинали в Сръбско - българската война 1885г. - 1800 души.
    Загинали в Балканската и междусъюзническата войни 1912-1913г. - 48000 души.
    Загинали след 9-то юнския преврат 1923г. и последвалото септемврийско въстание - спори се за жертви от 1000 до 30000 души.
    Резултат от бомбардировките на авиацията на САЩ и Британия - 1243 убити, ранени 1355 , разрушени сгради 5300 от тях до основи 3731 , над 300 000 души напускат столицата при евакуация, а на 04,10,2010г. американския посланик Джеймс Уорлик откри паметник на американските пилоти, загинали при бомбардировките над България.
    Загинали при военните дейстия срещу вермахта във втората всетовна война - 12587.
    Загинали по време на партизанското движение - 3055 души.
    Загинали по време на окупацията от Червената армия - 120 души, като най-честата причина - блъснат от камион.
    Загинали по време на комунистическия режим - осъдени на смърт -2730 души.
    Сверете си часовника! Това е като онази песен: Камион ме блъсна. Трактор ме гази. Багер ме товари на една лека кола. карай шофьоре, карай по-нагоре, тамо на баира става панаира.
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.