Отидете към основна версия

9 269 22

Турция осъжда пътната карта за отбранително сътрудничество между САЩ и Република Кипър

  • турция-
  • осъжда-
  • отбранително сътрудничество-
  • сащ-
  • кипър

Анкара критикува действията на Вашингтон, които според нея подкопават сигурността на кипърските турци

Снимка: БГНЕС

Турция осъди подписването на пътна карта за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между Съединените щати и Република Кипър, предаде агенция Ройтерс, цитирано от News.bg

Ходът дойде на фона на усилията на ООН да намери обща основа за възобновяване на отдавна закъсалите преговори между съперничещите общности на кипърските гърци и турци на средиземноморския остров, който е разделен от десетилетия.

Според Турското външно министерство, стъпките на САЩ, включително съобщението от миналия юни за започване на стратегически диалог с Кипър, са в ущърб на сигурността на кипърската турска част на острова. От ведомството посочват, че това подкопава неутралната позиция на САЩ спрямо остров Кипър и затруднява постигането на справедливо, трайно и устойчиво уреждане на кипърския въпрос.

По-рано тази седмица САЩ и международно признатата Република Кипър подписаха пътната карта за сътрудничество в Никозия. В съвместно изявление техните министерства на отбраната потвърдиха ангажимента си да си сътрудничат за справяне с проблемите на международната сигурност чрез пътната карта.

Кипър беше разделен при турската инвазия през 1974 г., след кратък вдъхновен от Гърция преврат. Мирните преговори са замразени от 2017 г. Самоуправляващият се регион в северната част на острова е признат само от Анкара.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: