Отидете към основна версия

1 071 29

Грузинският парламент окончателно одобри законa, който ограничава правата на ЛГБТ

  • грузия-
  • закон-
  • одобри-
  • ограничава-
  • права-
  • лгбт

Законопроектът предвижда радикални мерки, включително забрана на прайд събитията и цензура на ЛГБТ съдържание

Снимка: БГНЕС

Грузинският парламент одобри на трето и последно четене закона за "семейните ценности и защитата на непълнолетните", който ще наложи радикални ограничения върху правата на ЛГБТ, предаде агенция Ройтерс, цитирано от News.bg.

Законопроектът ще предостави правно основание на властите да забранят прайд събитията и публичното показване на флага на дъгата на ЛГБТ, както и да наложат цензура на филми и книги.

Лидерите на управляващата партия "Грузинска мечта" твърдят, че това е необходимо за защита на традиционните морални стандарти в Грузия, чиято дълбоко консервативна православна църква е силно влиятелна. Според активисти обаче мярката има за цел да засили консервативната подкрепа за правителството преди парламентарните избори на 26 октомври.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили, критик на "Грузинска мечта", чиито правомощия са предимно церемониални, посочи, че ще наложи вето на законопроекта. Управляващата партия и нейните съюзници обаче имат достатъчно места в парламента, за да преодолеят ветото.

Правата на ЛГБТ са напрегната тема в Грузия, където проучванията показват широко неодобрение на еднополовите връзки, а конституцията забранява еднополовите бракове.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 59 гласа.

Свързани новини