Отидете към основна версия

1 214 6

Японски компании в Китай предложиха да върнат служителите си и семействата им обратно у дома

  • япония-
  • компании-
  • предложиха-
  • служители-
  • обратно-
  • у дома-
  • китай

Инцидент с намушкано дете провокира реакции от японски компании

Снимкa: БГНЕС

Някои японски компании в Китай предложиха да върнат служителите си и семействата им обратно у дома, след като 10-годишно японско момче беше смъртоносно намушкано с нож в китайския град Шенжен, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Намушкването в сряда беше второто подобно нападение близо до японски училища в Китай през последните месеци и се случи на годишнината от инцидента през 1931 г., който предизвика войната между Китай и Япония.

Японското посолство проведе среща с Японската търговска камара и японското училище в Пекин, на която беше обсъдена безопасността на японската общност в Китай. Посланикът на Япония в Пекин, Кенджи Канасуги, разговаря със заместник-министъра на външните работи на Китай, Сун Уейдон, и поиска от Пекин да засили мерките за сигурност.

Посолството не споменава нищо за преместване, но базиран в Пекин японски изпълнителен директор, пожелал анонимност, посочи, че някои компании предлагат тази опция на своите служители. Служители на четири японски компании също потвърдиха, че някои големи фирми в Китай предлагат на японските служители и техните семейства опцията да бъдат преместени у дома за сметка на компанията или обмислят дали да го направят.

"Това е наистина голям шок," каза изпълнителният директор. "И това е пореден случай, в който е нападнато японско училище."

"Що се отнася до временното напускане, да, това е вярно и много японски компании ще го направят," допълни той. "Трябва да знаем защо това се случи отново; в противен случай не можем да живеем и работим тук."

Китайското външно министерство изрази съболезнованията си на семейството на жертвата и нарече престъплението "изолиран случай." Япония призова китайското правителство да направи всичко възможно, за да гарантира безопасността на японските граждани в страната и да предостави подробности за инцидента.

В сряда 44-годишен мъж намушка 10-годишното момче по пътя му за училище. Детето почина ден по-късно. Нападателят е признал, че е нападнал момчето и преди това е бил арестуван през 2015 г. по обвинение в унищожаване на обществени телекомуникационни съоръжения.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: