Отидете към основна версия

428 1

Байдън нарече ОАЕ "важен партньор на САЩ в сферата на отбраната" ВИДЕО

  • шейх мохамед бин зайед ал нахаян-
  • оае-
  • джо байдън

Американският президент се срещна с арабския си колега шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян във Вашингтон

Снимка: YouTube

Американският президент Джо Байдън призна Обединените арабски емирства за важен партньор на САЩ в сферата на отбраната. Това гласи цитирано от Ройтерс и БТА общо изявление на двете страни, в което се призовава също за подкрепа на споразумение за спиране на огъня и освобождаване на заложниците в Газа.

Изявление бе направено след срещата на Байдън с президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян във Вашингтон.

Двамата лидери "изтъкнаха необходимостта от въздържане от всякакви едностранни мерки, които подкопават решението за две държави, и от запазване на историческото статукво на светите места в Йерусалим", се посочва в изявлението във връзка с израелско-палестинския конфликт.

На срещата си Байдън и шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян подчертаха, че конфликтът в Судан не може да бъде решен чрез военни действия. Войната в тази африканска страна предизвика най-мащабната криза с разселени хора в света, се отбелязва още в изявлението, разпространено от Белия дом.

Двамата "заявиха твърдата си и непоколебима позиция, че са нужни конкретни и неотложни действия за постигане на трайно прекратяване на военните действия, връщане към политическия процес и преход към цивилно управление", се допълва в документа.

Президентът Байдън посрещна шейх Ал Нахаян в Белия дом за разговори, фокусирани върху ситуацията в ивицата Газа и в Судан.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини