Отидете към основна версия

806 6

Японският външен министър призовава Китай за защита на японските граждани

  • япония-
  • китай-
  • защита-
  • граждани

Камикава настоява за действия срещу злонамерени публикации в социалните медии и призовава за разследване на инцидента в Шънджън

Снимкa: БГНЕС

Външната министърка на Япония, Йоко Камикава, призова Пекин да осигури сигурността на японските граждани в Китай след смъртта на японски ученик. Тя настоя за действия срещу публикации в социални медии, които Токио определи като "безпочвени, злонамерени и антияпонски", и които заплашват безопасността на децата, съобщава Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Камикава отправи призив към китайския си колега Ван И за цялостно разследване на смъртоносното нападение с нож на десетгодишно момче, записано в японско училище в Шънджън, Китай, на 18 септември. Тя поиска японската страна да получи ясно обяснение за инцидента и да бъдат взети мерки за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще, уточнява АП.

Според Камикава Пекин трябва да предприеме конкретни стъпки за защита на японските граждани, пребиваващи в страната, особено на децата, посочва прессъобщение на японското Министерство на външните работи.

Външните министри на Япония и Китай се срещнаха снощи в Ню Йорк в кулоарите на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Нападателят, който е на 44 години, беше арестуван на местопрестъплението и срещу него започна разследване, според информация от китайските власти. Все още не е ясен мотивът за нападението.

Камикава отбеляза, че инцидентът е станал въпреки молбата на Токио към Пекин да се засили сигурността на японските граждани в Китай, особено в районите на японските училища.

Японската външна министърка каза още на китайския си колега, че "безпочвените, злонамерени и антияпонски публикации в социалните платформи, включително тези, насочени към японски училища, пряко засягат безопасността на децата и са напълно неприемливи", уточнява АП.

Ван И на свой ред заяви, че нападението е "изолиран случай" и че Китай ще действа по силата на закона. Външните министри се споразумяха да си сътрудничат за бързо разрешаване на подобни проблеми, добавя японското външно министерство.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: