Отидете към основна версия

1 142 15

Половинметрово цунами удари остров южно от Токио след земетресение

  • япония-
  • цунами-
  • земетресение

Няма данни за щети, предупрежденията за цунами отменени след затихване на активността

Снимката е илюстративна/Източник: Shutterstock

Половинметрово цунами удари остров южно от Токио след земетресение с магнитуд 5,8 в района, съобщи "Киодо", позовавайки се на японската метеорологична служба, цитирано от БТА.

Епицентърът на земетресението, което удари в 08:14 ч. местно време (02:14 ч. българско време), се е намирал във водите близо до остров Торишима в островната верига Идзу, в Тихия океан. Цунамито е регистрирано в 08:54 ч. местно време на остров Хачиджо, а вълни с височина 20 см и 10 см са били регистрирани съответно на островите Козу и Мияке, според данни на Японската метеорологична служба.

Службата издаде предупреждение за цунами за островите Идзу и Огасавара малко след труса, но го отмени в 11:00 ч. местно време, след като установи, че активността е затихнала достатъчно. Първоначално земетресението бе регистрирано с магнитуд 5,9, но по-късно е коригирано на 5,8.

Полицията в Токио съобщи, че няма данни за причинени щети.

На нито едно място земетресението не е достигнало интензивност от първа категория или по-висока по седемстепенната японска скала за сеизмична интензивност, уточниха властите. Японската скала за сеизмичност категоризира земетресенията по интензивност, а не по магнитуд.

Земетресението се случва след предупреждение, издадено в четвъртък за вулканична активност в морето около остров Смит, близо до епицентъра. Службата наблюдава оцветяване на морето, причинено от вулканична дейност, и предупреди плавателните съдове в района за възможно подводно изригване и плаващи отломки като вулканична скала.

Връзката между вулканичната дейност и земетресението все още се проучва.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: