Отидете към основна версия

6 613 33

Европейската комисия: България и Румъния са готови за пълноправно присъединяване към Шенген

  • европейска комисия-
  • българия-
  • румъния-
  • присъединяване-
  • шенген

Комисията потвърждава готовността на двете страни за интеграция, като решение за сухопътните граници се очаква през 2024 г.

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия потвърди днес позицията си, че Румъния и България са напълно подготвени за цялостно присъединяване към Шенгенското пространство, съобщава агенция Аджерпрес, позовавайки се на говорител на Европейската комисия, цитирано от БТА.

Говорителят отговорил на въпрос как ще се отрази въвеждането на проверки по вътрешните граници в Шенген върху процеса на разширяване на пространството за свободно движение чрез пълната интеграция на Румъния и България, включително и техните сухопътни граници.

Позицията на Европейската комисия е ясна и бе представена от председателката Урсула фон дер Лайен в политическите насоки за следващия изпълнителен орган на ЕС: „България и Румъния са доказали своя капацитет в управлението на границите и връщането на мигранти. Те са готови и следва да се възползват изцяло от Шенгенското пространство“, е заявил говорителят на Европейската комисия пред Аджерпрес.

Съветът ще трябва да вземе допълнително решение, за да определи датата за отмяна на проверките по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и останалите страни от Шенген. Комисията ще продължи да оказва цялата необходима подкрепа на председателството на Съвета, за да гарантира, че решение за сухопътните граници може да бъде взето през 2024 г., уточнил говорителят на ЕК.

Румъния и България се присъединиха към Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници на 31 март т.г. Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия – единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водени от опасения за приток на кандидати за убежище.

Преди десет дни Германия въведе проверки по сухопътните си граници за период от шест месеца с цел борба с нелегалната имиграция. Германските власти вече бяха въвели проверки по границите с някои държави, а от 16 септември тези мерки бяха разширени и по границите с Люксембург, Белгия, Нидерландия и Дания, припомня Аджерпрес.

За да се присъединят Румъния и България към Шенгенското пространство и със сухопътните си граници, е необходимо ново политическо решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, напомня Аджерпрес.

Ръководителката на Представителството на Европейската комисия в България, Йорданка Чобанова, заяви по-рано тази седмица, че на 10 октомври европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария, ще предложат на Съвета на ЕС премахването на проверките по сухопътните граници. Чобанова изрази увереност, че решението ще бъде взето до края на тази година.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 25 гласа.

Свързани новини