Отидете към основна версия

47 526 53

И Аляска иска да се върне в състава на Русия

  • аляска-
  • русия-
  • връщане-
  • петиция-
  • подписка

Петиция на сайта на Белия дом за връщането на полуострова вече набра над 25 000 подписа

Подписка за връщането на Аляска на Русия тече на сайта на Белия дом. Снимка: АП/БТА

Петицията с искане за връщането на Аляска в състава на Русия, публикувана в раздела „Ние, хората“ на сайта на Белия дом от човек с инициали С.В., представящ се за жител на град Анкоридж на полуострова, за 5 дни набра над 25 000 подписа, съобщи Би Би Си. Ако в течение на месец (тоест – до 20 април) документът събере повече от 100 000 подписа, администрацията във Вашингтон по закон ще бъде длъжна да обсъди предложението и да му даде отговор.

Според руски медии, авторът на петицията е волгоградският активист Сергей Воропаев. В текста се обяснява, че преди 10-16 хиляди години племената, прекосили Беринговия проток и установили се на Аляска, са дошли от Сибир. Впоследствие руснаците започват постепенно да усвояват полуострова.

Преди около година на правителствения сайт се появи подобна петиция с искане за излизането на Тексас от състава на САЩ, под която се подписаха над 120 000 души. От държавната администрация тогава отговориха, че конституцията на САЩ, създадена от бащите основатели на страната, не предвижда възможността за отделяне на щати от нея.

Миналата неделя представителят на Русия в ЕС Владимир Чижов в ефира на Би Би Си посъветва американския сенатор Джон Маккейн САЩ да внимават с Аляска в отговор на неговото изказване, че Русия трябва да внимава с Молдова, която може да стане следващата желаеща да влезе в състава й. Чижов припомни, че полуостровът някога е бил част от Русия.

От юли 1799 г. Аляска с прилежащите й острови е била под управлението на Руско-американската компания, основана от търговеца Григорий Шелихов. На 30 март 1867 г. във Вашингтоне е подписан договор, според който територията с площ 1,5 млн. квадратни километра е продадена на САЩ за 7,2 млн. долара в злато. В Русия битува и мнението, че тя е дадена под аренда за срок от 99 години, но истината е, че е именно продадена. От 1959 г. Аляска е щат в рамките на САЩ.

Много руснаци днес смятат тогавашното решение на император Александър II за недалновидно, други обаче твърдят, че Русия не е имала ресурси наред с огромния Сибир и Далечния Изток да усвои и Аляска. Руското население там в момента на продажбата е било около 300 души.

Навремето Америка възприема без особен ентусиазъм придобиването на Аляска и конгресмените се подигравали с тогавашния външен министър Уилям Суорд, че е „купил от руснаците огромен леден блок“.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини