Last news in Fakti

26 Март, 2014 11:53 47 507 53

И Аляска иска да се върне в състава на Русия

  • аляска-
  • русия-
  • връщане-
  • петиция-
  • подписка

Петиция на сайта на Белия дом за връщането на полуострова вече набра над 25 000 подписа

И Аляска иска да се върне в състава на Русия - 1
Подписка за връщането на Аляска на Русия тече на сайта на Белия дом. Снимка: АП/БТА

Петицията с искане за връщането на Аляска в състава на Русия, публикувана в раздела „Ние, хората“ на сайта на Белия дом от човек с инициали С.В., представящ се за жител на град Анкоридж на полуострова, за 5 дни набра над 25 000 подписа, съобщи Би Би Си. Ако в течение на месец (тоест – до 20 април) документът събере повече от 100 000 подписа, администрацията във Вашингтон по закон ще бъде длъжна да обсъди предложението и да му даде отговор.

Според руски медии, авторът на петицията е волгоградският активист Сергей Воропаев. В текста се обяснява, че преди 10-16 хиляди години племената, прекосили Беринговия проток и установили се на Аляска, са дошли от Сибир. Впоследствие руснаците започват постепенно да усвояват полуострова.

Преди около година на правителствения сайт се появи подобна петиция с искане за излизането на Тексас от състава на САЩ, под която се подписаха над 120 000 души. От държавната администрация тогава отговориха, че конституцията на САЩ, създадена от бащите основатели на страната, не предвижда възможността за отделяне на щати от нея.

Миналата неделя представителят на Русия в ЕС Владимир Чижов в ефира на Би Би Си посъветва американския сенатор Джон Маккейн САЩ да внимават с Аляска в отговор на неговото изказване, че Русия трябва да внимава с Молдова, която може да стане следващата желаеща да влезе в състава й. Чижов припомни, че полуостровът някога е бил част от Русия.

От юли 1799 г. Аляска с прилежащите й острови е била под управлението на Руско-американската компания, основана от търговеца Григорий Шелихов. На 30 март 1867 г. във Вашингтоне е подписан договор, според който територията с площ 1,5 млн. квадратни километра е продадена на САЩ за 7,2 млн. долара в злато. В Русия битува и мнението, че тя е дадена под аренда за срок от 99 години, но истината е, че е именно продадена. От 1959 г. Аляска е щат в рамките на САЩ.

Много руснаци днес смятат тогавашното решение на император Александър II за недалновидно, други обаче твърдят, че Русия не е имала ресурси наред с огромния Сибир и Далечния Изток да усвои и Аляска. Руското население там в момента на продажбата е било около 300 души.

Навремето Америка възприема без особен ентусиазъм придобиването на Аляска и конгресмените се подигравали с тогавашния външен министър Уилям Суорд, че е „купил от руснаците огромен леден блок“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    82 29 Отговор
    КОЙ НЕ ИСКА ДА БЪДЕ СЪС СИЛНИЯ
  • 2 мозера мозера

    72 51 Отговор
    to chesno kazano i nie iskame w rusiq
  • 3 Zari

    67 123 Отговор
    От името на кой говориш?Даже Тодор Живков се разколеба да направи това национално предателство. Живеем в свободен свят,на който толкова му харесва в Русия, да си стяга куфара и да заминава.

    Коментиран от #8, #14, #22, #42

  • 4 lyubosa .

    134 58 Отговор
    Рано или късно и ние ще преминем към Русия, защото ще ни омръзне от това в ЕС едни да се покровителстват, а други да плащат. От както сме в ЕС какво добро видяхме? В Гърция наляха 14 млрд. Евро само и сама да не фалира, в Испания също и т.н. А ние вкарваме 1 млрд. на година, а получаваме 200-300 млн. Ако Турция поиска югоизтока кой ще я спре? ЕС и САЩ ли? Те постигнаха част от плана Ран-Ът, но той се върна като бумеранг към тях. И сега са в шах. при нас казваме „Иде видов
    ден„

    Коментиран от #9, #20

  • 5 йордан иванов

    56 130 Отговор
    За какво ви е тая Русия? Мутри, комунизъм, беднотия, корупция..??????

    Коментиран от #31, #37, #41

  • 6 радко

    102 29 Отговор
    беднотията е тук майфренд :)
  • 7 Николай Николов

    67 13 Отговор
    25 000 не е зле но населението на Аляска е над 730 000 така че пожелавам ти успех с петицията.

    Коментиран от #34

  • 8 Georgi Enchev

    76 21 Отговор

    До коментар #3 от "Zari":

    Ами ти защо не стягаш куфарите и да заминаваш за свободния измислен свят??
  • 9 ДАН ДАН

    68 23 Отговор

    До коментар #4 от "lyubosa .":

    Браво това е истина но има и още. На тия дето бълнуват за свободният свят трябва да прочетат на първо време плана РАНЪТ и по специално в часта за БГ.

    Коментиран от #15, #21

  • 10 Iavor Kovachev

    54 103 Отговор
    http://www.dw.de/колко-струва-крим/a-17519041?maca=bul-CB_fakti_bg-8677-xml-mrss 40 процента от младите Руснаци искат да емигрират от Русия все с висше образование, от корумпирана прогнила Русия, прочете за Станица "Кущевская" и за още 1000 те места в Русия, където цари пълна беззаконност!!!ЦЯлата тази картинка в България е благодарение на "великата" ви РУсия!И тая басня за плана РАнът е пълна глупост идете и го прочетете по - добре преди да пишете глупости особенно в точка 20, където пише да се запази безплатното здравеопазване например!Цялото това връзкарство, корупция и беззаконност идва от там, защо Руснаците бягат от РУсия що не кажете? с 800 евро едвам ще изкарате месеца, кило кревнвирши 14 лева струва българска пара РУснаците тънат в мизерия стига сте си съчинявали колко е хубаво там без да сте ходили!!!!А тоя дето ми пише тука, за ЕС ами ще му кажа, че метрото в София АМ Тракия е строена с Евро - пари и още не малко неща!!!С Русия България ще потъне както това стана 90 та година!!!Защо като толкоз руснаците ви уважават ви дават газта 3 ойно по - скъпо от колкото я дават на Германия, Италия, Австрия понеже ви смятат за братушки ли?Ами давайте влезте в състава на Русия, която е 100 процента зависима от международната конюнктура, най - малкия спад в цените на петрола и Русия е отишла по дяволите!!!!!За пореден път виждам колко тъпи екземпляри има в България, нещо не съм видял някой да бяга в Русия всички ходят в САЩ, КИТАЙ, ЯПОНИЯ, ЗАПАДНА ЕВРОПА

    Коментиран от #19, #23, #33, #48

  • 11 Монго

    81 17 Отговор
    Далеч съм от мисълта да ходя в Русия, даже и в САЩ не ми се ходи. Нали сме си в ЕС, и вече всичко в България е по мед и масло..., цъфнахме, та вързахме...
  • 12 пппппп

    26 11 Отговор
    ЕИ КОИ ВИ РАЖДАХА ..ВАС...ТИЯ ПО МОРЕТО ДЕТО БЯХА ..НАЛИ...
    КАТО ТОЯ ЯВОРЧО.......ПЬЛЕН С ОМРАЗА..
  • 13 681 БЪЛГАРИЯ

    19 2 Отговор
    ТОВА Е НЕ ВЪЗМОЖНО !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Четящ гост

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "ДАН ДАН":

    А ти чел ли си този план. И това план ли е ?чет
  • 16 Мммм

    80 17 Отговор
    Явор Ковачев нещо тотално си се объркал, май не си ходил в Русия и цените ти ги диктуват отгоре, както и за живота на руснаците. Аз бях там и видях и най-важното разговарях с напълно непознати и различни хора и разбрах,че това което се казва и пише тук не отговаря на истината. Магистралите ги "строят" с европейски пари ма то и качеството им такова, че постоянно са в ремонт дори новите участъци,а за Хемус най-трудният участък е построен от онзи "гадният" режим без евро пари и помощ отвън и само това че дойде великата 11.89г. го спря да бъде продължени изпълнен до край. И стига с това преекспониране на това че Русия ни е насадила и режими и управление и това се отразявало до сега ,макар че от 11.89г. са минали 28г. т.е. половината на онзи строй и вместо да вървим и надграждаме на горе ние дълбаем дъното на блатото все по-надолу. Причината е че сме свикнали за нашите неуредици винаги някой друг да ни е виновен, но никога ние.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сико

    0 20 Отговор

    До коментар #17 от "Иво Краниста":

    Иво, с този наивен и смешен коментар нищо чудно, че си кранист !
  • 19 Дивуй

    16 8 Отговор

    До коментар #10 от "Iavor Kovachev":

    Някои отворковци си мислят , че човешката история почва и ще свърши с тяхното съществуване и не могат да да видят по далече от носа си
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Не съм комунистически призрак

    18 35 Отговор

    До коментар #9 от "ДАН ДАН":

    Факт е че сме най голямата издънка в Европа с власт от бивши и настоящи комунисти превърнали прехода в олигарщина по руски модел някакъв див капитализъм където само в Русия го има никъде по света
  • 22 Гост

    56 19 Отговор

    До коментар #3 от "Zari":

    Ако руснаците допусната нас,българите до трудовия си пазар,бъдете сигурен,че мноого етнически българи ще заминат за майка Русия!А когато в смотаната ви държава -България останат само циганите,тогава вие Гербофилите ще си скубете косите,и ще се чудите как бихте ги изхранвали,щото нали знаете,че от циганин не става бачкатор!!!

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Kcaniba

    39 7 Отговор
    вчера Крим, утре Аляска!

    Коментиран от #26

  • 26 Голем смях

    17 39 Отговор

    До коментар #25 от "Kcaniba":

    Ние българите казваме Гладна кокошка,просо сънувала.Погледни в Ютюб как живеят белите хора в Аляска и руските аборигени срещу Аляска.Едните са останали в 18 век,а другите вече са в края на 21 век.

    Коментиран от #47

  • 27 Бай хой

    15 27 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    В първото изречение"нас българите" а после "майка русия" точно такива като тебе 45 година са продали държавата бок.ук долен.

    Коментиран от #46

  • 28 СТАРОТО

    14 35 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    за каква майка Русия говориш,бре ?Бил ли си там а аз съм бил и съм газил кал до колене и съм ял хляб тип "народен" ама е клисав и кисел не се бута. Имат и бял хляб ама колко руснаци могат да си позволят да го купуват? В България има огромен избор на хлебни изделия за разлика от руската действителност.

    Коментиран от #35

  • 29 СТАРОТО

    13 27 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    ха,каква майка ти е тази руска ,престъпна шайка,бре? Стига си се излагал за тези смешни пари ,които получаваш за да плюеш по РОДИНАТА си!

    Коментиран от #45

  • 30 Мдаа

    26 3 Отговор
    Преди 10 000 години ли? По ония земи действително е имало руснаци, само че са им викали българи.

    Коментиран от #36

  • 31 Голям прос

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "йордан иванов":

    Да виждаш нещо по-различно? Точно сме свикнали на същото. Разни бивши, ще ги нарека партийци, сега са олигарси. Мутри колкото щеш, корупция има, пък и предполагам, не си от толкова богатите

    Коментиран от #44

  • 32 Анонимен

    4 4 Отговор
    Това са глупости, нали е продадена.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Това

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Николай Николов":

    Льольо, Това са събраните Подписи, в рамките само на един Месец!!! 😂😂😂

    Коментиран от #51

  • 35 Бук

    25 2 Отговор

    До коментар #28 от "СТАРОТО":

    Някои хора коментират неща които не са им ясни.Бил съм в Русия и в Германия и в двете държави секонсумира от този черен хляб които е много полезен-здравословен а не че нямат пари да си купят бял хляб.Белият хляб е много вреден само ние Българите го обожаваме затова и имаме наи много заболявания с кръвното и други.
  • 36 123

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мдаа":

    Тцъ, това ще да е македонско било, нема друг начин...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Лопе де Вега

    4 13 Отговор
    Забравили сте какво е да си с Русия...колко ни плени, туй име "свято, родно, мило" (Вазов). Отиете там, но не на екскурзия(!), и поживейте месец-два и тогава коментирайте! Самите рунаци не могат да издържат, а всичките гледат да се махнат и да отидат да живеят и да отглеждат децата си на запад!

    Коментиран от #43

  • 39 Ебтер

    9 6 Отговор
    Ротшилд е направил сделка с Русия за седем милиона златни долара плюс двеста хиляди комисионна за посредника- руския посланик в сащ! Но реално и един долар не е пристигнал при руския княз- брата на императора, който е инициатор за продажбата! Защото златото е тайно разстоварено в Лондон, а в Русия на няколко километра от пристанището на Санкт Петербург кораба е взривен и той потъва празен! Така, че юридически както и да погледнете на тази измама-Аляска си е на Русия!!! Но сега след разпадането на сащ и преставането на съществуване на исраел, Русия, Китай и Индия ще се обединят в един голям икономически колос! Да сме живи и здрави и да ...видим всичко това! А Путин трябва да предприеме някакви мерки против свойте олигарси, които са все уж евреи-иначе ще загуби доверието на народа си!!! Особенно сега, когато му трябват осем трилиона рубли за развитието на руската икономика!
  • 40 Djend

    2 1 Отговор
    Тази акция била на Навални.Путин ще го назначи за губернатор.Успех!?
  • 41 plv

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "йордан иванов":

    В България не е ли същото???????
  • 42 Балканджи Йово

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Zari":

    А вие от името на кого говорите господине? Българите и руснаците сне един народ и не може да се делиме . Това са фактите,които трябва да преглътнете и ако имате нещо против то това не е сериозно. Доколкото дали любимите ви англосаксонците ще ви приемат с отворени обятия,то жестоко селъжете и заблуждавате!?!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Балканджи Йово

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "СТАРОТО":

    Представяш се за " Старото",но явно си много "зелен" и бавно развиващ се!?!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Балканджи Йово

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Голем смях":

    "Голям смях",като гледам наистина си за смях,защото разказваш хуморески . Не е сериозно!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Магадан

    1 0 Отговор
    Защо слагате + на "lyubosa" ?
    Много добре знаете, че това не е истина !
    Какъв е смисъла от размяна на мнения, когато всичко се пречупва в предварително приети становища ?
    Ако ви плащат да поствате в интернет добре, ама ако сте безработни глупендери ?!
  • 50 Пурко

    4 0 Отговор
    Като дойде "демократичния преврат" България бе продадена за една година на западняците!Без да са ни канили сами им се слагахме,дори някои кьосета си лепяха бради да са в крак с модата!Днес какво представлява страната : разруха,корупция,наркомания.Политици се правят на патриоти,родолюбци и вярващи само по празници! А руснаците са патриоти дори и зад граница! Гордея се ,че учих и работих в такава Велика страна!
  • 51 Предсказанието на Вангелия

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Това":

    2018г.Преврат в Русия.Благоденствие на руския народ.България и Русия единни в политиката.Създаване на южен поток,газ на най-ниски цени за България.България мост м/у изтока и запада.Русия и САЩ в най добри политически и икономически отношения.Терористичните групировки ликвидирани.Спиране на охлаждащите отношения м/у Израел и арабския свят.Обединена Европа,обединена Корея,Куба-втория Лас Вегас.
  • 52 Коментатор

    0 0 Отговор
    Доста замъглени мозъци пишат тук, та чак смятат, че ако Русия си отвори трудовия пазар всичко живо ще се изнесе там. Интересно как го установи това пищещият. Защо се лелеят такива чувства към една дивашка държава не мога да проумея. България нищо хубаво не е видяла от тази страна. "Освобождението" си го платихме в прекия и преносния смисъл. Наследството от натрапения комунизъм е причината българите да бягат в чужбина. Не разбирам как може да има такова идолоприклонничество към една чужда страна.
  • 53 тангра

    0 0 Отговор
    само глупости пишете.хората си живеят нормално.Заплата на бачкатор в склад руснак 560евро узбекистанец 450евро.цигари 2.60лева бензин 1.05лв.в магазина цените са уж като нашите. За 24-26лв.пълня торбата .в България като излезна от Кауфланда за същите пари е по лекичко. не ги мислете хората са си добре