Отидете към основна версия

8 285 190

The Economist: Украйна губи войната, Зеленски пренебрегва реалността

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • сащ-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • зеленски-
  • крим-
  • джо байдън

Ако Украйна и нейните западни съюзници искат да спечелят, първо трябва да съберат смелостта да признаят, че губят войната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Списание The Economist публикува статия със заглавие „Войната върви зле. Украйна и нейните съюзници трябва да променят курса". В този материал журналистите призовават Володимир Зеленски да постави реални военни цели пред украинските въоръжени сили, които на настоящия етап от руско-украинската война не предполагат повторно завоюване на всички територии, окупирани от Русия. Изданието препоръчва на западните партньори и на първо място на президента на САЩ Джо Байдън да ускорят процеса на приемане на Украйна в НАТО, пише Meduza.

Ако Украйна и нейните западни съюзници искат да спечелят, първо трябва да съберат смелостта да признаят, че губят във война, превърнала се във война на изтощение, пише вестникът.

Миналата седмица Володимир Зеленски посети Съединените щати, представяйки своя „план за победа“ пред американски политици. Белият дом отново потвърди подкрепата си за Украйна и обяви нов пакет от военна помощ на стойност осем милиарда долара, но американците не одобриха плана на Зеленски, заявявайки, че ще продължат да обсъждат подробностите му със западните партньори.

Всъщност, смята The Economist, Украйна се нуждае от спешна промяна на курса. Журналистите изброяват фактори, които показват критичността на настоящата ситуация за Украйна: настъплението на руските войски в Донбас, украинската енергийна система, разрушена от руските бомбардировки, и общата умора на хората от войната.

„Армията се бори да мобилизира и обучи достатъчно войници, за да задържат фронтовата линия, камо ли да си върнат територия. Има нарастваща пропаст между пълната победа, която украинците желаят, и тяхното желание или способност да се борят за нея“, се казва в статията. Умората расте и на Запад. Крайнодесни политици в Германия и Франция наричат ​​подкрепата за Украйна загуба на пари. Ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом, той на практика може да предаде Украйна на Владимир Путин.

Ако Зеленски „продължи да пренебрегва реалността“, като настоява, че украинските въоръжени сили могат да върнат всички територии, анексирани и окупирани от Русия от 2014 г. насам, той ще отблъсне привържениците на Украйна и допълнително ще раздели украинското общество, се казва в статията. Нов подход, който запазва западната подкрепа и обединява украинците, ще започне с честни думи от лидерите за това какво означава победа.

Путин нападна Украйна не от желание да я завладее, а да ѝ попречи да се превърне в просперираща, западно ориентирана демокрация, според The ​​Economist. Следователно партньорите на Украйна трябва да принудят Зеленски да убеди народа си, че това остава „най-важната награда във войната“. „Колкото и да иска Зеленски да изгони Русия от Украйна, включително Крим, той няма нито хора, нито оръжия, за да направи това“, пишат журналистите.

Западните лидери трябва да осигурят военния капацитет и гаранциите за сигурност, от които се нуждае Киев, се казва в статията на The Economist. Според изданието единственият начин да се спрат военните действия е да се демонстрира на Кремъл безсмислието на по-нататъшното настъпление. Това ще изисква още по-големи доставки на оръжия, включително ракети с голям обсег, способни да поразяват военни цели дълбоко в Русия. Освен това Украйна трябва да увеличи производството на собствено оръжие.

Вторият начин за подкрепа на Украйна, който The Economist предлага: Джо Байдън трябва да обяви, че Украйна трябва да бъде поканена в НАТО още сега, дори когато страната е частично окупирана и не е сключила официално примирие.

Изданието е съгласно, че това е много противоречиво решение, тъй като член 5 от Северноатлантическия договор постановява, че атака срещу един от членовете на НАТО се счита за атака срещу целия алианс - а останалите участници трябва да му се притекат на помощ. В тази връзка The Economist смята, че Байдън би могъл да даде да се разбере, че член 5 няма да се прилага за украинските територии, които в момента са окупирани от Русия - както беше с Източна Германия след Втората световна война.

Членството в НАТО крие рискове, признават авторите на статията. Ако Русия удари Украйна отново, Америка може да се изправи пред дилема: да подкрепи Украйна и да рискува война с ядрено въоръжен противник или да оттегли такава подкрепа и да отслаби отношенията си със съюзниците по света. „По-силното обещание за членство в НАТО би помогнало на Зеленски да предефинира какво означава победа. Разработването на нов план изисква много от Зеленски и западните лидери. Но ако възразят, това ще доведе до поражение на Украйна. И ще бъде много по-лошо“, заключава The Economist.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: