Отидете към основна версия

5 581 9

Севернокорейски беглец задържан след опит за връщане в родината с откраднат автобус

  • северна корея-
  • беглец

Мъжът се опитал да премине през барикада на мост близо до границата със Северна Корея, пренебрегвайки военни предупреждения.

Снимка: БГНЕС

Севернокорейски беглец, живеещ в Южна Корея, беше задържан, след като се блъсна с откраднат автобус в барикада на мост близо до силно милитаризираната граница в явен опит да се върне в Северна Корея, съобщават "Ройтерс" и агенция "Йонхап", цитирано от News.bg.

Инцидентът е станал около 1:30 сутринта местно време на моста Тонгил в Паджу, северозападно от столицата Сеул. Мъжът е пренебрегнал предупрежденията на войниците, охраняващи моста, и се е опитал да премине през него.

Мъжът, на възраст около 30 години, е избягал преди повече от десетилетие от родината си. Той обяснил на полицията, че иска да се върне в Северна Корея, след като не успял да се установи в Южна Корея.

Изключително необичайно е севернокорейци, които са избягали от изолираната си страна, да се опитат да се върнат, въпреки че много от тях изпитват трудности да се адаптират към живота в демократичния и капиталистически Юг.

Към юни около 34 200 севернокорейци са се заселили в Южна Корея, предимно след тежки, понякога животозастрашаващи пътувания, обикновено през Китай, за да избягат от бедността и потисничеството в родината си.

Южнокорейското министерство на обединението, което се занимава с трансграничните въпроси и предоставя подкрепа за презаселване на бегълци, съобщи през 2022 г., че е потвърдено, че около 30 бегълци са се завърнали в Севера от 2012 г. насам. Според активисти обаче може да има много повече неотчетени случаи.

В началото на 2022 г. беглец на около 30 години направи рядко, рисковано завръщане в Северна Корея през силно укрепената граница, след като не успя да се адаптира към живота в Юга. Случаят разпали дебат за това как такива бегълци се третират в новата им родина.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: